Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

'Een peuter en puppy gaan goed samen: ze hebben allebei veel energie'

Bij Jaylee (3) thuis is het nooit saai. Ze woont met haar ouders Sammy en Edwin en met tien hondjes: Jady, Bailey, Dusty, Bellanny, Misty, Mindy, Penny, Smoothy, Pelly en Itchy.

Advertentie

Harige vrienden

Haar ‘best friends forever’, zo noemt Jaylee de tien hondjes. Dolgelukkig is ze dat ze opgroeit met de Yorkshire terrier Jady en de negen Shelties: er is altijd wel iemand om mee te spelen. En ook bij het kammen, voeren, wassen en uitlaten is ze van de partij.

Zachte snuiten

Voor moeder Sammy blijft het bijzonder. Door haar taaislijmziekte dacht ze nooit kinderen te kunnen krijgen, dus stopte ze al haar liefde in haar hondjes. Maar na een IUI-traject was daar toch Jaylee. En eenmaal uit het ziekenhuis werd baby Jaylee warm verwelkomd door negen zachte snuiten en kwispelende staarten.

Samen groot worden

Vanaf dag één groeit Jaylee met de roedel op. Vanuit haar grondbox kon ze haar huisgenoten goed observeren. Ook de hondjes keken nieuwsgierig toe hoe die huilende baby veranderde in een beweeglijke dreumes. Jaylee leerde kruipen door hen te volgen door de kamer en werd als ze omrolde nog weleens geholpen door een voorbijlopend hondje.

Net Mowgli

Ze leerde zacht en voorzichtig te zijn. En zoals elke baby de wereld verkent door dingen in z’n mond te stoppen, deed Jaylee dat ook met de hondjes. Bah, toch niet zo lekker, zo’n hondenstaart. Ook de kunst van het eten keek ze af bij de hondjes: een tijdlang dook ze zo met haar gezicht in haar bord. Als zij het kunnen, kan ik het ook! Net Mowgli, maar dan opgevoed door een roedel Shelties, grapt haar moeder.

Advertentie

Soulmates

Vorig jaar kwam hondje nummer tien in het gezin: Itchy, de puppy van Jaylee. Ze hebben vanaf moment één een speciale band. Itchy kwam na een keizersnee levenloos ter wereld, maar op het moment dat Jaylee haar een afscheidskus gaf, snakte ze naar adem en kwam tot leven. Voor moeder Sammy was het duidelijk: deze twee horen bij elkaar.

Energie voor tien

Een peuter en puppy gaan goed samen: allebei eindeloos veel energie en altijd in voor een spelletje. Als Jaylee een bal weggooit, komt Itchy ’m altijd terugbrengen. En toen het Nederlands elftal van de zomer een voetbalwedstrijd won en er vuurwerk werd afgestoken, zorgde Jaylee ervoor dat de bange Itchy weer tot rust kwam. ‘Kom maar bij mij, niet bang zijn.’

Nog eentje

‘Mammie, mag ik er nog een?’ vroeg Jaylee laatst, toen ze bij een nestje van haar oom ging kijken. Tien leek opeens wat weinig toen ze al die schattige puppy’s zag. Alleen als ze net uit bed is, wil Jaylee alle hondjes nog weleens te druk vinden. Dan corrigeert ze ze ook rustig: ‘Niet doen, hou eens op!’ Maar als haar eigen puppy Itchy met een speeltje tegen haar op springt, verdwijnt haar ochtendhumeur als sneeuw voor de zon.

Broertjes en zusjes

‘Mag ik een koekje geven?’ vraagt ze geregeld. Zo niet, dan zorgt zij er wel voor dat de hondjes alsnog iets van haar popcorn, chips of pasta krijgt. Want netjes samen delen, dat heeft Jaylee met zo veel broertjes en zusjes wel geleerd.

Advertentie

Dit artikel is eerder verschenen in Ouders van Nu Magazine. Interview: Maartje Schouwstra. Fotografie: Kim Krijnen.

Artikelen van Ouders van Nu ontvangen in je mailbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.