Hooikoorts bij je kind

Hooikoorts bij je kind

Hooikoorts is niet levensbedreigend, maar kan wel veel overlast geven, ook bij jonge kinderen.

Rode ogen, een loopneus en veel niezen in het voorjaar of de zomer? Gaat die neusverkoudheid maar niet over? Grote kans dat je kind last heeft van hooikoorts. Dit is niet gevaarlijk, maar kan wel vervelend zijn.

Wat is hooikoorts?

Hooikoorts is een vorm van allergische rinitis, een aandoening aan de neus. De ziekte heeft niets met hooi of koorts te maken, maar is vernoemd naar de tijd waarin de klachten voorkomen: het hooiseizoen. Hooikoorts is een allergie voor stuifmeel of pollen van grassen, planten en bomen. Het gaat specifiek om planten die hun stuifmeel via de wind verspreiden. Bij mensen met hooikoorts reageert het afweersysteem op dit onschuldige stuifmeel, waardoor het slijmvlies in de neus opzwelt.

Welke grassen, bomen en planten veroorzaken veel klachten?

Het begin van het hooikoortsseizoen is ieder jaar anders. Door weersinvloeden zijn de bloeiperiodes ieder jaar verschillend. Grofweg begint het seizoen in januari met de bloei van de els en de hazelaar. Het seizoen eindigt in september of oktober met de bloei van grassen, weegbree en brandnetel. Van de boompollen zijn de berk, de els en de hazelaar belangrijk veroorzakers van de allergie. Pollen van gras veroorzaken ook veel last bij hooikoortspatiënten. Deze periode loopt van mei tot en met september. Het kruid bijvoet geeft van juli tot en met september veel klachten.

Hoe herken je hooikoorts bij je dreumes?

Hoewel hooikoorts zich vooral bij kinderen tussen de zeven en vijftien jaar openbaart, kan ook een dreumes de allergie al krijgen. Dit is deels erfelijk bepaald, maar ook als beide ouders zelf nooit hooikoortsklachten hebben gehad, kan een kind de aandoening krijgen.

Tijdens het hooikoortsseizoen kan je kind verschillende klachten hebben:

 • Een loopneus of juist een verstopte neus
 • Veel niezen
 • Een branderig gevoel in de neus
 • Jeuk aan de ogen
 • Rode ogen
 • Kortademig

Hooikoorts lijkt in eerste instantie op een normale neusverkoudheid. Is deze verkoudheid na enkele weken nog steeds niet over, dan kan het zijn dat je kind hooikoorts heeft. Merk je dat je dreumes ook jeuk heeft, dan is het verstandig om de huisarts te raadplegen.

Hoe kun je de klachten voor je kind verminderen?

Met een allergietest kan een arts eenvoudig vaststellen voor welke type pollen je kindje gevoelig is. Daar kun je dan rekening mee houden. Medicijnen kunnen de klachten verminderen of voorkomen. Er is een groep medicijnen die de symptomen bestrijdt. Die zijn verkrijgbaar als pilletjes, neussprays en druppels. Verder kun je kiezen voor immunotherapie. Daarbij wordt de onderliggende oorzaak aangepakt en wordt je kind via inentingen minder gevoelig gemaakt voor allergenen. Dit traject duurt enkele jaren.

Er zijn ook preventieve maatregelen om de aanraking met pollen te verminderen:

 • Houd (slaapkamer)ramen gesloten in het hooikoortsseizoen.
 • Lucht het beddengoed niet buiten.
 • Hang de was niet buiten op.
 • Houd je kind uit de buurt van pas gemaaid gras.
 • Laat je dreumes niet in zijn ogen wrijven. Dit verergert de klachten.
 • Een zonnebril beschermt de ogen.
 • Aan zee, zeker bij een wind die vanaf zee komt, zijn minder pollen.