Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Zwanger? 16x dingen om te doen met je oudste voor de baby geboren wordt

Is er een tweede op komst? Spannend! Niet alleen voor jou maar ook voor je oudste. Gelukkig heb je negen maanden de tijd om je hier samen op voor te bereiden. Deze dingen zijn heel goed én bovendien leuk om met je kind te doen voor hij of zij een grote broer of zus wordt.

Advertentie
 1. Plan een vliegvakantie

  Met één kind is vliegen kan best een opgave zijn, laat staan met twee. Dus neem het er nog even van voordat je gezin uit drie personen bestaat. Wil je de herinneringen aan deze bijzondere vakantie voor je kind extra tastbaar maken? Laat je kind dan een doos beschilderen of beplakken waarin hij tijdens de vakantie allemaal leuke vakantieherinneringen kan verzamelen.

  Lees ook: Zwanger en vliegen

 2. Een nieuw bed

  Heb je zijn ledikant binnenkort nodig voor nummer twee? Of wordt het tijd voor een ‘grote jongens of meisjes kamer’? Neem de tijd om je oudste te laten wennen aan een groter bed. Zo krijgt je kind niet het gevoel dat hij plaats moet maken voor de baby. Een zelf uitgekozen dekbedovertrek maakt het nog leuker voor je kind.

  Lees ook: Is jouw kind klaar voor een groot bed?

 3. Eigen speelhoek

  Het speelgoed van je oudste en een rondkruipende baby zijn geen goede combinatie. Maak daarom een speciale speelhoek die babyproof is. Niet alleen praktisch, maar je kind vindt zo’n eigen speelplek waarschijnlijk ook nog eens geweldig.

 4. Babykleertjes uitzoeken

  Heb je nog dozen met babykleertjes staan? Ga er dan een keer samen met je oudste doorheen. Hij zal het leuk vinden om te horen wat zijn eerste kleertjes waren en hoe schattig hij wel niet was in dat ene pakje.

  Advertentie
 5. Zwemles

  Was je van plan om je kind binnenkort te laten beginnen met zwemles? Wacht dan niet tot de baby er is, maar start daar dan nu vast mee. Zo zit dat vast in jullie systeem voor de kleine er is. Dit geldt trouwens ook voor andere sporten en hobby’s.

 6. Maak samen iets voor de babykamer

  Je kind betrekken bij de komst van de baby is altijd een goed idee. Je kunt je kind bijvoorbeeld laten helpen bij het inrichten van de babykamer. Vraag hem om een mooie tekening te maken die je ingelijst aan de muur hangt of laat hem het beddengoed kiezen.

 7. Koop een grote broer/zus cadeau

  Na de geboorte wordt de baby overladen met kraamcadeaus. En hoewel je oudste vast ook cadeautjes krijgt, kan dit nog weleens voor jaloezie zorgen. De oplossing? Geef je oudste direct na de geboorte een te gek cadeau uit naam van de baby. Iets dat hij héél graag wil hebben – kind blij – en waar hij urenlang zoet mee zal zijn – jij blij.

 8. Boekjes

  Er zijn talloze boeken die gaan over het krijgen van een broertje of zusje. Gebruik deze in aanloop naar de bevalling om met je kind voor te bereiden op wat hem te wachten staat.

  Advertentie

  Lees ook: Voorlezen kan helpen bij het ontwikkelen van sociale vaardigheden

 9. Fotoalbums

  Ook het samen kijken naar foto’s van toen je kind nog een baby was, is een aanrader. Zo creëer je wat quality time met je kind en krijgt hij een beeld hoe de eerste tijd met een baby eruit ziet.

 10. Schrijf een brief

  Als je straks nog een baby hebt, zal je leven er heel anders uit gaan zien. Schrijf daarom voordat je gaat bevallen een brief aan je oudste. Vertel hem hierin hoe je zijn babytijd hebt ervaren, wat je voor hem voelt en hoe jullie leven er nu uitziet. Waarschijnlijk is je kind nog te jong om dit dierbare document op waarde te schatten dus berg hem goed op en geef hem op een later moment. En pak de zakdoeken er maar bij als jullie hem dan samen lezen.

 11. Uitjes

  Heb je bedacht dat je kind als de baby er is af en toe een dagje naar opa, oma, oom, een tante of oppas gaat? Begin hier alvast mee tijdens je zwangerschap. Dat is niet alleen leuk voor je kind, maar zo kan hij er alvast een beetje aan wennen. En heb jij af en toe even een dagje ‘vrij’.

 12. Ga op avontuur

  Verras je oudste af en toe met een spontaan uitstapje. Gewoon even lekker met z’n tweetjes op pad als papa aan het werk is. Nu het nog kan.

 13. Hulpouder

  Omdat je de komende tijd misschien niet zo betrokken kunt zijn, is het leuk voor je kind als je af en toe komt helpen op het KDV of op school: van luizenpluizen tot mee op schoolreisje.

  Lees ook: Hulpouder op de basisschool

 14. Plan speelafspraakjes

  Een vriendje mee naar huis om te spelen? Tuurlijk geen probleem! Dan kan hij mooi een keer met dat vriendje mee naar huis zodra de baby er is.

 15. Laat hem klein zijn

  Weer hulp vragen met aankleden, toch weer duimzuigen of ’s nachts bij jullie in bed kruipen. Het kan zijn dat je kind een paar stapjes terug lijkt te doen in zijn ontwikkeling nu de baby eraan zit te komen. Niet zo gek, het is natuurlijk ook spannend om een broertje of zusje te krijgen en opeens de oudste te zijn. Maak je er niet druk om. Sterker nog, geniet ervan dat hij nu nog even je enige baby is.

 16. Heel veel knuffelen

  Binnenkort heb je het grootste deel van de dag een baby in je armen die moet worden verzorgd en gewiegd. Knuffel je kind dus suf tot het zover is. Daar worden jullie allebei blij van.

Bron: Today Beeld: Shutterstock