Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Mijn kind heeft een loopoor

Een loopoor komt veel voor bij kinderen: er loopt dan vocht of pus uit één of beide oren. Wat is een loopoor precies? Kan het kwaad, en is een loopoor besmettelijk?

In samenwerking met expert

Kimberley de Wit

Huisarts

2 class="p1">Wat is een loopoor?

Een loopoor klinkt als een loopneus en daar lijkt het ook wel een beetje op. Bij een loopoor komt er (ontstekings)vocht uit het oor. Dit kan bij één oor zijn of bij beide oren. Het is een typisch kinderkwaaltje, bij volwassenen komt het vrij weinig voor. De medische naam is otorroe.

Een loopoor kind is meestal een teken dat je kind een middenoorontsteking heeft. Het vocht komt dan ook vanuit het middenoor, dat is het gedeelte van het oor dat begint achter het trommelvlies en waarin de gehoorbeentjes zitten. Als je kind een loopoor heeft, zit er een scheurtje in het trommelvlies waardoor het vocht naar buiten kan lopen.

Loopoor symptomen

Je kunt een loopoor herkennen aan de volgende klachten:

Advertentie
 • Vocht uit één of beide oren.
 • Oorpijn (in het geval van een middenoorontsteking).
 • Niet goed kunnen horen.
 • Vaak is je kind ook verkouden of net verkouden geweest.
 • Soms heeft je kind jeuk in zijn oor. Dit komt dan door een ontsteking door eczeem in de uitwendige gehoorgang.

Het ontstekingsvocht van een loopoor is dunner dan oorsmeer en het kan een beetje stinken. Het kan er helder en waterig uitzien, lichtgeel of roze en er kan pus of wat bloed bij zitten. Vaak zie je het vocht niet direct naar buiten lopen, maar merk je een loopoor pas op doordat er ’s ochtends vlekken op het laken of kussen van je kind zitten. Of je ziet dat de oorschelp van je kind vies is, met opgedroogd vocht en wat korstjes.

2 class="p1">Oorontsteking loopoor kind

Vaak is een loopoor dus zélf een symptoom, namelijk van een middenoorontsteking of een ontsteking van de uitwendige gehoorgang. De uitwendige gehoorgang kan ontsteken door eczeem in het oor, terwijl een middenoorontsteking vaak ontstaat door verkoudheid.

Bij een middenoorontsteking is het verkoudheidsvirus en/of bacteriën in het middenoor terechtgekomen, via de buis van Eustachius (de verbinding tussen de neuskeelholte en het middenoor). Daardoor is het middenoor gaan ontsteken en zit de buis van Eustachius dicht. De ontsteking, bacteriën en het ontstekingsvocht of pus komen vast te zitten tussen de verstopte buis van Eustachius en het trommelvlies. Het kan dus niet meer teruglopen naar de neus. Er ontstaat druk op het trommelvlies en dat zorgt voor oorpijn.

Als de druk te hoog wordt, kan er een scheurtje of gaatje in het trommelvlies ontstaan, waardoor het ontstekingsvocht naar buiten loopt. De oorpijn neemt dan snel af, doordat de druk op het trommelvlies verdwijnt. Heeft je kind buisjes gekregen omdat hij vaak een middenoorontsteking heeft? Dan kan er de eerste dagen nog wat vocht uit de oren komen. Ook kan je kind de eerste maanden af en toe nog een loopoor krijgen.

Lees hier meer over de symptomen van een oorontsteking.

Tip: leg bij oorontsteking wat boeken onder de poten aan het hoofdeinde van het bed, zodat het hoofd van je kind iets hoger ligt. Dat verlicht de druk op het trommelvlies een beetje.

2 class="p1">Gehoor tijdens een loopoor

Als je kind een loopoor heeft, kan het zijn dat hij minder goed kan horen. Dit komt door het gaatje in het trommelvlies. Dit is tijdelijk: het scheurtje groeit vanzelf weer dicht. Zorg zoveel mogelijk voor een rustige omgeving en praat duidelijk en rustig tegen je kind, zodat hij je goed kan verstaan. Na twee weken zou zijn gehoor weer normaal moeten zijn.

