Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

door

Onderzoek: zwangere vrouwen hebben hoger risico op een hartinfarct

Als je in verwachting bent, moet je gezondheid extra in de gaten gehouden worden. Logisch, want jouw lichaam moet ineens werken voor twee levens. En dat brengt risico's met zich mee, waaronder een verhoogde kans op een hartinfarct.

Veel kwalen en risico’s tijdens een zwangerschap zijn al bekend. Maar dat zwangere vrouwen een tot zes keer zo hoog risico hebben op een hartinfarct, is nieuw. Pijn op de borst tijdens een zwangerschap moet altijd serieus genomen worden. Dat concludeert arts en onderzoeker Heleen Lameijer in haar proefschrift over hart- en vaatziekten bij zwangere vrouwen.

Advertentie

Het hart werkt extra hard

Het vrouwenlichaam verandert tijdens een zwangerschap. Je krijgt niet alleen een bolle buik en grotere borsten, maar met je organen gebeurt ook van alles. Wat je hart en vaten betreft, krijg je onder andere meer bloedvolume en een lagere vaatweerstand en bloeddruk. Je hartslag wordt sneller en de bloedstolling neemt toe. Dit heeft invloed op het hart en de bloedvaten, en daarmee ook op hart- en vaatziekten.

Lees ook: 8 bizarre dingen die aan je lijf kunnen veranderen na een zwangerschap

Signalen moeilijk te herkennen

De signalen van een hartinfarct zijn niet makkelijk te herkennen, omdat de symptomen lijken op de kwalen die wel vaker bij een zwangerschap voorkomen. Pijn op de borst kan door maagzuurbranden komen, wat heel normaal is tijdens een zwangerschap, maar ook door een hartinfarct. Heb je uitstralende pijn naar de armen, schouderbladen, hals, kaak of maagstreek? Zweet je veel en ben je misselijk? Dit zijn de meest duidelijke signalen van een hartinfarct. Maar ook kortademigheid, duizeligheid, extreme moeheid of een snelle ademhaling kunnen signalen zijn. Aarzel niet om de huisarts te bellen: óók als je twijfelt, is er reden genoeg om je hart te laten checken.

Lees ook: Groei van de zwangere buik

Moedersterfte

Hart- en vaatziekten bij zwangere vrouwen kan leiden tot moedersterfte. In Nederland zijn deze cijfers gelukkig laag, maar onderzoekers verwachten dat er in de toekomst meer jonge vrouwen zullen kampen met hart- en vaatziekten wanneer zij zwanger worden. Dit omdat risicofactoren zoals overgewicht en suikerziekte toenemen. Een hartinfarct is de nummer twee doodsoorzaak aan hart- en vaatziekten tijdens een zwangerschap.

Video: Zo verandert je lichaam tijdens de zwangerschap

Wat kun je zelf doen?

Het zal niet als een verrassing komen dat je minder risico loopt als je gezond leeft. Stoppen met roken is de belangrijkste maatregel die je kunt nemen. Maar ook gezond eten en voldoende bewegen om obesitas, suikerziekte en een hoge bloeddruk en cholesterol te voorkomen. Heb je pijn op de borst? Neem het serieus en trek aan de bel.

Bron: umg.nl, hartstichting.nl – Beeld: Shutterstock