Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Jongen heeft last van slaapregressie 2 jaar.

Slaapregressie 2 jaar

Is je kind 2 jaar en slaapt hij ineens slechter? Dat zou heel goed een slaapregressie rond 2 jaar kunnen zijn. Waar komt dat door? En wat te doen als slapen lastig is?

Advertentie

Misschien dacht je dat je de gebroken nachten voorgoed achter de rug had, en dan gaat je peuter ineens weer spoken ’s nachts. Dat je rond 02:00 uur wakker schrikt, omdat hij naast je bed staat. Of hij televisie mag kijken? En dan een groot drama als je daar ‘nee, het is nog nacht’ op zegt… De welbekende peuterpuberteit gaat vaak gepaard met een slaapregressie.

Wat is slaapregressie?

Een slaapregressie is een periode waarin je kind slechter slaapt. Hij is bijna niet in bed te krijgen, kan moeilijk in slaap komen en wordt ’s nachts regelmatig wakker. Alle kinderen kunnen een slaapregressie krijgen, ook als slapen eerder geen probleem was. Zo’n slaapregressie kan twee tot zes weken duren. Hoewel ieder kind slaapregressies doormaakt, heeft het ene kind er meer last van dan het andere.

Lees meer: alles over slaapregressie bij je baby, dreumes en peuter

Welke slaapregressies zijn er?

Er zijn vijf slaapregressies in de eerste twee levensjaren van je kind. Dit zijn de verschillende slaapregressies:

Advertentie

Een slaapregressie vindt plaats op een momenten dat je kind aanwijsbaar grote stappen zetten in de ontwikkeling. In een periode van een slaapregressie bereikt hij nieuwe mijlpalen, zoals steeds meer zelf kunnen én zelf willen doen en de ontwikkeling van de taal en fantasie.

Lees ook: Mijn peuter wil niet slapen, wat nu?

Slaapregressie 2 jaar

De ‘terrible two’s’ zijn aangebroken en dat merk je ook in het slaappatroon van je kind. Je peuter wordt zich steeds bewuster van zijn eigen wil en laat die ook duidelijk merken. Het favoriete moment om dat te doen, is misschien wel als hij naar bed moet. Sommige peuters weigeren hun middagdutje, anderen worden heuse nachtbrakers.

De slaapregressie rond 2 jaar kan komen door verschillende stappen in de ontwikkeling. Je kind begint te beseffen dat andere dingen doorgaan terwijl hij slaapt. Hij kan daardoor het idee hebben dat hij van alles mist of wil net als de anderen wakker zijn. Peuters zijn er een ster in om hun bedtijd uit te stellen, of telkens andere redenen te verzinnen om je te roepen.

Lees meer: De ontwikkeling van je peuter van 2 jaar

Advertentie

De fantasie van je peuter ontwikkelt zich waardoor hij ook bang in het donker kan worden of niet alleen durft te slapen. Maar ook zijn slaapritme kan veranderen. Opeens wordt hij heel vroeg wakker en denkt dat het al ochtend is. Door de ontwikkeling van zijn eigen identiteit en het besef dat hij nee kan zeggen, kan je kind besluiten te weigeren om te slapen. Of heel dwingend allerlei eisen stellen midden in de nacht. Het testen van grenzen past hier ook bij.

Bovendien gaat de taalontwikkeling heel snel rond deze leeftijd. Je kind leert wel tien nieuwe woorden per week en gaat korte zinnetjes maken. Misschien hoor je hem wel roepen: ‘Niet slapen!’ Hij oefent zelfs in bed met taal. Hij wordt ook socialer: hij gaat samen spelen met andere kinderen. En hij doet steeds meer zelf, zoals aankleden en eten met een vork, Misschien is je peuter zelfs al bezig met zindelijk worden. Dat zijn nogal wat indrukken om te verwerken en dat kan hem uit zijn slaap houden.