Wat is het verschil met een slijmoor?

2 class="p1">Risico op loopoor

Iedereen kan een loopoor krijgen. Het begint vaak met een verkoudheid. Toch komt het vaker voor bij kinderen (vooral tot vier jaar) dan bij volwassenen. Dat komt omdat de buis van Eustachius bij kinderen smaller en korter is dan bij volwassenen. Het verkoudheidvirus en bacteriën kunnen zo vanuit de neus makkelijker in de oren terechtkomen. Ook raakt de buis sneller verstopt.

Kinderen met ouders die roken hebben een groter risico op een oorontsteking en een loopoor, zeker als er wordt gerookt in ruimtes waar het kind ook is. Veel oorontstekingen worden mede veroorzaakt doordat kinderen ‘meeroken’.

Lees ook: Zo verhoog je de weerstand van je kind

2 class="p1">Hoe lang duurt loopoor kind?

In principe is een loopoor een onschuldig kwaaltje, dat vanzelf geneest. Meestal is het bij jonge kinderen (onder de vier jaar) binnen twee tot drie dagen weer over, bij oudere kinderen kan het een week duren. Het trommelvlies groeit daarna vanzelf weer dicht, meestal binnen twee weken.

2 class="p1">Loopoor met buisjes

Kinderen die buisjes in hun trommelvliezen hebben, hebben ook een grotere kans op een loopoor. Uit onderzoek blijkt dat een loopoor bij kinderen met buisjes het beste te behandelen is met oordruppels. Heeft je kind buisjes en een loopoor, dan kun je het beste direct de huisarts bellen, zodat die een recept voor oordruppels kan voorschrijven.

2 class="p1">Loopoor: een goed teken

Een loopoor is vaak een symptoom van een middenoorontsteking en dit is eigenlijk een goed teken. Het betekent dat de ontsteking op z’n retour is. Het trommelvlies is opengescheurd en het ontstekingsvocht kan door dit gaatje naar buiten. Daardoor wordt de druk op het trommelvlies minder en neemt de oorpijn af. Het is een manier van het lichaam om de ontsteking op te lossen.

2 class="p1">Is een loopoor besmettelijk?

Het vocht dat bij een loopoor naar buiten komt, is besmettelijk: het kan het verkoudheidsvirus overbrengen. Het is net zo besmettelijk als druppeltjes vocht en snot die uit de neus komen tijdens het niezen. Maar als je kind in contact komt met het ontstekingsvocht uit het oor van een ander kind, betekent dit niet direct dat hij óók een loopoor krijgt. Hij wordt misschien verkouden, en eventueel kunnen daar een oorontsteking en een loopoor door ontstaan.

2 class="p1">Loopoor baby of peuter en de kinderopvang

Een loopoor is besmettelijk, maar niet besmettelijker dan een snottebel of hoestbui van een verkouden kind. Heeft je peuter een loopoor, dan kan hij andere kinderen besmetten, maar die worden dan in principe alleen verkouden. Een baby of peuter met een loopoor kan dus naar de kinderopvang.

Toch is het beleid op sommige kinderdagverblijven dat kinderen met een loopoor niet mogen komen vanwege de besmettelijkheid. Of ze vragen ouders om het loopoor van hun kind (losjes) af te plakken in verband met de hygiëne. Kijk ook goed naar je kind: vaak voelt een kind met oorpijn zich niet lekker. Hij heeft misschien pijn, hoort minder goed, huilt meer en is hangerig. Zeker als je kind veel pijn heeft, is de opvang al snel te druk en is thuis de fijnste plek.

2 class="p1">Loopoor zwemles

Als je kind een loopoor heeft, kan hij beter niet naar zwemles. Het is niet zo erg als er water in zijn oor komt, maar met zijn hoofd onder water kan hij wel ineens duizelig worden. In het water springen of onder water zwemmen is dan geen goed idee. Je kind kan wel douchen, maar zorg dat er geen shampoo of zeep in het loopoor komt en probeer ook te voorkomen dat er water in komt. Laat je kind in bad zijn hoofd boven water houden.

