Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Zwanger? Zo ziet je baby er waarschijnlijk uit op basis van zijn genen

Je kunt vooraf natuurlijk nooit helemaal zeker weten hoe je baby eruit gaat zien, maar op basis van jullie genen kun wel een voorspelling doen. Genetica-experts leggen uit hoe dit zit.

Advertentie

Kleur ogen

Hebben jullie allebei bruine ogen en ga je er dus vanuit dat jullie baby straks ook bruine ogen zal hebben? De theorie dat een bruine oogkleur dominant is over de blauwe en groene oogkleur is te kort door de bocht, stelt Kate Garber, die als genetica-expert is verbonden aan de Emory University School of Medicine. ‘De oogkleur wordt eigenlijk bepaald door vele genen. Die allemaal een kleur kunnen toevoegen. Zo kan een gen veel blauw toevoegen. Een ander een beetje bruin.’ Ze vergelijkt het met schilderen, waarbij je een andere kleur creëert als je verschillende kleuren met elkaar mengt.

Bovendien bepalen andere genen de hoeveelheid pigment, wat ook weer zorgt voor een kleurvariant. ‘Het is niet zozeer dat genen dominant en recessief zijn, maar ze kunnen wel een sterk of juist minder sterk effect hebben’, zegt Robin Bennett, een genetisch adviseur aan de University of Washington Medical Genetics Clinic. Hierdoor is het mogelijk dat ouders met bruine ogen een baby met blauwe ogen krijgen. Of dat ouders met blauwe ogen een baby met bruine ogen krijgen. Al komt dat in de praktijk minder vaak voor.

Benieuwd welke kleur ogen jouw baby waarschijnlijk krijgt? Je leest het hier

Tip: Zwanger? Maak het jezelf zo comfortabel mogelijk en bestel hier alvast een fijn zwangerschapskussen.

Advertentie

Haarkleur

De haarkleur is lastig te voorspellen, zegt Garber. Kinderen uit hetzelfde gezin kunnen enorm van elkaar verschillen, zeker als de haarkleur van ouders ver uit elkaar ligt. ‘Je krijgt bij elk kind een herverdeling van genen.’ Alleen voor rood haar geldt dat er een gen van beide ouders nodig is. Dat verklaart dat er maar weinig mensen – slechts zo’n 1 tot 2 procent van de hele bevolking – rood haar heeft. Maar omdat het gen voor rood haar generaties lang overgedragen kan worden, kunnen twee blonde of donkerharige ouders opeens verrast worden met een kind met prachtig ‘rood’ haar.

Lees ook: Zo voorspel je de haarkleur van je baby

Fysieke kenmerken

Heeft een van jullie kuiltjes in de wang, sproeten, meerdere kruinen of bijvoorbeeld opvallend oorlellen, dan zou het zomaar kunnen dat jullie baby dit ook heeft. Dit worden dominante kenmerken genoemd, die door een van de ouders doorgegeven kunnen worden. Zo is de kans om een typische neusvorm die in de familie zit te erven 66 procent. Daarbij zijn bepaalde soorten neuzen dominanter dan andere. Grote, brede neuzen of eentje met een bobbel op de neusbrug zijn dominanter, dan smalle, kleinere exemplaren. Maar of jullie baby straks jouw neus, de oren van je partner of andere typische kenmerken heeft geërfd weet je natuurlijk pas als hij geboren is.

Lees ook: Alles over genen en erfelijkheid

Lengte

Benieuwd hoe lang jullie kind later zal worden? De lengte van je kind wordt voor ongeveer 80 procent bepaald door genetische factoren. Dit betekent dat kleine ouders over het algemeen kleine kinderen krijgen en lange ouders lange kinderen. Jongens zijn over het algemeen groter dan meisjes met dezelfde biologische ouders. Maar, zeggen genetica-experts, uitzonderingen bevestigen de regel.

Er zijn drie verschillende methodes waarmee je de lengte van je kind kunt berekenen. Wij zetten ze voor je op een rijtje.

Advertentie

Gewicht

Was jij of je partner flink bij de geboorte, dan zou het zomaar kunnen dat jullie ook een grote baby krijgen. Een gemiddelde baby weegt in Nederland bij de geboorte rond de 3500 gram, is je baby bij de geboorte zwaarder dan 4000 gram, dan spreken we van een grote of zware baby (foetale macrosomie). Zo’n negen procent van alle baby’s is macrosoom en drie procent hiervan is zwaarder dan 4500 gram. De kans dat je baby dus héél zwaar is, is niet zo groot. En zelfs als dit wel zo is, hoef je je er meestal geen zorgen over te maken.

Lees ook: Zwanger van een grote of zware baby? Dit moet je weten

Is je kind aan de zware kant bij de geboorte? Dit betekent niet dat hij later last zal hebben van overgewicht. Ben jij of is je partner aan de zware kant, dan is de kans wel groter dat je kind later ook overgewicht heeft. Je kunt dit namelijk doorgeven via je genen. ‘Door onderzoek weten we dat ten minste één bepaald gen overgewicht veroorzaakt,’ zegt Garber. ‘Het lijkt erop dat een kind die van elke ouder dit gen erft gemiddeld drie tot vier kilo zwaarder is dan een kind zonder deze twee specifieke genen.’ Toch is de grootste oorzaak voor overgewicht nog altijd een verkeerde levensstijl. Zorg er dus voor dat je kind van jongs af aan gezond eet en voldoende beweegt.

Lees ook: Heeft mijn kind overgewicht?

Bron: Parents Beeld: Shutterstock