Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Mijn kind heeft een loopoor

Een loopoor is een veel voorkomend kwaaltje bij kinderen: er loopt dan vocht of pus uit één of beide oren. Wat is er precies aan de hand als je kind een loopoor heeft en kan het kwaad? Alles over een loopoor.

Wat is een loopoor?

Een loopoor klinkt een beetje als een loopneus. En daar lijkt het ook op: in het geval van een loopneus loopt er vocht uit de neus, bij een loopoor komt er (ontstekings)vocht uit het oor. Dit kan bij één oor zijn, of bij beide oren. Het is een typisch kinderkwaaltje, bij volwassenen komt het vrij weinig voor. De medische naam is otorroe.

Het is meestal een teken dat je kind een middenoorontsteking heeft. Het vocht komt dan ook vanuit het middenoor: dat is het gedeelte van het oor dat begint achter het trommelvlies en waarin de gehoorbeentjes zitten. In het geval van een loopoor zit er een scheurtje in het trommelvlies waardoor het vocht naar buiten kan lopen.

Het vocht dat uit de oren komt, is ontstekingsvocht en kan verschillende kleuren hebben:

 • helder waterig
 • geel of groen, pusachtig
 • roze of rood, bloederig

Dit vocht is dunner dan gewoon oorsmeer, wat meer donkergeel of bruinig van kleur is. Ook kan het ontstekingsvocht een beetje stinken. Er kan wat bloed mee naar buiten komen, maar dit kan geen kwaad.

Vaak zie je het vocht niet direct naar buiten lopen, maar merk je een loopoor pas op doordat er ’s ochtends vlekken op het laken of kussen van je kind zitten. Of doordat de oorschelp van je kind vies is, met opgedroogd vocht en wat korstjes.

Lees ook: Zo herken je het verschil tussen een loopoor en oorontsteking

Advertentie

Wat is het verschil met een slijmoor?

Oorzaken

Vaak wordt een loopoor veroorzaakt door een middenoorontsteking, maar er kunnen ook andere oorzaken zijn. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Een ontsteking van de uitwendige gehoorgang, bijvoorbeeld als gevolg van eczeem in het oor. Het vocht is dan eczeemvocht.
 • Als je kind buisjes heeft gekregen, kan er de eerste dagen wat vocht uit de oren komen.
 • Een keelontsteking of hevige verkoudheid.

In het geval van een middenoorontsteking zijn er via de buis van Eustachius (de doorgang tussen de neuskeelholte en het middenoor) bacteriën en/of het verkoudheidsvirus in het middenoor terechtgekomen. Daardoor kan het middenoor gaan ontsteken en zit de buis van Eustachius dicht. De ontsteking, plus alle bacteriën en het ontstekingsvocht of pus dat vrijkomt, zit nu eigenlijk ‘vast’ tussen de verstopte buis van Eustachius en het trommelvlies. Het kan niet meer teruglopen naar de neus. Er komt druk op het trommelvlies te staan en je kind krijgt oorpijn.

Als de druk te hoog wordt, kan er een scheur of gaatje in het trommelvlies ontstaan waarna het ontstekingsvocht vervolgens naar buiten loopt. De oorpijn neemt nu snel af, doordat de druk op het trommelvlies verdwijnt.

Tip: leg wat boeken onder de voorpoten van het bed zodat je kind wat rechterop ligt. Dat verlicht de druk op het trommelvlies een beetje.

Symptomen

Een loopoor kun je herkennen aan de volgende klachten:

 • Er komt vocht uit een oor of beide oren.
 • Oorpijn (in het geval van een middenoorontsteking).
 • Het gehoor kan slechter zijn.
 • Vaak is je kind ook verkouden of net verkouden geweest.
 • Soms heeft je kind jeuk in het oor (in het geval van een ontsteking van de uitwendige gehoorgang door eczeem).

