Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Groente leren eten: 'Zelf wortels wassen en in de pan doen'

Kinderen en groente: op z’n zachtst gezegd geen match made in heaven. Gelukkig zijn er trucs om je kind aan het eten te krijgen. Zoals zelf de mais oogsten, of hem de wortels laten wassen.

In samenwerking met expert

Steven Pont

Opvoedcoach

Steven Pont is ontwikkelingspsycholoog, gezinstherapeut en oprichter van opvoedplatform nul18.nl. Hij geeft een kijkje in de psyche van het kind.

Advertentie

Zelf oogsten

Omdat het niet meevalt om een beetje gezond te eten en ook omdat ik het gewoon leuk vind, heb ik sinds een tijdje een oogstrecht bij een biologisch-dynamische boerderij. Ik zal u niet vermoeien met een lofzang op de bieten die ik daar oogst of de sla die echt een stuk lekkerder is dan die uit de supermarkt, want daar wordt u misschien alleen maar jaloers van.

Waar ik wel wat uitgebreider over wil hebben zijn de hordes vrolijke kinderen die daar ook rondlopen en braaf de door hun geoogste schorseneren, mais en tuinboontjes in hun tassen stoppen. Dit alles natuurlijk onder supervisie van hun ouders, die goedkeurend meekijken.

Zelf wassen en in de pan doen

Een deel van de goedkeuring komt denk ik voort uit het feit dat kinderen die zich actief met hun voedsel bezighouden, uiteindelijk ook makkelijker eters blijken te zijn. Schorseneren, mais en tuinboontjes die je zelf van het land hebt gehaald, in je tas hebt gestopt, naar huis hebt gebracht daarna hebt gewassen en gekookt, blijken een stuk aantrekkelijker dan dat je aan tafel eigenlijk pas kennis met ze maakt.

Nu heeft natuurlijk niet iedereen een boerderij in de buurt waar je zelf je groente mag oogsten, maar als je met je kinderen bijvoorbeeld boodschappen doet en ze hebben daarna zelf de worteltjes ook nog eens zelf gewassen en in de pan gedaan, dan verhoog je daarmee de kans dat ze het nog opeten ook.

Gedachteloos eten

En lekker samen oogsten valt hier dus ook onder. Het is gewoon een slim trucje om je kind aan de groente te krijgen, zoals er op dat gebied zoveel van dat soort gemene trucjes zijn. Je kunt je kinderen bijvoorbeeld ook een zogenaamde valse keuze voorleggen, door te vragen of ze liever wortelen of broccoli willen. Dat is inderdaad een beetje vals, omdat voor jou de keuze natuurlijk niet uitmaakt.

Of je geeft ze terwijl jij aan het koken bent en zij even tv kijken, alvast een bakje met cherrytomaatjes, paprika en komkommer. Want zoals jij een zak chips gedachteloos weg eet als je een avondje aan de buis gekluisterd zit, zo werkt het met kinderen ook. Gedachteloos eten kan dus je vijand zijn als het jezelf betreft, maar als het om je kinderen gaat is het ook je vriend (in dat laatste geval wel even de chips door rauwkost vervangen natuurlijk, maar het principe is hetzelfde). En verder kun je de groente nog vermalen, grappig opdienen, leuke eetspelletjes verzinnen en zo kan ik nog wel even doorgaan.

De angst voor het nieuwe

De grootste vijand van ouders op het gebied van eten is overigens de zogenaamde neofobie, oftewel de angst voor het nieuwe. Voor jou als volwassene is het eten van een garnaal bijvoorbeeld normaal, maar moet je eens opletten hoe je kijkt als ik je een heerlijk bordje verse sprinkhaan voorzet (toch gewoon een soort landgarnaal eigenlijk). Val jij dan meteen aan? Nee toch?

Sterker nog, je gaat het gedrag van de eerste de beste 3-jarige vertonen. Als je namelijk al besluit sprinkhaan te eten, dan toch eerst maar een heel klein hapje. En de kans dat je het lekker vindt is klein, want het is nieuw en van nieuwe dingen houden kinderen (en grote mensen…) meestal niet zo. Je kent de smaak niet, je voelt de teleurstelling van de kok, je voelt je ongelukkig en je wilt zo snel mogelijk van tafel. Maar je moet blijven zitten. Terwijl voor jonge kinderen elke groente is, wat een bordje sprinkhaan voor jou is.

Dit artikel is eerder verschenen in Ouders van Nu Magazine – Tekst: Steven Pont, Beeld: Getty Images

Artikelen van Ouders van Nu ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Steven Pont

Opvoedcoach

Steven Pont is oud-onderwijzer, ontwikkelingspsycholoog, systeemtherapeut, mediator en auteur van verschillende boeken over en voor kinderen. Hij geeft op verschillende gebieden lezingen, trainingen en workshops, waarbij de relatie tussen de aard van het individu en de invloed van de omgeving (het systeem) steeds centraal staat.