Wanneer is je kind te zwaar?

Wanneer is je kind te zwaar?

Overgewicht bij kinderen is vandaag de dag een serieus probleem. Het kan namelijk leiden tot een te hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten, gewrichtsproblemen, astma en suikerziekte. Maar ook psychosociale problemen zoals gepest worden en een laag zelfbeeld kunnen het gevolg zijn van een te hoog gewicht. Maar wanneer is een kind nu eigenlijk te zwaar?

Wanneer weegt een kind te veel?

Soms is het moeilijk om te bepalen of je kind te zwaar of gewoon lekker mollig is. Vooral bij baby’s en dreumesen is het normaal als ze vetkussentjes en mollige beentjes hebben.

Het ‘babyvet’ begint zo rond het tweede levensjaar te verdwijnen. En als je kind 4 is, dan is het helemaal verdwenen. Van een 5-jarig kind kun je dus niet meer zeggen dat hij teveel weegt door zijn babyvet.

Jeugdgezondheidszorg

Op het Centrum Jeugd en Gezin (vroeger het consultatiebureau) wordt je kind goed gemeten en gewogen. Zo kan de jeugdarts of verpleegkundige nagaan of het gewicht wel goed in verhouding is met de lengte. Als je kind iets te zwaar is, of de laatste tijd ineens veel is aangekomen, wordt geadviseerd waar je op kunt letten met de voeding en beweging.

BMI kind berekenen

Het gewicht van schoolgaande kinderen wordt door de jeugdarts (vroeger de schoolarts) ook in de gaten gehouden. Als je zelf wilt nagaan of je kind een goed gewicht heeft, kun je de Body Mass Index (BMI) berekenen. De BMI geeft aan of het gewicht in balans is met de lengte. Het gewicht wordt daarbij gedeeld door de lengte in het kwadraat. Hieronder zie je of de berekende BMI past bij de leeftijd van je kind.

BMI-index peuters en kleuters

Leeftijd (jongens)     BMI (jongens)          Leeftijd (meisjes)     BMI (meisjes)

2 jaar                        15 – 18,5                 2 jaar                       14,7 – 18

3 jaar                        14,5 – 18                 3 jaar                      14,4 – 17,6

4 jaar                        14,3 – 17,5              4 jaar                       14 – 17,3

5 jaar                        14 – 17,4                 5 jaar                        14 – 17,2

6 jaar                        14 – 17,5                 6 jaar                       13,9 – 17,3