Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Zwanger van je tweede? Hier 9 tips om aan je partner te laten zien

Een tweede zwangerschap is niet te vergelijken met je eerste zwangerschap. Deze keer heb je minder tijd om alles tot in puntjes te regelen, aangezien je ook nog een klein kind thuis hebt rondlopen (of kruipen. En het is soms ook best pittig: zwanger zijn en het drukke leven met een klein kind. Kortom, alle hulp is welkom is!

Advertentie

En ja, zéker ook van je partner. Uitprinten en op de ijskast dus dit lijstje!

Lieve aanstaande vader, deze zijn voor jou!

1. Moe, moeder, moest

Moe zijn, hoort (helaas) ook bij het aanstaande moederschap. En dat begint al tijdens de zwangerschap. Kon je vrouw/vriendin tijdens de eerste zwangerschap zo af en toe een uiltje knappen of vroeg naar bed, met een kind in de buurt is dat een stuk lastiger. Neem daarom jullie zoon of dochter van haar over zodra je uit werk komt, en gun haar regelmatig wat rust. Lees hier meer over vermoeidheid tijdens de zwangerschap. 

2. Zwangerschapsmisselijkheid is rot

Hangt jouw vrouw of vriendin regelmatig boven de pot? Neem dit vooral serieus, want zwangerschapsmisselijkheid is geen grap. Zorg dat ze ’s ochtends langer kan blijven liggen en/of neem dan het koken van haar over. Vraag haar van tevoren even wat ze wel trekt qua geuren en smaak en wat niet. Of nog beter: neem jullie kind mee om ergens wat te gaan eten of wat te halen, zodat je partner thuis kan relaxen en neem op de terugweg wat voor haar mee.

3. Timemanagement

We zeiden het al: alle hulp is welkom. Wees hierin proactief: hou de agenda van je partner in de gaten. Check wanneer ze een volgende afspraak bij de verloskundige of gynaecoloog heeft en zorg dat je er bent voor jullie kind of dat er opvang is geregeld. Het is namelijk allesbehalve relaxed om tijdens dit soort afspraken nog een klein kind bij je te hebben. En zorg ook dat je op andere momenten dat het fijn is voor haar bij kunt springen.

Advertentie

TIP! Je kind voorbereiden op een broertje of zusje? Dat doe je met behulp van deze leuke boekjes

4. Verschoon zo vaak mogelijk de luiers

Is jullie kind nog niet uit de luiers en is je partner zwanger van zijn of haar broertje of zusje? Dit is hét moment om de beste luierverschoner ooit te worden. Zie punt 2 en hoe dan ook scheelt het je vrouw/vriendin weer werk.

5. Negeer haar moodswings

Zwangere vrouwen staan bekend om hun stemmingswisselingen (tja, die hormonen doen vreemde dingen met je lijf), dus probeer hier zoveel mogelijk rekening mee te houden. En vooral: trek het je niet persoonlijk aan. Het zijn (meestal) de hormonen die praten en niet zij. Knik ja en ga akkoord met alles wat ze zegt. Nou ja, in elk geval met zo veel mogelijk.

Tips: zo ga je het beste om met een zwangere vrouw

Advertentie
Zwangerschaps­hormonen: wat doen ze met je?

6. Regel een oppas

Verras haar met een middagje of avond voor zichzelf of plan iets romantisch voor jullie samen. Dat ze zwanger is betekent namelijk niet dat ze negen maanden lang thuis wil zitten. Ze wil waarschijnlijk dolgraag het huis uit, maar is gewoon te druk in haar hoofd om zelf een oppas te regelen.

Meer lezen: Hoe vind ik een betrouwbare oppas?

7. Ondersteuning bij babyuitzet

Ook al hebben jullie van alles en nog wat bewaard van kind nummer één, voor de komst van een tweede (of volgend kind) moet er alsnog van alles en nog wat worden aangeschaft. Praktische zaken (luiers, nieuwe flesspenen etc.), maar ook dingen die misschien niet meer goed waren of die je graag nieuw koop voor een volgend kind (kleertjes, beddengoed etc.). Kortom, er moet heel wat gesjouwd en het huis ingesleept worden. Wel zo fijn als jij dat doet. Handig, deze uitgebreide checklist babyuitzet!

8. Plan een babymoon

Het is veel moeilijker om een familielid of kennis te vinden die op twee kinderen kan (en wil) passen, dus dit is jullie kans om het er nog van te nemen! Plan daarom nog snel een babymoon. Breng jullie kind bij opa en oma en geniet samen van een heerlijke vakantie.

9. Superman

Een zwangerschap vraagt heel veel van een vrouw, net als de opvoeding van een klein kind. Dus wees begripvol als het huis een rotzooi is of als ze al de hele dag in een joggingspak rondloopt en leg haar zo veel mogelijk in de watten. Dit is je kans om te laten zien wat voor een held ze in huis heeft!

Lees ook:

Moeders krijgen meer stress van hun partner dan van kinderen

Het verschil tussen eerste en tweede kind in grappige cartoons

Bron: Popsugar.com – Beeld: Shutterstock