verbrand door de zon

Wat als je kind verbrand is door de zon?

De huid van je kind is extra vatbaar voor uv-schade. Daarom is het belangrijk om hem goed te beschermen met zonnebrandcrème. Toch verbrand door de zon?

Als je kind verbrand is door de zon

Zon is heerlijk en nodig voor de aanmaak van vitamine D, maar te veel uv-straling is schadelijk voor de huid. Vooral de huidcellen van kinderen zijn kwetsbaar. Is je kind onverhoopt verbrand door de zon? Haal je kind direct uit de zon als je ontdekt dat hij aan het verbranden is. Met een lauwe douche, bad of natte handdoeken kun je de huid meteen koelen. Smeer hem daarna in met aftersun of een bodylotion met verkoelende en vochtinbrengende ingrediënten, zoals aloë vera. Hoewel niet wetenschappelijk bewezen, kun je ook yoghurt of komkommer op de huid doen vanwege het verkoelende effect. Herhaal de behandeling zo vaak als nodig. In dit geval geldt: smeer vaak en veel én laat je kind regelmatig water drinken om uitdroging te voorkomen.

Advertentie

Ziek van de zon

Een verbrande huid is rood en pijnlijk en gaat later schilferen en jeuken. Soms ontstaan er zelfs blaren. De eerste symptomen beginnen meestal zes tot twaalf uur na blootstelling aan de zon, maar bij felle zon is het soms al na twee uur te zien. Wanneer een groot oppervlak van de huid verbrand is, kan je kind daar echt ziek van zijn. In het ergste geval krijgt hij hoofdpijn, zwellingen, blaren, koorts, koude rillingen en hartkloppingen. Raadpleeg dan altijd een arts. Het is belangrijk dat hij sowieso een paar dagen helemaal uit de zon blijft, zodat de huid rustig kan herstellen. Leg je kind in het geval van blaren uit dat hij daar niet aan mag krabben, zodat er geen infectie kan ontstaan.

Handige smeerregels

Voorkomen is beter dan genezen en dat doe je door goed te smeren:

  • Gebruik factor 30 of hoger.
  • Smeer een half uur van tevoren in.
  • Vergeet de volgende plekken niet: op en achter de oren, de voeten, de randjes onder de zwembroek of het badpak.
  • Smeer sowieso iedere twee à drie uur en extra vaak wanneer je kind in het water of het zand speelt.
  • Zoek tussen 12.00 en 15.00 uur de schaduw op.
  • Laat je kind uv-werende zwemkleding dragen. Dat betekent overigens niet dat je dan niet hoeft te smeren.