Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

superfoetatie

Schrik niet: je kunt zwanger worden als je al zwanger bent

Wist je dit al? Het is mogelijk om zwanger te worden... terwijl je al zwanger bent. Het heet superfoetatie of superimpregnatie en komt maar zelden voor.

Superfoetatie

Het werkt als volgt: een vrouw ovuleert, wordt zwanger, creëert een embryo en niet veel later ovuleert ze weer en wordt ze opnieuw zwanger waardoor ze een tweede embryo creëert. Anders dan bij tweelingen worden de eitjes niet op hetzelfde moment bevrucht en kan er soms wel een week of twee tussen zitten.

Advertentie

Normaal gesproken stuurt het lichaam van de vrouw haar eierstokken tijdens de zwangerschap ‘op vakantie’ en rijpen er in die periode geen eitjes. Gebeurt dit niet, dan kan superimpregnatie zich voordoen. Het overkwam de Amerikaanse Julia Grovenburg. Zij beviel in december 2010 van twee kerngezonde kinderen (géén tweeling) op één dag. Julia is daarmee één van de elf vrouwen bij wie superfoetatie officieel is gerapporteerd.

Ben je nu zwanger en zet je acuut alle vrijpartijen on hold? Niet doen. Superimpregnatie is een erg zeldzaam fenomeen en brengt bovendien niet meer risico’s met zich mee dan een (tweeling)zwangerschap.

Bron: EliteDaily, Daily Mail – Beeld: Shutterstock