Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Zwangere vrouw mag niet bevallen met eigen verloskundige en stapt naar rechter

Een hoogzwangere vrouw sleept het Bravis Ziekenhuis in Roosendaal voor de rechter. De reden? Ze mag niet met hulp van haar eigen verloskundige bevallen.

Het ziekenhuis weigert de verloskundige toegang omdat ze niet is aangesloten bij een zorgnetwerk waar het ziekenhuis mee samenwerkt. Toch wil de zwangere vrouw graag haar eigen verloskundige bij de bevalling hebben omdat ze daar een vertrouwensband mee heeft opgebouwd tijdens haar eerste bevalling.

Advertentie

Keuzevrijheid in de zorg

Volgens vrouwenrechtenorganisatie Clara Wichmann is de kans dat de vrouw de zaak wint groot. ‘Dit is in strijd met het recht van zwangere vrouwen op zelfbeschikking en keuzevrijheid in de zorg. Dit kort geding laat precies zien wat er misgaat bij de invoering van de integrale geboortezorg in Nederland’, zegt Anniek de Ruijter, voorzitter van de organisatie.

Lees ook:

Niet alleen wie de bevalling begeleidt, maar ook waar de bevalling plaatsvindt is voor veel aanstaande ouders belangrijk. Helaas heb je dit niet altijd voor het kiezen vanwege overvolle verlosafdelingen en personeelstekort. En dat kan tot flinke teleurstellingen leiden.

‘Geen uitzondering’

‘Met deze rechtzaak wil de vrouw andere zwangere vrouwen in het land helpen’, zegt De Ruijter. ‘Ze is geen uitzondering. Het komt vaker voor dat zwangere vrouwen niet de vrijheid hebben om hun verloskundige te kiezen.’ Of de vrouw de kans krijgt om onder begeleiding van haar eigen verloskundige te bevallen is nog maar afwachten: ze is namelijk 37 weken zwanger. Het kort geding zal daarom op 8 maart plaatsvinden in de rechtbank in Breda, op internationale vrouwendag. Nu maar hopen dat haar baby niet besluit eerder geboren te worden.

Bron: RTL Nieuws. Beeld: Shutterstock