2 class="p1">Loopoor schoonmaken

Heeft je kind een loopoor, dan geneest dit in verreweg de meeste gevallen vanzelf. Dit kun je doen en laten om het oor schoon te houden en de genezing te bevorderen:

 1. Doe geen watjes in het oor. Als je het oor afsluit met een watje blijven de bacteriën binnen en kan de ontsteking niet goed genezen.
 2. Gebruik ook geen wattenstaafje om het oor schoon te maken. Met een wattenstaafje duw je een deel van het vocht en de bacteriën weer terug naar binnen. Daarnaast kun je het trommelvlies ermee beschadigen.
 3. Maak de oorschelp schoon met een washandje of wattenbolletje met lauw water.
 4. Wil je oordruppels gebruiken, probeer dan eerst het vocht in de gehoorgang te absorberen met een tissue.
 5. Was je handen goed nadat je het oor hebt schoongemaakt. Het vocht is besmettelijk.
 6. Laat je kind niet zwemmen met een loopoor en zorg dat er in de douche en in bad geen zeep of shampoo in het oor komt.
2 class="p1">Wanneer naar de huisarts?

Als het loopoor van je kind na een week nog niet is genezen, is het verstandig om ermee naar de huisarts te gaan. De huisarts kan oordruppels voorschrijven of in sommige gevallen antibiotica. Kinderen met buisjes kunnen het beste meteen beginnen met oordruppels zodra ze een loopoor hebben. Meestal is het advies om terug te gaan naar de huisarts als het loopoor na twee weken druppelen nog niet droog is. Vaak is dan een verwijzing naar een KNO-arts nodig.

Lees hier waarom artsen terughoudend zijn met het geven van antibiotica aan kinderen.

2 class="p1">Terugkerend loopoor

Sommige kinderen hebben keer op keer een loopoor. Komt het bij jouw kind steeds terug, bespreek dit dan met de huisarts. Als je kind regelmatig een oorontsteking heeft en daardoor telkens een tijd minder goed hoort, kan dat zijn spraakontwikkeling belemmeren. Ook is er een risico op blijvende gehoorschade. Bij terugkerende oorontstekingen kan je kind worden doorverwezen naar een KNO-arts. Deze specialist beoordeelt of er maatregelen nodig zijn, zoals buisjes.

Over het algemeen zijn buisjes een overweging als je kind meer dan vier keer per jaar of drie keer per halfjaar een middenoorontsteking (en eventueel een loopoor) heeft. Lees hier alles over trommelvliesbuisjes.

Meer weten? Zo bescherm je het tere gehoor van je baby en kind

Advertentie
2 class="p1">Loopoor voorkomen

Een loopoor kun je moeilijk voorkomen. De meeste kinderen krijgen voor hun derde jaar wel een keer een middenoorontsteking en een loopoor. Is je kind verkouden, dan kun je proberen zijn luchtwegen goed open te houden. Dat verkleint de kans op een oorontsteking. Je kunt neusdruppels of een neusspray voor baby’s/kinderen gebruiken om de neus en de holtes open te houden. Vraag wel altijd even na in de apotheek of drogist of het middel geschikt is voor de leeftijd van je kind.

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.

Bronnen: Thuisarts.nl, Catharina Ziekenhuis

Kimberley de Wit

Huisarts

Kimberley de Wit is werkzaam als huisarts in Haarlem en zelf moeder van twee kinderen. In 2011 rondde zij haar Geneeskunde opleiding af aan de VU Amsterdam en na enkele jaren werkervaring op de Interne Geneeskunde, Cardiologie, Longziekten en Reumatologie in het Spaarne Gasthuis in Haarlem besloot zij zich te specialiseren als huisarts. Ook deze specialisatie volgde zij in het VUmc.

Lees meer over
Ouders van Nu Voordeelpas

Wil jij besparen op baby- en kinderspullen, kleding, speelgoed en meer?

Dat kan met de Ouders van Nu Voordeelpas!
Shop met korting