Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
secondary drowning zwembad

Secondary drowning: bijna verdronken

Secondary drowning: vooral Amerikaanse media waarschuwen ervoor, maar ook in Nederland duikt deze term af en toe op. Wat is secondary drowning precies en hoe gevaarlijk is het?

In samenwerking met expert

Britt Klaassen-Anholts

Zwemonderwijzer

Wat betekent secondary drowning?

De term secondary drowning (secundaire verdrinking) komt uit de jaren tachtig, maar wordt officieel niet meer gebruikt. Na onderzoek naar verdrinking heeft de Wereldgezondheidsorganisatie bepaald dat je alleen kunt spreken van verdrinking en bijna-verdrinking. Bij secondary drowning verdrinkt een kind bijna, maar overleeft het op het nippertje. Het lijkt dan alsof het goed is afgelopen, maar na een paar uur krijgt hij toch nog (ademhalings)problemen.

Advertentie

Wat gebeurt bij secondary drowning?

De problemen ontstaan doordat het kind water in zijn longen heeft gekregen. In de longen zitten longblaasjes en daarop zit een soort coating om te zorgen dat ze gemakkelijker opengaan. Je kunt het effect vergelijken met hoe een ballon werkt. Als je een nieuwe ballon pakt, moet je eerst heel hard blazen. Heb je dat beginnetje gehad, dan kost het opblazen een stuk minder moeite. Zonder die coating zijn de longblaasjes als een nieuwe ballon en werken ze moeizaam. Als er water in de longen komt, kan de coating van de longblaasjes een beetje worden weggewassen en kunnen de cellen die de coating maken kapot gaan.

Bij secondary drowning komt er vocht vanuit de eigen bloedbaan in de longblaasjes terecht. Dit bemoeilijkt de uitwisseling van zuurstof en kooldioxide. Daardoor krijgt een kind moeite met ademen, raakt hij versuft en vermoeid en voelt hij zich lamlendig. Dit probleem kan zich tot 24 uur na de bijna-verdrinking voordoen.

Tip: Dit moet je kind kunnen voor het A-diploma

Hoe groot is het risico op secondary drowning?

Als een kind onder water komt, knijpt de toegang tot de longen zich reflexmatig dicht. Pas als je langer onder water blijft, gaat de toegang open en kan er water in de longen komen. Valt je kind in het water en gaat hij even kopje onder, dan is de kans klein dat er water in zijn longen is gekomen. Ook als hij even flink moet hoesten na het boven komen, is er geen probleem. Hij kan namelijk wel water in zijn mond en keel krijgen. Pas als je kind langer onder water is geweest, wordt het risico groter. Dat is eigenlijk alleen het geval bij een serieuze bijna-verdrinking. Het loopt dan maar net goed af en misschien heeft het kind zelfs een tijdje niet geademd.

Advertentie

Lees ook: Dit is het verdrinkingsgevaar (vooral) bij jonge kinderen

Wanneer moet ik een dokter inschakelen?

Is je kind langere tijd onder water geweest en heeft hij het net gered, dan moet je altijd medische hulp inschakelen. Dit zijn signalen die erop kunnen wijzen dat je kind water in zijn longen heeft gekregen:

  • hij blijft hoesten tot lang na de bijna-verdrinking.
  • hij is erg vermoeid of lamlendig. Dit kan tot 24 nadat je kind onder water is geweest optreden.

De meeste kinderen zijn na het zwemmen wel wat vermoeid, maar als je kind zich echt anders gedraagt dan normaal, is dat zeker een reden om aan de bel te trekken. Twijfel je? Bel dan altijd meteen de huisarts of de huisartsenpost voor advies.

Hoe kun je secondary drowning voorkomen?

Verdrinking is een van de belangrijke doodsoorzaken onder kleine kinderen. Om ongelukken in het water te voorkomen is goed opletten het belangrijkst. Laat je kind nooit alleen als hij in bad zit of bij water in de buurt speelt. In de zomer zijn ouders zich meestal bewust van de gevaren, maar ook in andere seizoenen kan er een ongeluk gebeuren. Denk aan een teil die nog in de tuin stond en zich heeft gevuld met regenwater. Een klein kind kan daar in vallen en verdrinken. Ook bij oudere kinderen is het oppassen geblazen. Het hebben van de zwemdiploma’s sluit risico’s niet uit. Oudere kinderen doen vaak wilde spelletjes in het water en hebben niet altijd door wanneer het gevaarlijk wordt. Houd daarom ook oudere kinderen in de gaten als ze in het water spelen.

Lees ook:

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.


Advertentie

Britt Klaassen-Anholts

Zwemonderwijzer

Britt Klaassen-Anholts, moeder van twee, is zwemonderwijzer en docente bewegingsonderwijs. Samen met haar man heeft ze sinds 2006 een eigen succesvolle zwemschool. Haar boek ' Met succes op zwemles!' is uniek en bevat eenvoudige en leuke tips, oefeningen en spelletjes om op een plezierige manier het zwemtraject te ondersteunen, voor zowel ouder én kind. De website van ‘Met succes op zwemles’ biedt handige hulpmiddelen voor iedere ouder.

Lees meer over
Ouders van Nu Voordeelpas

Wil jij besparen op baby- en kinderspullen, kleding, speelgoed en meer?

Dat kan met de Ouders van Nu Voordeelpas!
Shop met korting