Eigenlijk is een loopoor zélf een symptoom, namelijk van een oorontsteking. Lees hier meer over de symptomen van een oorontsteking.

Wie loopt er risico?

Aangezien een middenoorontsteking vaak begint met een verkoudheid, kan iedereen een loopoor krijgen. Toch komt het vaker voor bij kinderen (vooral tot vier jaar) dan bij volwassenen. Dit komt doordat de buis van Eustachius bij kinderen smaller en korter is dan bij volwassenen. Hierdoor kan het verkoudheidvirus of de bacteriën vanuit de neus makkelijker in de oren terechtkomen. Ook raakt de buis sneller verstopt.

Kinderen met rokende ouders hebben er een grotere kans op, zeker als er gerookt wordt in dezelfde ruimte als waar het kind ook rondloopt. Uit onderzoek blijkt dat ongeveer een op de drie oorontstekingen bij kinderen mede wordt veroorzaakt doordat deze kinderen ‘meeroken’.

Lees ook: Zo verhoog je de weerstand van je kind

Loopoor door buisjes

Kinderen die buisjes in hun trommelvliezen hebben, hebben er ook een grotere kans op. Vroeger werd geadviseerd om de klachten een week af te wachten en daarna pas naar de dokter of kno-arts te gaan. Inmiddels blijkt uit onderzoek dat een loopoor bij kinderen met buisjes het beste te behandelen is met oordruppels. Neem in het geval van een loopoor bij buisjes dus meteen contact op met de huisarts of kno-arts, zodat hij een recept voor oordruppels kan voorschrijven.

Hoe lang duurt een loopoor?

In principe is het een onschuldig kwaaltje dat vanzelf geneest. Meestal is het bij jonge kinderen (onder vier jaar) binnen twee à drie dagen weer over, bij oudere kinderen kan het een week duren voordat het verdwenen is. Het trommelvlies groeit daarna vanzelf weer dicht, meestal binnen twee weken.

Gehoor tijdens een loopoor

Als je kind een loopoor heeft, kan het zijn dat hij daardoor wat minder goed kan horen. Dit komt door het gaatje in het trommelvlies. Dit is maar tijdelijk, want het scheurtje geneest daarna weer. Praat gedurende het loopoor duidelijk en rustig tegen je kind, zodat hij je toch goed kan verstaan. Na twee weken zou je kind weer goed moeten horen.

Loopoor: een goed teken?

Een loopoor is vaak een symptoom van een middenoorontsteking, maar als je kind eenmaal een loopoor heeft, is dat eigenlijk een goed teken. Het betekent dat de ontsteking op z’n retour is. Het trommelvlies is opengescheurd (denk aan een klein gaatje) en het ontstekingsvocht kan naar buiten. Daardoor wordt de druk op het trommelvlies minder, waardoor de oorpijn bij je kind afneemt. Het is een manier van het lichaam om de ontsteking op te lossen.

Besmettelijk?

Het vocht dat bij een loopoor naar buiten komt, is besmettelijk. Je kan er het verkoudheidsvirus van krijgen. Het is net zo besmettelijk als de druppeltjes vocht en snot die uit je neus komen tijdens een niesbui. Maar het is niet zo dat je kind direct een loopoor krijgt als hij in contact komt met het ontstekingsvocht uit een loopoor van iemand anders. Wel kan hij er verkouden van worden. Als gevolg daarvan kan hij een oorontsteking krijgen, waardoor je kind alsnog een loopoor krijgt.

Mag je kind naar de kinderopvang met een loopoor?

Een loopoor is besmettelijk, maar niet besmettelijker dan een snottebel of hoestbui van een verkouden kind. Je kind kan op de kinderopvang dus andere kinderen besmetten, maar die kunnen als gevolg daarvan in principe alleen verkouden worden. Een kind met een loopoor kan dus gerust naar school of naar de kinderopvang.

