Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Zwemdiploma binnen? Hou toch je kind in de gaten in het water

Mooi weer? Grote kans dat jullie lekker naar het strand of het zwembad gaan. Maar ook al heeft je kind een zwemdiploma: het blijft oppassen bij het water.

Niets lekkerder dan met tropische temperaturen de verkoeling van een meer, de zee of het zwembad op te zoeken. Met kinderen en water moet je wel altijd voorzichtig zijn, zelfs als hun zwemdiploma hebben.

Advertentie

Gevaar

Elk jaar verdrinken in Nederland gemiddeld negen kinderen. Vooral kinderen onder de vier jaar lopen gevaar, maar ook oudere kids kun je niet altijd alleen laten in het water.

Tien centimeter

Hou hele jonge kinderen ook in de gaten als ze in een opblaasbadje in de tuin zitten. Tot een jaar of drie kunnen kinderen al in een paar centimeter water verdrinken. Laat je niet afleiden door je telefoon of de deurbel, want het kan het akelig fout gaan. Dat geldt ook voor als ze in bad zitten, zelfs in een klein laagje water is het niet veilig zonder toezicht.

Lees meer: Alles over veiligheid in het water

Zwembandjes

Het klinkt als een open deur, maar kinderen zonder zwemdiploma moet je altijd zwembandjes omdoen in het water. En dan nog moet je erbij blijven. Bij kinderen tot vier jaar is de vuistregel dat je niet meer dan een armlengte weg bent. Je moet ze kunnen aanraken. Op een boot moeten kinderen – ook als ze een zwemdiploma hebben – een zwemvest aan. Lees hier meer zwembandjes en welke het meest veilig zijn.

Zwemdiploma

Als een kind zijn zwemdiploma heeft, is het nog niet meteen veilig om zonder toezicht te zwemmen. Vuistregel: hou kinderen tot zeven jaar in de gaten in het water. En als ze niet zo vaak zwemmen, dan hou je ze ook in het vizier als ze ouder dan zeven zijn.

Lees hier meer over de gevaren van zwemmen in natuurwater.