Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Bang voor onweer, zo help je je kind

Voor de meesten is onweer een normaal natuurverschijnsel, maar voor je kind kan het overweldigend zijn, dat lawaai en geflits midden in de nacht. Zeker op jonge leeftijd is het moeilijk voor ze om het te plaatsen. Angst voor onweer komt veel voor. Wat doe je als je kind bang is voor onweer, storm of regen?

Advertentie

Intuïtie

Jonge kinderen kunnen bang voor onweer zijn, omdat ze nog geen onderscheid kunnen maken tussen fantasie en werkelijkheid. Het helpt daarom ook niet om te zeggen dat het onzin is om bang te zijn of om het te relativeren. Wat je als ouder wel kunt doen, is de angst serieus nemen. Je kind reageert op zijn intuïtie, en dat is heel belangrijk in bepaalde situaties. Daarom wil je dit niet afdoen als onzin. Lees ook: zo ga je om met angstige kinderen.

Troosten

Een klein kind kun je tegen je aanhouden en troosten als hij bang is. Met een groter kind kun je het over zijn angst hebben. Zo kun je vragen waarvan hij is geschrokken, wat hij eng vindt? De flitsen of het geluid? Belangrijk is om de angst serieus te nemen, maar er niet in mee te gaan. Dan kun je de angst versterken. Ook kun je bij een groter kind uitleggen hoe de natuur werkt. Onweer is in principe veilig als je bijvoorbeeld in een huis of auto bent. Leer hem dat je niet onder een boom moet gaan staan maar ook dat de ongelukken die naar aanleiding van onweer in de krant staan bijzonderheden zijn.

10 seconden-regel

Als er minder dan 10 seconden tussen bliksem en donder zit, is het slim om bescherming te zoeken. Het beste is om naar binnen te gaan en de ramen dicht te houden. Ook veilig: een afgesloten auto of metalen caravan, omdat bij blikseminslag de lading direct wordt afgevoerd.

Goed om te weten over onweer

De kans dat jou of je kind écht iets overkomt is heel klein. Maar het is wel goed om te weten wat je het beste wel en niet kunt doen tijdens een heftige onweersbui. Kleine kinderen zullen het nog niet echt kunnen begrijpen, maar het is toch goed om ze op jonge leeftijd al te vertellen wat onweer is en hoe je jezelf er tegen beschermt:

  1. Bliksem ontstaat als er tussen de wolken en de aarde teveel elektrische spanning is. Een bliksemschicht is heel warm, dertigduizend graden, en de spanning die erop staat heel hoog.
  2. Als het onweert is het slim om bescherming te zoeken. Het is het beste om naar binnen te gaan en de ramen dicht te houden. Een auto is ook veilig om in te zitten.
  3. Als je buiten loopt kun je ervoor zorgen dat je zelf niet het hoogste punt bent, maar ga nooit onder een boom staan, langs een bosrand of in de buurt van een (metalen) hek. Vermijd open velden, meren en stranden.
  4.  Thuis is het verstandig om niet te dicht bij het raam te staan. Ook kun je stekkers beter uit de antenne- en telefoonaansluitingen halen, zodat de stroom van een blikseminslag niet via de apparatuur kan gaan. In een ouder huis, zonder bliksemafleiding, kun je beter geen kranen, radiatoren of wasmachines aanraken.
Geen plek om te schuilen?

Loop je toch op een open veld? Maak je dan zo klein mogelijk door op je hurken te gaan zitten. Je voeten moeten tegen elkaar aan staan zodat de stroom niet door het lichaam kan.

tip

Samen kijken

Door samen – op een afstandje van het raam – naar onweer te kijken, leer je je kind dat het niet bang hoeft te zijn. Het goede voorbeeld geven is dus belangrijk. Je kunt hem ook vertellen waarom het goed is dat het af en toe onweert. Zo krijgen de plantjes weer water. Forceer niks, dus als je kind te bang is om verder te kijken, houd het dan bij heel even.

Veilig hoekje

Maak in huis een veilig hoekje waar je kind zich terug kan trekken als hij erg bang is voor het onweer. Houd je kind dichtbij je en trek een dekentje over jullie heen. Zorg dat zijn lievelingsspeelgoed of -knuffels in de buurt zijn.

Boekjes

Om je kind te helpen zijn angst te overwinnen, kun je ook in de bibliotheek of boekhandel kijken of je kinderboeken kunt vinden met als thema onweer. Door dit samen te lezen, leert je kind dat het niet gek is om bang te zijn voor onweer, dat er meer kinderen zijn die dit hebben, maar ook dat het niet nodig is. Lees dit tijdens het onweer of juist op andere (rustige) momenten.

Afleiding

Je kunt je kind afleiden door voor ander geluid te zorgen. Als je kind zich kan concentreren kun je bijvoorbeeld de tv aan zetten. Of een muziekje via de koptelefoon. Ook kun je je kind oordoppen geven, dan komt het geluid veel minder hard binnen.

Maak er een spelletje van:

Tel samen de seconden tussen de donder en bliksem. Zo raakt je kind gefocust op het tellen en bijhouden en vergeet hij (hopelijk) de angst voor het onweer.

tip

Niet in bed nemen

Het is volgens psychologen beter om een bang kind niet in bed te nemen. Zeker als je dat normaliter nooit doet. Het is natuurlijk verleidelijk omdat je medelijden hebt of omdat je zo snel mogelijk weer wil doorslapen als het midden in de nacht is. Maar op die manier bevestig je alleen maar de angst. Iets wat beter werkt is bij het bed van je kind blijven zitten, totdat het onweer over is of totdat je kind weer rustig is geworden.

Extreme angst

Extreme angst voor onweer bij volwassenen heet astrafobie. Mensen die hieraan lijden kunnen niet meer goed functioneren als er onweer dreigt en zijn continue met onweer bezig, ook als het niet wordt voorspelt. Bij kinderen is hier vaak geen sprake van. Wel kun je als kind deze extreme angst ontwikkelen als je ouders de angst aan je overdragen.

Video: Video: Zo ontstaat bliksem