Desondanks is het beleid op sommige kinderdagverblijven dat kinderen met een loopoor niet gebracht mogen worden, in verband met de besmettelijkheid van het vocht. Andere kinderdagverblijven willen dat het oor (losjes) wordt afgeplakt in verband met de hygiëne.

Vergeet niet: ook al mag een kind misschien officieel naar de opvang, kijk goed naar je kind. Probeer de situatie goed in te schatten. Vaak voelt een kind met oorpijn zich echt niet lekker. Hij heeft pijn, huilt meer en vaker, hoort minder goed en/of is hangerig. Dus zeker als je kind veel pijn heeft, is ‘ie waarschijnlijk het liefste veilig thuis.

Zwemmen, in bad of douchen met een loopoor?

Als je kind een loopoor heeft, mag er niet te veel water in het oor komen, vooral geen water met zeep of shampoo. Dit kan de ontsteking verergeren. Maar je kind kan wel gewoon douchen: de kans dat er daarbij water in zijn middenoor komt, is niet zo groot. Wees wel voorzichtig met het haren wassen en probeer sop en water in het oor te vermijden. Ook kan je kind gewoon in bad, als hij zijn hoofd boven water houdt.

Zwemmen wordt afgeraden, omdat je kind duizelig kan worden als hij onder water zwemt of in het water springt of duikt.

Tips bij een loopoor

Heeft je kind een loopoor, ga er dan als volgt mee om:

 1. Doe geen watjes in het oor. Als je het oor afsluit met een watje kan de ontsteking juist verergeren.
 2. Gebruik ook geen wattenstaafje om het oor schoon te maken. Met een wattenstaafje duw je een deel van het vocht en de bacteriën weer terug naar binnen. Daarnaast kun je het trommelvlies ermee beschadigen.
 3. Maak de oorschelp schoon met een washandje met lauw water.
 4. Was je handen goed nadat je het oor hebt schoongemaakt.
 5. Laat je kind niet zwemmen met een loopoor.
 6. Douchen of in bad kan wel, maar zorg dat er geen shampoo of zeep in zijn oor komt.
 7. Verder heeft een loopoor in principe geen behandeling of medicijnen nodig om te genezen.

Wanneer naar de huisarts?

Als een loopoor na een week nog niet is genezen, is het verstandig om naar de huisarts te gaan. Meestal worden er oordruppels voorgeschreven en in sommige gevallen antibiotica. Lees hier waarom artsen terughoudend zijn met het geven van antibiotica aan kinderen.

Terugkerend loopoor

Sommige kinderen hebben keer op keer een loopoor. Komt het bij jouw kind steeds terug, bespreek dit dan met de huisarts. Als je kind regelmatig oorontsteking heeft en daarbij behorende gehoorproblemen, dan kan dat zijn spraakontwikkeling belemmeren. Ook is er zo risico op blijvende gehoorschade. Bij terugkerende oorontstekingen kan je kind worden doorverwezen naar een KNO-arts. Deze specialist beoordeelt of er maatregelen nodig zijn, zoals buisjes.

Over het algemeen worden buisjes overwogen als je kind meer dan vier keer per jaar of drie keer per halfjaar een middenoorontsteking (en eventueel een loopoor) heeft. Lees hier alles over trommelvliesbuisjes.

Meer weten? Zo bescherm je het tere gehoor van je baby en kind

Loopoor voorkomen

Een loopoor kun je moeilijk voorkomen: bijna acht op de tien kinderen krijgt voor het derde jaar wel een keer een middenoorontsteking, met een loopoor als gevolg. Is je kind verkouden, probeer dan zijn luchtwegen goed open te houden om een oorontsteking te voorkomen. Je kunt neusdruppels of een neusspray gebruiken om de neus en holtes open te houden. Check wel even van tevoren of het middel geschikt is voor de leeftijd van je kind.


Bronnen:
Thuisarts.nl, St. Antonius Ziekenhuis