Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Peuter 2 jaar oud

Het derde levensjaar van je kind is een spannende fase in de ontwikkeling. Hij zal je verrassen met zijn spontane reacties op wat hij ziet en meemaakt: het tikken van de klok, een miertje op de stoep, madeliefjes in het gras. En zijn humeur gaat alle kanten op; van lachen naar huilen, van dwars en koppig naar vreselijk lief.

Advertentie

Ontwikkeling kind 2 jaar

Vanwege het gedrag van je peuter in deze fase wordt deze periode nogal eens de ‘peuterpuberteit’ genoemd. Je peuter is bezig met de ontwikkeling van zijn eigen persoonlijkheid. Hij is vaak dwars en koppig, maar kan ook ontzettend veel plezier hebben, of onzeker zijn. Hij valt van de ene emotie in de andere. Voor jou kan dat vermoeiend zijn: aan de ene kant is het ontzettend leuk om te zien hoe je kind zich ontwikkelt en hoe groot hij al wordt. Aan de andere kan kun je hem af en toe wel achter het behang plakken als hij weer eens lastig is. Hier tips hoe je omgaat met een brutale peuter.

TIP! Het leukste speelgoed voor jouw tweejarige peuter vind je hier

Peuter 2 jaar: troosten en corrigeren

Je peuter van 2 jaar heeft nog veel aanmoediging nodig, al zal dat wel van moment tot moment verschillen. Naast aanmoediging heeft hij behoefte aan troost op momenten dat hij verdriet heeft of zich pijn heeft gedaan bij het klimmen of te hard rennen. Want ondanks dat hij inmiddels goed kan lopen, valt hij geregeld omdat hij zijn evenwicht niet altijd goed kan bewaren of net iets te hard probeert te rennen.

Standjes geven: je ontkomt er niet aan. De ene ouder zal ze vaker moeten uitdelen dan de ander. Dat is verder niet erg, want je peuter leert steeds beter wat wel en niet kan. De grenzen die je al maanden aangeeft bieden hem nog altijd houvast en duidelijkheid.

Advertentie

Zie ook: Omgaan met een verdrietig kind

Peuter 2 jaar: middagslaapje

De meeste kinderen van deze leeftijd zijn energiek en druk. Totdat ze opeens instorten. Langere afstanden lopen is soms nog te veel. De meeste kinderen hebben nog altijd een middagslaapje nodig, maar veel peuters hebben daar geen zin meer in. Laat je kind desnoods spelen in zijn bed, als hij maar in bed is en niet te veel prikkels binnenkrijgt. Zo rust hij toch uit. Op een gegeven moment heeft je kind geen middagslaapje meer nodig.

Peuter 2 jaar: praten en luisteren

Een gesprek met je kind gaat op deze leeftijd al heel aardig. Je kind kent ongeveer twee- tot driehonderd woorden, al kan hij ze nog niet allemaal goed uitspreken. Deze fase waarin je kind twee woordjes aan elkaar rijgt, is heel gezellig. Met zijn tweewoordzinnetjes kan hij namelijk al veel met je bespreken.

Je peuter luistert in deze fase alleen als je hem toespreekt op maximaal twee meter afstand. Als je verder weg staat, hoort hij je wel, maar de boodschap dringt niet tot hem door. Hij heeft bovendien tijd nodig om zich ergens op in te stellen. Lees meer over de taalontwikkeling van peuters.

Advertentie

Tip: voor een kind is het lastig om meteen het spel te onderbreken omdat hij naar bed moet of omdat je boodschappen met hem wilt gaan doen. Waarschuw tien minuten van tevoren als je iets van hem verwacht.

Zie ook: Boodschappen doen met je kind, zo blijft het leuk

Peuter 2 jaar: het middelpunt

De meeste peuters zijn nu heel erg beweeglijk. Ze huppelen als ze vrolijk zijn en stampen als ze boos zijn. Het gedrag van je kind is een gedeelte nadoen van jouw gedrag en een gedeelte temperament. Sommige kinderen zijn van nature heel vrolijk, andere zijn snel van slag. Nog steeds vinden veel kinderen het moeilijk om te delen. Ook samen spelen is een grote uitdaging. Dat komt omdat een peuter van deze leeftijd egocentrisch is en bezig is om zijn eigen ‘ik’ te ontdekken. Pas wanneer hij drie jaar is, betrekt hij anderen wat meer bij zijn spel.

Aandacht delen is ook lastig. Je kind kan heel jaloers reageren als jij aandacht aan een ander geeft. Hij ziet zichzelf als middelpunt en wil het liefst ook zo behandeld worden. Je merkt dit bijvoorbeeld als er bezoek komt waarmee je wilt praten. En bij het verstoppertje spelen (nog steeds een van hun favoriete bezigheden) wil hij graag jouw exclusieve aandacht.

Tip: door boos te worden op lastig, jaloers gedrag krijgt je peuter nog meer het gevoel dat je een ander belangrijker vindt dan hem. Geef je kind dus vooral positieve aandacht.

Peuter 2 jaar: buitenspelen

Door buiten te spelen maakt je kind verschillende bewegingen die ervoor zorgen dat hij zijn spieren nog beter leert te beheersen. In de zandbak spelen is leuk en bovendien is lekker met zand en water spelen goed voor de zintuiglijke ontwikkeling.

Peuter 2 jaar: meehelpen in het huishouden

Peuters willen vaak meer doen dan ze eigenlijk kunnen. Bijvoorbeeld helpen met koken: je kind wil dan graag de bloemen in de vaas zetten. Of zelf met een sleutel de deur openmaken.

Tip: laat hem zijn gang gaan zolang het geen kwaad kan. Zo ontwikkelt je kind meer zelfvertrouwen. Maar vraag niet te veel van je peuter, want daardoor raakt hij ontmoedigd.

Lees ook: Huishoudelijke klusjes per leeftijd

De informatie uit dit groeikalender-artikel is gebaseerd op de gemiddelde ontwikkeling van een peuter. Ieder kind is uiteraard uniek en ontwikkelt zich zijn eigen tempo en manier. Ook iedere ouder zal het ouderschap anders beleven. Onze informatie is dan ook vooral bedoeld om je een idee te geven wat je per half jaar ongeveer kunt verwachten.

Bronnen: Icare JGZKind & GezinKindergarden


Commercieel – Hema – Offer – Peuter dekbedden

Peuter dekbedden

Een zacht, katoenen dekbedovertrek
Shop nu