Wel moe, niet slapen

Dat je peuter wakker blijft als hij moet slapen, wil niet zeggen dat hij niet moe is. Een peuter heeft gemiddeld elf tot twaalf uur slaap per etmaal nodig, waarvan tien uur ’s nachts. De gemiddelde natuurlijke bedtijd van peuters is rond 19.00 – 20.00 uur. En het middagdutje duurt normaal gesproken één à twee uur. Als het middagdutje door de slaapregressie bij 2 jaar echt niet lukt, probeer dan eens uit of je kind op een wat eerder of later tijdstip wil slapen. Bouw in elk geval een rustmoment in, zoals samen een boekje lezen of naar rustige muziek luisteren. De meeste kinderen hebben hun middagdutje echt nog nodig tot ze rond de 3 jaar zijn. Oververmoeidheid kan ervoor zorgen dat je kind ’s nachts ook slechter slaapt.

Lees ook: Alles over het middagdutje van je peuter

Slaapregressie 2 jaar: vroeg wakker

Overdag genoeg slapen, helpt je peuter om ook ’s nachts beter te slapen. Als een kind overdag te weinig slaapt, of ’s avonds te laat naar bed gaat, maakt hij cortisol aan en dat verstoort de nachtrust. Tijdens de slaapregressie rond 2 jaar kan dit dus ook een reden zijn waarom je kind ’s ochtends vroeg wakker wordt. Staat je peuter om 05.30 uur naast je bed? Zeg zachtjes en neutraal (zo saai mogelijk) dat het nog geen tijd is om op te staan en breng hem terug naar bed. Wees hier consequent in. Lees vooral ook alle andere tips in dit artikel: Mijn peuter is vroeg wakker, wat nu?

Van ledikant naar peuterbed?

Misschien denk je erover om een groter bed voor je kind te kopen nu hij 2 jaar is. Vaak ‘verhuizen’ peuters ook van hun vertrouwde ledikant naar een peuterbed als er een broertje of zusje komt. Maar als je kind in een grote ontwikkelingsfase zit en er een slaapregressie is, is dit niet het beste moment om hem een ander bed te geven. Voor je peuter is een nieuw bed een grote stap, waar hij erg aan moet wennen. Dat maakt de kans op onrustig slapen, of driftbuien bij het naar bed gaan, alleen maar groter. De meeste kinderen zijn aan een groter bed toe als ze rond de 3 jaar zijn. Omdat ze dan niet meer in hun ledikant passen, of laten merken dat ze graag een groter bed willen.

Lees meer: Is jouw kind klaar voor een groter bed?

Bang in het donker en nachtmerries

Vanaf 2 jaar begint het magisch denken een belangrijke rol te spelen. Wat je kind verzint, op televisie ziet of uit een sprookjesboek voorgelezen krijgt, is voor hem net zo echt als wat hij om zich heen ziet. Zijn denkvermogen is namelijk nog niet zo ver ontwikkeld dat hij fantasie en werkelijkheid kan scheiden, daardoor legt hij allerlei verbanden die niet kloppen. Je kind kan daardoor ineens bang worden in het donker. Voor hem is het heel aannemelijk dat er een monster in de kast zit. Die angst kan ervoor zorgen dat hij sneller wakker schrikt, of niet alleen durft te slapen.

Laat een nachtlampje aan en geef je kind een speciale ‘beschermknuffel’. Bekijk zijn kamer eens goed: ziet hij misschien enge figuren in een berg speelgoed of schaduw op het gordijn? Kijk wat je kunt doen om de omgeving rustiger te maken. En troost je kind altijd als hij bang is. Lees hier wat je het beste kunt doen bij enge dromen: Nachtmerries en night terrors bij peuters.

Slecht slapen: slaaptrainer proberen?

Een slaaptrainer is een hulpmiddel om peuters te leren ’s ochtends wat langer te slapen of in elk geval nog even in bed te blijven. Een slaaptrainer ziet eruit als een gezellige wekker, die visueel aan je kind duidelijk maakt wanneer het tijd is om te slapen, en wanneer het tijd is om uit bed te gaan. De wekker heeft bijvoorbeeld de vorm van een schaap, dat zijn ogen open doet als het tijd is om op te staan. Die tijd stel jij in, en kun je in kleine stappen telkens wat uitstellen.

Je kind hoeft dus niet te kunnen klokkijken en je kunt de slaaptrainer introduceren vanaf ongeveer 2 jaar. slaap de kans dat je kind ook echt nog een halfuur zoet in zijn bed speelt tot de oogjes opengaan, wordt wel groter naarmate hij ouder wordt. Ook kan het zijn dat het leren begrijpen van een slaaptrainer net even te veel gevraagd is als je kind in de slaapregressie rond 2 jaar zit.

