Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Pre-eclampsie sneller op te sporen

Dankzij een nieuwe methode kan zwangerschapsvergiftiging voortaan al in een vroeg stadium worden opgespoord. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Hasselt en het Ziekenhuis Oost-Limburg.

Advertentie

Echo en cardio

De nieuwe techniek bestaat uit een combinatie van echografie (geluidsgolven) en cardiografie (registratie van hartbewegingen). ‘Hiermee kunnen we eventuele complicaties tot op zekere hoogte voorspellen,’ aldus teamleider professor Gyselaers.

Te laat                 

Zwangerschapsvergiftiging is een ziekte die je tijdens je zwangerschap of vlak na je bevalling kunt krijgen en die meestal gepaard gaat met hoge bloeddruk en eiwitverlies. Het wordt vaak pas in een laat stadium ontdekt, wat ernstige gevolgen kan hebben voor moeder en baby.

Sneller en veiliger

Tot nu toe kon zwangerschapsvergiftiging alleen worden vastgesteld in een vergevorderd stadium van de zwangerschap en door middel van een onderzoek dat niet helemaal risicovrij is voor moeder en baby. De nieuwe onderzoeksmethode biedt een veilig alternatief.Internationale experts zijn lovend over de resultaten en zullen hun ervaringen delen tijdens een internationaal congres dat volgende week in Hasselt plaatsvindt.

Auteur: Erandi Godinez – Bron: Universiteit Hasselt – Foto: iStock

 

Lees ook:

Wanneer ga je naar de verloskundige?

Advertentie

Zwangerschapskwalen