Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Peuter 3 jaar oud

Je peuter is 3 jaar oud. De spieren van je kind worden almaar sterker. Het komende halfjaar zul je merken dat je kind korte zinnen gebruikt en niet meer altijd met ‘ikke’ begint. ‘Ikke koekje?’ wordt ‘Mag ik een koekje?’

Advertentie

Ontwikkeling kind 3 jaar

Je peuter zal steeds minder vaak vallen; dat komt omdat zijn spieren sterker zijn geworden. Door de verbeterde spierontwikkeling is hij ook zindelijk geworden, en anders duurt het niet lang meer. Hij kan het verschil van een volle en lege blaas leren voelen en leren zijn blaas op commando te ontspannen als hij gaat plassen.

Je kunt je kind nu lekker zijn gang laten gaan, zeker in de speeltuin. Hij kan zelf op de glijbaan, hij wil zelf klimmen. Het is goed voor zijn spierontwikkeling, motoriek en zelfvertrouwen. Bovendien heeft hij er veel plezier in. Als je erbij blijft, kun je hem altijd opvangen.

Wat betreft de fijne motoriek: hij beheerst zijn vingers beter waardoor hij makkelijker een potlood kan sturen en kan leren zijn rits omhoog en omlaag te doen. Tussen het derde en vierde jaar krijgt een kind de voorkeur voor de linker- of rechterhand.

Tip: Hier vind je leerzaam, houten speelgoed voor 3-jarigen

Advertentie

Peuter 3 jaar: grote fantasie

De fantasie van je peuter wordt steeds groter. Bij het voorlezen bekijkt hij met interesse de plaatjes in het boek en verzint er soms nog van alles bij. Zijn spel wordt ook steeds uitgebreider; hij verzint steeds nieuwe dingen met het speelgoed dat hij heeft en kan zichzelf ook beter vermaken.

Door die grote fantasie en alle indrukken die een kind opdoet, kan je kind last krijgen van nachtmerries of nachtangsten. Gebeurt dit vaak, probeer dan zijn dagen iets rustiger te laten verlopen. Zijn angsten kunnen ook samenhangen met de ontwikkeling van zijn eigen ik. Hij ziet zichzelf als een almachtig persoontje. Gaan er dingen mis, dan kan hij denken dat het door hem komt. Misschien is mama bijvoorbeeld wel ziek geworden omdat hij ongehoorzaam was. Zo’n gedachte maakt bang.

Peuter 3 jaar: origineel omgaan met taal

Kinderen hebben een originele manier van denken. Als je praat over de kinderziekte rodehond, vraagt hij misschien of de rode hond ook kan bijten. Logisch toch?! Meestal reageert een peuter spontaan op iets wat hij ziet of meemaakt. Hij kan je wijzen op details waar jij allang niet meer op let. Maar hij kan ook hardop een opmerking maken over een mevrouw in de bus die ‘super dik is’. Lees ook: zo ga je om met een vrolijke flapuit.

Je kind is sowieso volop bezig met taal en doet allerlei taalvondsten. Hij verzint bijvoorbeeld grappige namen voor familieleden.

Tip: het is niet nodig om je kind steeds te verbeteren, zolang je zelf maar de goede woorden blijft zeggen. Op een dag neemt hij ze vanzelf van je over.

Advertentie

Peuter 3 jaar: ‘maar waarom dan?’

Waarom is de zee blauw? Waarom kan een hond blaffen? Vaak beginnen kinderen vanaf een jaar of drie met het stellen van ‘waarom’ vragen. Je kind is nieuwsgierig en wil de wereld beter begrijpen. Dit is een grote mijlpaal voor zijn taalontwikkeling. Door het vragen stellen, leert je kind namelijk verbanden leggen. Probeer niet te ingewikkeld te antwoorden. Hou het simpel. Als je kind vraagt: ‘Waarom sneeuwt het?’ Hoef je dit niet aardrijkskundig uit te leggen, maar zeg je: ‘Omdat het winter is. Dan zorgt de kou ervoor dat er sneeuwvlokjes uit de wolken komen’.

