door

'Veel zwangere vrouwen krijgen te weinig calcium binnen'

Ongeveer zestig procent van de zwangere vrouwen krijgt dagelijks minder dan de aanbevolen hoeveelheid van één gram calcium binnen. Dit vergroot het risico op ernstige complicaties voor moeder en kind.

Dat zeggen wetenschappers van het Maastricht UMC+ en de Universiteit Maastricht na onderzoek onder 2.500 aanstaande moeders in Limburg. Het onderzoek is gepubliceerd in het European Journal of Nutrition.

Advertentie

Risico’s calciumtekort

In Nederland wordt geadviseerd om tijdens de zwangerschap dagelijks één gram calcium binnen te krijgen. Zwangeren die te weinig calcium binnenkrijgen, lopen het risico op een hoge bloeddruk wat weer kan overgaan in zwangerschapsvergiftiging. En die complicatie is heel gevaarlijk, zegt epidemioloog Luc Smits van de Universiteit Maastricht in Algemeen Dagblad. Jaarlijks belanden vijfduizend vrouwen hiermee in het ziekenhuis. ‘In het ergste geval kan moeder of kind overlijden. Maar vaker leidt zwangerschapsvergiftiging tot problemen bij de baby. Die groeit niet goed of wordt eerder geboren.’ Lees ook: wat is een zwangerschapsvergiftiging.

Vijf glazen melk

Eén gram calcium krijg je binnen door dagelijks bijvoorbeeld vijf glazen melk te drinken krijgen, maar Smits zegt dat weinig vrouwen aan die hoeveelheid komen. ‘De meeste vrouwen zitten niet op vijf glazen melk te wachten, zeker niet in de periode dat ze heel misselijk zijn.’ Brood, groenten en peulvruchten bevatten ook calcium, maar in mindere mate. ‘In principe kan alleen uit voeding voldoende van het mineraal worden gehaald, maar onze studie leert ons dat de praktijk dus toch weerbarstig is.’ Tip: alles over verantwoord en veilig eten tijdens je zwangerschap.

Multivitamine tijdens zwangerschap: wat heb je nodig?

Calciumtabletten

Veel vrouwen (60 procent) slikken tijdens hun zwangerschap dan wel dagelijks voedingssupplementen, maar veel multivitamines bevatten slechts een fractie van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid calcium. Soms komt de stof er zelfs helemaal niet in voor. Dagelijks calciumtabletten nemen is de oplossing volgens Smits. ‘Losse calciumtabletten voor de hele zwangerschap kosten nog geen tientje bij de drogist.’

Foliumzuur slikken: wanneer en waarom?

Bron: Gezondheidsnet Beeld: Shutterstock