Lees ook: De 5 beste slaaptrainers van 2023 getest

Hoe lang duurt slaapregressie rond 2 jaar?

Het verschilt per kind hoe lang een slaapregressie rond 2 jaar duurt. Je kunt al na twee weken merken dat je kind weer beter gaat slapen, maar het kan ook zes weken duren. Blijft slapen een probleem, dan is het verstandig om dit te bespreken met de huisarts, het consultatiebureau of een slaapcoach. Door oververmoeidheid kan het slapen lastiger worden, en het kan fijn zijn om advies te krijgen bij het doorbreken van de vicieuze cirkel. Ook kan het goed zijn om te kijken of er een medische oorzaak of ander onderliggend probleem zou kunnen meespelen.

Lees ook: Slaapapneu bij baby of kind

Slaapregressie 2 jaar: ervaringen

Een schrale troost: je bent niet de enige ouder die dealt met slecht slapen als je kind circa 2 jaar is. Slapen is de eerste twee, drie jaar bij vlagen een heel gedoe in veel gezinnen. En als je zelf ook slaap tekortkomt, wordt relativeren lastiger en slaan twijfels makkelijker toe. Moet je strenger zijn, moet je juist meer toegeven, zie je iets over het hoofd? Kan slaaptekort kwaad voor je kind? Ook met deze twijfels kun je naar het consultatiebureau of een slaap- of kindercoach. Hoewel het ook al heel verhelderend en geruststellend kan werken om de ervaringen van andere ouders te horen.

Lees ook: Help, mijn kind blijft maar roepen vanuit zijn bed! Zo pakken andere ouders dat aan

Handige tips

Nog even de tips voor de slaapregressie rond 2 jaar op een rijtje:

  • Onthoud: een slaapregressie is tijdelijk. Het gaat voorbij. Jullie gaan weer beter slapen.
  • Ga na of er iets anders aan de hand kan zijn waardoor je kind niet kan slapen, zoals angst voor het donker, of koorts.
  • Houd je aan jullie vaste bedritueel, ook tijdens een slaapregressie. Voorspelbaarheid en duidelijkheid zorgen ervoor dat je peuter weet waar hij aan toe is. Dat geeft rust en verkleint de kans op strijd.
  • Probeer vaste slaaptijden aan te houden voor het middagdutje en de bedtijd ’s avonds. Breng je kind op tijd naar bed: laat gaan slapen zorgt voor vaker en vroeger wakker worden.
  • Lukt het middagdutje (tijdelijk) echt niet? Bouw een rustmoment in, bijvoorbeeld met voorlezen of in bad gaan.
  • Laat je kind voor het slapengaan niet meer op een scherm kijken. Let overdag ook op wat hij kijkt, en of dit misschien te spannend is. Zijn fantasie kan ermee aan de haal gaan en hem later angstig maken.
  • Laat ’s nachts een lampje aan en kijk of je kind toe is aan een slaaptrainer.
  • Wees consequent. Geef niet toe als je kind keer op keer probeert zijn bedtijd uit te stellen. Haal je kind niet uit bed als het nog geen tijd is om op te staan.
  • Troost je kind als hij een nachtmerrie heeft of bang is in het donker. Wees hierin ook voorspelbaar: probeer niet allerlei nieuwe trucs uit om je kind te laten slapen. Hij kan dit ook als een kans zien om je steeds weer te roepen.
  • Ga overdag met je kind naar buiten en zorg dat hij lekker kan bewegen. Dit helpt de aanmaak van melatonine, het hormoon dat ervoor zorgt dat je ’s avonds gaat slapen als het donker wordt.
  • Houd in gedachten dat je kind er niks aan kan doen. Hij slaapt niet expres slechter. Het hoort bij zijn ontwikkelingsfase.
  • Is slapen sowieso al langere tijd een strijd? Bespreek dit met de huisarts, het consultatiebureau of een slaapcoach.

Bron: Eindelijkslapen.nl

Redactioneel – Offer – Eindelijk een goede nachtrust

Numsy

Eindelijk een goede nachtrust

White Noise producten
Bekijk hier