Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

10x boeddhistische opvoeding

Er zijn vele manieren van opvoeden. Met deze boeddhistisch getinte aanpak voed je je kind op een bewuste manier op. Lees hier tien tips voor een boeddhistische opvoeding.

Advertentie

1. Leef aandachtig

Sta met al je zintuigen stil bij het nu, bij wat je nú doet. Als je gedachten afdwalen, breng je ze terug naar het heden. Ervaar bewust dat je met je baby aan de borst zit, dat je samen met je peuter zit te knutselen of dat je met je kind door de regen wandelt.

2. Respecteer het eigene van het kind

Je kind kneden zodat het wordt hoe jij wilt, dat gaat niet. Laat je kind zichzelf zijn op zijn of haar eigen, mooie manier. Dwing je peuter niet meteen na binnenkomst op een feestje met andere kinderen te spelen. Dat werkt averechts. Hij komt los op zijn eigen manier en dat is een goede manier.

3. Werk het hardst aan jezelf

Leef het leven voor, dan volgen je kinderen vanzelf. Het kan een tijdje duren, maar als jij het goede voorbeeld geeft, gedragen je kinderen zich uiteindelijk hetzelfde. Wil je dat je kind aan tafel blijft zitten tijdens het eten, blijf dan zelf ook zitten. En ga niet alvast de afwasmachine inruimen omdat jij al klaar bent.

4. Accepteer dat dingen gaan zoals ze gaan

Probeer het moment niet naar je hand te zetten en accepteer de gang van zaken. Die boterham hoeft niet helemaal op, huilen hoort erbij en een beker melk over de tafel is een gegeven en geen last.

Advertentie

5. Laat je niet hinderen door je eigen oordeel

Er is geen goed of slecht. Alles wat gebeurt is waardevol, ook het huiluurtje.

6. Maak verschil tussen je kind en het gedrag

Je kind kan zich ontzettend vervelend gedragen, maar dat zegt niets over hem als mens. Maak hem duidelijk dat op tafel tekenen niet goed is, maar dat hij als mens wel goed is.

7. Ga rustig om met je boosheid

Boos worden overkomt de besten, het hoort erbij. Alleen: hoe ga je ermee om? Neem als je boos bent een time out, tel tot tien of ga even naar een andere kamer. Praat op een later moment met je kind over datgene waar je boos over werd, probeer dan samen naar een oplossing te zoeken. Daar hebben kinderen wat aan. Als een kind boos wordt, leer het dan daar op dezelfde manier mee om te gaan. Door bijvoorbeeld even rustig te worden op een afkoelstoeltje of op de gang. Niet om het te straffen, want als je dat doet, leer je het kind dat boosheid niet goed is.

8. Leer van jezelf

Sta erbij stil dat je vooral jezelf opvoedt, de kinderen komen mee in de slipstream die jij creëert. Als je iets niet goed doet, zeg dat dan tegen je kind. Als je bijvoorbeeld onredelijk bent geweest, kom daar dan later op terug door uit te leggen dat het niet goed was en bied je excuses aan. Dat is een menselijke manier van opvoeden.

Advertentie

9. Leg uit

Als je alleen maar verbiedt, snappen kinderen het niet. Geef af en toe tekst en uitleg, hoe klein je kinderen ook zijn. Je kunt echt wel op een eenvoudige manier aan een tweejarige uitleggen waarom hij of zij niet aan de kastdeurtjes mag zitten.

10. Geniet van het moment

Probeer onbekommerd te genieten, daar word je vrolijk en gelukkig van. Zo kun je je kinderen in een heel vriendelijke en harmonieuze omgeving laten opgroeien. Als mensen gelukkig en vrolijk zijn, roepen ze dat ook op in anderen. En is dat niet wat je wilt voor je kind?

Redactioneel – Offer – Opvoedboeken

Opvoedboeken

Antwoord op al je vragen
Vind je hier