Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

KIDD-syndroom, hoe herken je het?

Bij het KISS-syndroom heeft een baby specifieke nekklachten die onder meer van invloed zijn op de motorische ontwikkeling. Wordt dit pas ontdekt na de peuterleeftijd, dan spreken we over het KIDD-syndroom*. Wat houdt het syndroom in en hoe is het te behandelen?

Advertentie

*Het bestaan van het KISS- en KIDD-syndroom is niet wetenschappelijk aangetoond en daarom erkennen veel artsen het syndroom niet. In de osteopathie en manuele (fysio)therapie wordt het wel erkend en behandeld.

Nieuwe naam

De termen KISS- en KIDD-syndroom zijn al langer bekend, maar worden tegenwoordig benoemd onder een nieuwe afkorting: de aandoeningen worden nu samengevat als HCFS, wat staat voor hoog cervicale functiestoornissen. Dat betekent dat de functies in het bovenste deel van de nek niet goed verlopen. Er wordt nog veel gezocht op de termen KISS en KIDD. Daarom gaat het in deze tekst over het KISS- en KIDD-syndroom.

Wat is het KISS-syndroom?

Om te begrijpen wat het KIDD-syndroom is, is het eerst goed om te weten wat het KISS-syndroom betekent. KISS staat voor Kopgewrichten Invloed op Storingen in de Symmetrie. Dit wil zeggen dat er een symmetriestoornis is in de nekwervels van je baby. Het gaat hierbij om de bovenste nekgewrichten, net onder de schedelrand. Deze gewrichten zijn belangrijk, want ze hebben veel invloed op de ontwikkeling van de houding, de motoriek en op een goede zuig- en slikreflex van je baby. De nekklachten en andere klachten die erdoor worden veroorzaakt, kunnen ervoor zorgen dat een baby onrustig is, veel huilt, asymmetrische bewegingen maakt en een voorkeurshouding heeft.

Oorzaak KISS-syndroom

KISS ontstaat meestal tijdens de bevalling, als de nek van de baby de bewegingen van het hoofd niet goed kan volgen. Je kunt het zien als een blessure aan de nek, die de baby tijdens de geboorte oploopt. Bijvoorbeeld door een afwijkende ligging van het hoofdje en een langdurige, moeizame bevalling, vaak met een tang of vacuümpomp. Maar ook bij een heel snelle geboorte of een keizersnede kan KISS ontstaan.

Advertentie

Hoewel de blessure op zich klein en onopvallend kan zijn, kan het voor spierspanning zorgen die de bewegingsvrijheid in de nek beperkt. Wordt dit niet herkend en behandeld, dan kan een baby lang en soms blijvend last houden van de gevolgen.

Meer weten? Alles over het KISS-syndroom

Verschil met het KIDD-syndroom

Het KIDD-syndroom heeft meestal dezelfde oorzaak als het KISS-syndroom, maar wordt later ontdekt. Als een kind twee jaar of ouder is, wordt er niet meer gesproken over het KISS-syndroom, maar over het KIDD-syndroom. De asymmetrie in de nekwervels kan tegen die tijd de ontwikkeling al erg hebben beïnvloed en er kunnen nieuwe gevolgen duidelijk worden. Daarom staat de afkorting KIDD voor Kopgewrichten Invloed bij Dyspraxie (verstoorde motoriekontwikkeling) en Dysgnosie (leer- en gedragsproblemen).

Het KIDD-syndroom kun je ook nog hebben als je volwassen bent. Sommige volwassenen blijken als baby KISS te hebben gehad. Symptomen als veel huilen en onrustig zijn kunnen vanzelf zijn verdwenen, waardoor het lijkt alsof de baby er overheen is gegroeid. Hoewel de functiestoornis in zijn nek en zijn voorkeurshouding misschien niet (meer) duidelijk te zien zijn, heeft dit nog wel invloed op zijn ontwikkeling. Zo blijft zijn motoriek achter, kan hij zich houterig bewegen en gedraagt hij zich onhandig.

Advertentie

Ook de waarneming van de wereld om hem heen kan anders zijn, wat weer invloed heeft op de werking van het evenwichtsorgaan. Kinderen met KIDD vallen vaak, struikelen over hun eigen benen en kunnen niet goed meekomen met de gymlessen op school of andere sporten. Verder heeft een kind met KIDD vaak chronische hoofdpijn, concentratieproblemen en kan hij op school niet goed meekomen.