Tip: neem alle vragen serieus. Een vraag kan misschien onzinnig klinken voor jou, maar je kind stelt ze niet zomaar.

Gedrag peuter 3 jaar

Je stoere kind van 3 jaar kan nog steeds weleens verlegen reageren. Op de crèche of peuterspeelzaal neemt je kind een bepaalde rol in, afhankelijk van z’n karakter. Sommige kinderen zoeken veel contact en zijn al echte baasjes. Andere kinderen doen deze kinderen graag na. In de groep wordt een saamhorigheidsgevoel opgebouwd tussen de kinderen; hier ontstaan ook de eerste peutervriendschappen.

Een verlegen kind neemt soms een afwachtende houding aan en kijkt liever vanaf een veilige afstand naar de andere kinderen. Weer andere kinderen reageren vijandig en pakken speelgoed af. Ze moeten nog leren op een aardige manier met anderen om te gaan. De aard van je kind komt in ieder geval steeds duidelijker naar voren.

Zie ook: Hoe kun je een verlegen kind helpen?

Je peuter van 3 jaar krijgt besef van wat goed of fout, lief of stout is. Hij denkt: ‘ik ben stout geweest’. De ontwikkeling van dit eerste schuldgevoel is van invloed op het zelfbeeld.

Peuter 3 jaar: boosheid en grenzen

De zelfbeheersing neemt toe, waardoor een peuter minder driftbuien heeft. Hij of zij is erg gevoelig voor complimenten en kritiek. Sommige driejarigen worden nog wel snel boos en kunnen een flinke scène maken. Het helpt als je probeert te begrijpen waarom hij boos wordt in plaats van boos op hem te worden. Dan kun je hem ook helpen met frustratie om te leren gaan. Dat gaat nu beter, omdat je beter met hem kunt praten. Je kunt hem bijvoorbeeld uitleggen waarom je nu geen tijd hebt om naar de speeltuin te gaan, maar morgen wel. Je kind zal stap voor stap leren dat hij soms niet zijn zin krijgt en een andere keer weer wel. Als hij dat leert begrijpen, zal hij minder vaak of minder lang boos zijn. Hier meer tips over omgaan met een boos kind.

Peuterpuberteit 3 jaar

Eigenwijs zijn, driftbuien en nee-zeggen, het is zijn manier om duidelijk te maken dat hij een eigen persoon is, met een eigen wil. Voor jou niet nieuw, maar voor hem wél. Hij beseft tijdens de peuterpuberteit maar al te goed dat hij een eigen mening heeft, zelf beslissingen kan nemen en dingen kan gaan ondernemen. Eigenlijk verklaart je kind in deze levensfase zijn onafhankelijkheid aan jou.

En je zult echt merken dat je kind steeds beter begrijpt waar jouw grenzen liggen. Omdat je peuter steeds meer eigenwaarde krijgt, laat hij zich nog duidelijker gelden en doet hij waar hij zelf zin in heeft. Hij zal er vaak boos om worden, om jouw regels, maar dat hoort erbij. Over een tijdje wordt hij steeds gehoorzamer.

De informatie uit dit groeikalender-artikel is gebaseerd op de gemiddelde ontwikkeling van een peuter. Ieder kind is uiteraard uniek en ontwikkelt zich zijn eigen tempo en manier. Ook iedere ouder zal het ouderschap anders beleven. Onze informatie is dan ook vooral bedoeld om je een idee te geven wat je per half jaar ongeveer kunt verwachten.

Bronnen: Icare JGZKind & GezinKindergarden

 

Commercieel – Hema – Offer – Peuter dekbedden

Peuter dekbedden

Een zacht, katoenen dekbedovertrek
Shop nu