Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
registreren als ouder rechter
door

Zwangere Ryan wil niet als 'moeder' maar als 'ouder' geregistreerd worden

Als je bevalt van een baby, dan word je op de geboorteakte automatisch aangeduid als moeder. Maar wat als je je geen moeder voelt, en ook geen vader? De zwangere Ryan Ramharak (29) stapt om deze kwestie naar de rechter. De non-binaire transpersoon wil als 'ouder' geregistreerd worden en vindt dat dit in de toekomst ook voor andere ouders mogelijk moet zijn.

Advertentie

Ryan en David Paul Ramharak-Peters (beiden 31) zijn op 23 februari 2022 ouders geworden van hun eerste kindje Ravi. Nu de baby geboren is, zullen de kersverse ouders niet alleen in een babybubbel zitten. Het echtpaar is van plan om een juridische procedure te starten. Ryan droeg het kindje, maar voelt zich geen moeder. Maar zo wordt die wel genoemd in de geboorteakte. Daarom wil het stel via de rechter afdwingen dat Ryan wordt geregistreerd als ‘ouder’.

Ook interessant: ‘Baby moet geregistreerd kunnen worden als genderneutraal’

Geen ‘moeder’

De zwangere Ryan identificeert zichzelf als non-binair en wil niet met ‘hij’ of ‘zij’ worden aangesproken maar met ‘die’. Na de geboorte heeft David aangifte gedaan, waardoor ze nu bezwaar kunnen aantekenen. Als dat wordt gehonoreerd, zal er op de geboorteakte van hun kind geen ‘moeder’ worden geregistreerd, maar wordt Ryan aangeduid als ‘ouder’. Dat is erg belangrijk voor Ryan: het is fijn om papieren te hebben die reflecteren dat je de ouder bent als je bijvoorbeeld jouw kind aanmeldt op school, legt die uit. Met hun procedure willen Ryan en David ook andere aanstaande ouders helpen. Uiteindelijk hopen ze dat elke kersverse ouder in de toekomst zelf kan kiezen of ze geregistreerd staan als vader, moeder of ouder.

Genderneutraal opvoeden

Gender is een hot topic onder ouders. Steeds meer ouders kiezen ervoor om hun kind genderneutraal op te voeden. Dit betekent dat je je kind doelbewust aspecten van beide werelden meegeeft en hem het gevoel geeft dat die niet in bepaalde hokjes hoeft te denken. Maar hoe kun je dit nu het beste doen? Een aantal tips:

Advertentie
 1. Geeft korte, maar duidelijke antwoorden
  Op vragen als ‘Kunnen jongens make-up dragen?’ of ‘Kunnen meisjes ook stekeltjeshaar hebben?’ geef je een kort en simpel antwoord. Zeg bijvoorbeeld: ‘De meeste jongens dragen geen make-up, maar sommigen wel en dat is prima. Iedereen mag zich op zijn eigen manier uiten.’
 2. Let op je taalgebruik
  Volgens experts is het vooral belangrijk om tijdens het complimenteren van je kind te letten op je taalgebruik. Gebruik bij je dochter niet alleen maar woorden als ‘knap’ of ‘beleefd’ en vertel je zoontje niet steeds dat hij ‘supersterk’ is of ‘heel stoer’. Probeer in plaats daarvan complimenten te geven die genderneutraal zijn. Denk bijvoorbeeld aan ‘lief’ of ‘slim’.
 3. Verbreed je horizon
  Is je kind op zoek naar een leuke sport of hobby? Misschien ben je geneigd om je dochter op ballet te doen en je zoon op boksen, maar kijk ook eens naar sporten zoals tennis, zwemmen, hardlopen, fietsen, judo, etc.
 4. Laat ouderwetse opvattingen los
  Vroeger werden klusjes zoals het doen van de afwas of het afruimen van de tafel gezien als iets voor vrouwen en mannen deden klussen als kasten in elkaar zetten. Tegenwoordig is dat flink achterhaald. Laat ook je zoontje meehelpen met de afwas en laat je dochter eens het vuilnis buitenzetten.
 5. Wees je bewust van stereotypes tijdens het shoppen
  Probeer je ook tijdens het winkelen bewust te zijn van stereotypes. Koop niet alleen maar knutselspullen voor je dochter en probeer je zoontje wat anders te geven dan speelgoedauto’s.

Meer lezen? Deze ouders voeden hun kind gendercreatief op

Artikelen van Ouders van Nu ontvangen in je mailbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Bron: NOS – Beeld: Getty Images

Redactioneel – Offer – Opvoedboeken

Opvoedboeken

Antwoord op al je vragen
Vind je hier