Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Bloedneus stoppen, zo doe je dat

Ieder kind heeft weleens een (spontane) bloedneus. Dat kan best even schrikken zijn, al dat bloed. Gelukkig is het bijna altijd onschuldig. Hoe kun je het beste een bloedneus stoppen?

Iedereen weet wat een bloedneus is. Gelukkig is de oorzaak meestal ongevaarlijk. Het slijmvlies dat aan de binnenkant van de neus zit, is dun en kwetsbaar. Door dit slijmvlies lopen veel bloedvaatjes. Als zo’n bloedvaatje stuk gaat, kan dat een bloedneus geven.

Advertentie

Waarom hebben kinderen vaker een bloedneus?

Kinderen hebben vaker last van een spontane bloedneus dan volwassenen. Bij jonge kinderen tot 10 jaar komen spontane bloedneuzen zelfs zeer vaak voor. Dit heeft te maken met het feit dat ze een kleinere neus hebben. Hierdoor zijn ook de bloedvaatjes kleiner en dunner en raken deze makkelijker beschadigd. Hard persen op de wc of een heftige driftbui kunnen in principe al genoeg zijn om een bloedneus te veroorzaken. Andere boosdoeners: een kraaltje of een ander klein voorwerp dat een kind in zijn of haar neus stopt.

Oorzaak bloedneus

Tijdens een onschuldige stoeipartij kan door een tik op de neus een bloedneus ontstaan. Maar ook  door neuspeuteren, een verkoudheid of droge lucht. De meeste neusbloedingen (meer dan 75%) hebben geen duidelijke oorzaak; in 25% van de gevallen zijn er één of meerdere oorzaken aan te wijzen. Als je kind regelmatig een spontane bloedneus heeft, is het goed om even langs te gaan bij de huisarts.

Wat kun je doen?

Hoewel een bloedneus meestal ongevaarlijk is en vanzelf overgaat, kan je kind er enorm van schrikken. Er kan behoorlijk wat bloed vloeien. Gelukkig ziet het er meestal erger uit dan dat het is. Blijf dus zelf kalm en ga samen rustig zitten. Dit is de snelste manier om een bloedneus te stoppen:

  • Hou het hoofd lichtjes voorovergebogen.
  • Laat het slachtoffertje zijn neus een keer goed snuiten om stolsels te verwijderen. Belangrijk: snuit niet als je vermoed dat de neus gebroken is (harde stomp/bal of mogelijk schedelletsel).
  • Knijp de neus net onder het neusbeen 5 minuten dicht en controleer daarna of de bloeding is gestopt. Zing terwijl je knijpt als afleiding een liedje of lees een boek voor.
  • Als de bloeding is gestopt, de neus 2 dagen met rust laten (dus niet snuiten en niet peuteren)

Is de bloedneus van je kind na 5 minuten nog steeds niet gestopt? Hou dan de neus dichtgeknepen en neem contact op met huisarts of huisartsenpost. Doe dit ook als je kind bloed verdunnende medicijnen gebruikt of regelmatig een bloedneus heeft.

Bekijk hier ook onze kinder EHBO video i.s.m. het Oranje Kruis: zo stop je een bloedneus bij je kind:

Video: Zo stop je een bloedneus bij je kind

Tips om het te voorkomen

  • Leer je kind aan om zijn neus zachtjes te snuiten
  • Leer je kind om niet in zijn neus te peuteren
  • Zorg dat de lucht in huis niet te droog is, dit maakt het neusslijmvlies extra kwetsbaar

Wist je dat…

  • Je nooit het hoofd van je kind (vooral bij baby’s) naar achteren moet houden? De kans is namelijk groot dat hij dan het bloed inslikt en gaat braken. Het overgeven op zich is al vervelend, maar door de druk op het hoofd tijdens het overgeven, kan de neus opnieuw gaan bloeden.
  • Je bij een neusbloeding die na een hoofdletsel is ontstaan altijd 1-1-2 moet bellen?

Bronnen: Opvoedinformatie, CJG, Thuisarts