Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Hoe kies je geschikt speelgoed voor je peuter?

Je wil speelgoed kopen. Hoe kies je het juiste speelgoed voor je peuter of kleuter? En waar moet het speelgoed aan voldoen? Wij geven tips.

Advertentie

Hoeveel speelgoed kopen?

Nederlandse kinderen hebben doorgaans te veel speelgoed. Volgens speelgoeddeskundigen geldt voor dreumesen tot twee jaar: een derde van zijn maandleeftijd in speelgoed is voldoende. Zo heeft een kind van 24 maanden genoeg aan 8 speeltjes. Heeft je kind meer? Leg de rest dan eens uit het zicht en ruil de speeltjes waar je kind het minst mee speelt wekelijks om.

Leeftijdsindicatie

De leeftijdsindicatie op de verpakking geeft informatie over de leeftijd van de kinderen waarvoor het speelgoed geschikt is. Voor een peuter is ander speelgoed geschikt dan voor een kleuter, maar uiteraard ontwikkelt ieder kind zich op zijn eigen tempo. Soms kan een bepaald speeltje dat eigenlijk voor een oudere peuter bedoeld is, interessant en leuk gevonden worden door een jonger kind of omgekeerd.

De leeftijdsaanduiding van spellen slaat vaak op de spelregels, maar die kun je aanpassen. Zo kun je best memory spelen met je dreumes. Kwestie van minder kaartjes gebruiken. Uit verkoopcijfers blijkt zelfs dat speelgoed waarop ‘vanaf 4 jaar’ staat, het meest wordt verkocht aan driejarigen en nauwelijks meer aan vijfjarigen. Kijk dus vooral naar wat je kind leuk vindt en niet naar wat het volgens het opschrift op de doos moet doen.

Speelgoed uitproberen

Let daarom vooral goed op de reactie van je kind als hij ergens mee speelt. Wanneer je twijfels hebt over bepaald speelgoed kan je het eventueel eerst lenen om te kijken of het in de smaak valt. Dit kan bij vrienden met kinderen of via de spelotheek. Hoe lang een kind bepaald speelgoed leuk vindt is moeilijk in te schatten. Dit kan onder invloed van vriendjes, rages en broers of zussen nogal wisselen.

Advertentie

Welke type kind heb jij?

Speelgoeddeskundige Marianne de Valck onderscheidt vier typen kinderen: rauwers, douwers, schouwers en bouwers. Rauwers zijn doeners. Ze houden van actie, klimmen en bewegen en zijn dol op knipperende lampjes en geluidseffecten. Douwers zijn uitvinders. Ze willen weten hoe iets werkt en wat je er nog meer mee kunt. Schouwers gebruiken al hun zintuigen en houden van speelgoed met bijzondere kleuren, glitters, toeters en bellen. Ook puzzels en voelboekjes doen het goed. Bouwers zijn vooral gericht op sociale contacten en spelen het liefst samen met een bal of blokken. Hoe je ontdekt welk type jouw kind is, is een kwestie van observeren.

Schijf van vijf

Echt waar: er bestaat een ‘schijf van vijf’ voor speelgoed. Dat zijn spelletjes die je kind genoeg afwisseling bieden. Zo willen kinderen graag creatief (1) bezig zijn zonder dat het om spelregels of het eindresultaat gaat. Constructief speelgoed (2), zoals lego, valt ook in de smaak, evenals iets cognitiefs (3), zoals een telboekje. Verder vinden kinderen het leuk om sociaal te doen (4); een spelletje zoals domino of memory past daar helemaal bij. Tot slot is het goed iets in huis te hebben waardoor kinderen moeten bewegen (5), zoals een loopfiets.

Waaraan moet goed speelgoed voldoen?

Het is belangrijk dat het materiaal waarvan het speelgoed is gemaakt, veilig is. Verder moeten de speeltjes niet makkelijk kunnen afbreken, scherpe punten bevatten of splinteren. Maar geschikt speelgoed zit hem niet alleen in veiligheid. Goed speelgoed is ook speelgoed dat je kind uitdaagt er iets mee te doen. Het moet nieuwsgierig maken en er zo uitzien dat het aantrekkelijk is er mee te spelen.

Hout versus plastic

Al het speelgoed dat in Nederlandse speelgoedwinkels wordt verkocht, voldoet aan de veiligheidsnormen. Houten speelgoed is duurzamer, maar je kunt je afvragen of dat altijd nodig is bij kleine kinderen. Een activitykleed met geluid en lichtjes boeit je baby misschien wel langer dan een voelbord met harde en zachte natuurlijke materialen. Het hangt daarnaast natuurlijk ook af van de voorkeur van je kind.

Advertentie
Redactioneel – offer – Buitenspelen is leuk!

HEMA

Buitenspelen is leuk!

Helemaal met het buitenspeelgoed van HEMA
Shop