Symptomen KIDD-syndroom

De volgende symptomen bij je kind kunnen wijzen op het KIDD-syndroom:

 • chronische hoofdpijn.
 • schoolhoofdpijn (hoofdpijn aan het eind van de middag, pijn zit aan de achterkant van het hoofd. Ontstaat als je kind moeite heeft met de leerstof of een verkeerde houding aanneemt bij het maken van schoolwerk).
 • houterige motoriek, stijf en onhandig.
 • grove en fijne motoriek ontwikkelen zich matig en vertraagd.
 • veel struikelen en vallen met slechte opvangreacties.
 • slechte concentratie, vergeet snel een opdracht.
 • leerproblemen, slechte ruimtelijke oriëntatie.
 • slecht slapen, lijkt aan weinig slaap genoeg te hebben.
 • onzeker, onrustig en je kind heeft veel aandacht nodig.
 • problemen met fietsen, balanceren, hoogtevrees.
 • onrustig, driftig, prikkelbaar.
 • doorgezakte voeten en een holle rug.

Lees meer: Zo verloopt de motorische ontwikkeling van je peuter

KIDD-syndroom behandelen

Denk je bij het lezen van de bovenstaande klachten dat je kind weleens last zou kunnen hebben van het KIDD-syndroom? Het is sowieso altijd verstandig om allereerst met je kind naar de huisarts te gaan. Daarnaast kun je op zoek gaan naar een osteopaat of een manueel therapeut die is opgeleid om KISS en KIDD te behandelen. Na onderzoek waar de beperking in beweging vandaan komt, corrigeert de therapeut met zachte aanrakingstechnieken het bewegingsapparaat van je kind. Vaak niet alleen in de nek, maar ook bij het bekken. Bij baby’s is na twee à drie behandelingen vaak al resultaat te zien. Hoe jonger je kind is, hoe effectiever de behandeling is.

Omdat veel artsen KISS en KIDD niet erkennen, zal de huisarts je kind waarschijnlijk doorverwijzen naar een kinderfysiotherapeut en niet naar een osteopaat of manueel therapeut. Mochten de oefeningen die je kind bij fysiotherapie krijgt niet genoeg helpen, dan kan een osteopaat of manueel therapeut meekijken en eventueel eerst de beperking in bewegingsvrijheid behandelen. Je kunt je fysiotherapeut ernaar vragen, vaak zijn er samenwerkingen tussen de verschillende praktijken. Of je kunt zelf verder zoeken.

Lees meer: Wanneer is kinderfysiotherapie nodig voor baby en kind?

Waar vind je een geschikte behandelaar?

Als je zelf op zoek wilt gaan naar een osteopaat of manueel therapeut, ga dan goed na of deze geregistreerd staat en is opgeleid om met baby’s en kinderen te werken en KISS en KIDD te behandelen. Kijk bijvoorbeeld in het Register Kinder-Manueeltherapeut, het register van de Nederlandse Osteopathie Federatie of het Nederlands Register voor Osteopathie en bel eventueel even na met de praktijk waar je naartoe wilt.

Lees meer: Met je baby naar een osteopaat, zo gaat dat

KIDD-syndroom op latere leeftijd

Soms ontdekken mensen pas op latere leeftijd dat ze waarschijnlijk KISS hebben gehad als baby en dat dit niet (goed) is behandeld. Is je kind al wat ouder en heeft hij last van chronische hoofdpijn of andere klachten die bij KIDD zouden kunnen horen? Op babyfoto’s kun je vaak zien hoe de houding van je kind in die tijd was. Heeft hij een duidelijke voorkeurshouding, houdt hij op veel foto’s zijn hoofdje scheef of zie je vaak dat hij met een holle rug ligt, dan zouden dit tekenen kunnen zijn. Je kunt de foto’s meenemen naar de kinderfysiotherapeut of een manueel therapeut of osteopaat.

Kritiek op het KIDD-syndroom

Op het consultatiebureau, bij de huisarts of kinderarts vind je misschien geen gehoor als je graag wilt dat je kind wordt onderzocht op KISS of KIDD. Het syndroom wordt door veel artsen niet erkend. Ze vragen zich af of het syndroom wel echt bestaat, omdat dit nog niet wetenschappelijk is bewezen. De lijst van symptomen is lang en veel baby’s hebben wel eens last van één of meerdere symptomen. Ook is er nog geen wetenschappelijk bewijs dat de behandeling van het KIDD-syndroom helpt. Critici beweren dat de symptomen en klachten na een paar maanden vanzelf verdwijnen.

Bronnen: Mark Bloemberg, Fysio Team Hoorn

Lees meer: Wat als je kind een groeistoornis heeft

Ouders van Nu Voordeelpas

Wil jij besparen op baby- en kinderspullen, kleding, speelgoed en meer?

Dat kan met de Ouders van Nu Voordeelpas!
Shop met korting