Mijn kind wil niet eten

Mijn kind wil niet eten

Wat doe je als je kind niet wil eten? Kinderdiëtist Stefan Kleintjes en Pedagoge José Sagasser geven tips.

Alles is nee

Niet eten heeft bij peuters vaak meer met de peuterpuberteit te maken dan met het eten zelf. Ze zeggen nee tegen alles, dus ook tegen het eten. Ze zeggen al nee voordat ze iets hebben geproefd, gewoon om te kijken wat er dan gebeurt: ouders gaan spelletjes doen, liedjes zingen, mopperen, worden boos, tillen je de kinderstoel uit, roeren appelmoes door het eten; ze doen een heleboel.

Dat vinden ze zo spannend, dat ze de volgende keer wéér nee tegen hun eten zeggen. Ga daarom gerust op het woordje ‘nee’ in, maar koppel het woord niet aan de maaltijd. Zing bijvoorbeeld samen het nee-liedje en laat je kind zo vaak nee roepen als hij wil. Daarna ga je over tot de orde van de dag en zet je je peuter zijn bordje voor.

Te weinig binnenkrijgen

Heb je het idee dat je kind te weinig binnenkrijgt, omdat hij niet wil eten? Pedagoge José Sagasser: “Een kind groeit in zijn eerste levensjaar enorm. Zijn gewicht verdrievoudigt zo ongeveer (bijvoorbeeld van 3,5 naar 10 kilo). Daardoor is zijn eetlust meestal goed. In zijn tweede levensjaar komt hij nog maar 2 kilo aan. Dus heeft hij ook minder honger. Daar kun je als moeder van schrikken. Gelukkig is er bijna nooit reden tot zorg. Vermoed je dat zijn gezondheid of gewicht eronder lijdt, ga dan even naar de huisarts. Niks aan de hand? Dan kun je met onderstaande adviezen aan de gang.

Help! Mijn kind wil niet eten

Je hebt als ouder alles geprobeerd: gewoon de warme maaltijd aanbieden, belonen met stickers of toetjes, mee laten helpen met koken. Niets helpt. Wat als je kind geen warm eten wilt? Kinderdiëtist Stefan Kleintjes: “Je kunt als ouder wel bepalen wat maar niet hoeveel een kind eet. Kinderen gaan uiteindelijk vanzelf vast voedsel eten. Ze apen hun omgeving na, ontdekken wat ze wel of niet lekker vinden. Elk kind is er op een andere leeftijd aan toe. Zorg dat er geen spanning is aan tafel en laat het een sociaal gebeuren zijn. Is het bord leeg: prima, is het niet leeg: ook prima. Heb er vertrouwen in dat het goed komt. Heb je het idee dat hij niet genoeg vitamines binnenkrijgt, geef dan voor je eigen geruststelling wat voedingssupplementen. Maar haal die druk eraf!”

Niet willen ontbijten

Wat als je kind overdag bijna niets eet, maar ’s avonds wel gewoon goed eet? Stefan Kleintjes: “Regelmaat is goed, dus ontbijten is goed. Drinkt je kind echter liever in plaats van dat het een boterham neemt, laat het gewoon drinken en zorg dat het geen strijd wordt. Strijd maakt het alleen maar erger. Geef drinken met de juiste calorieën en mineralen. Bijvoorbeeld (drink)yoghurt verrijken met gepureerd fruit. Ze eet wel tosti, doe er wat groenten op (sla, tomaat). Als je er geen punt meer van maakt, dan voelt je kind zich vrij om alles te proeven, ook wat ze altijd heeft geweigerd. Geen aandacht aan schenken, geef zelf het goede voorbeeld zonder dat te benadrukken en laat een kind zichzelf ontwikkelen.”

Eetdagboek bijhouden

Heb je het idee dat je kind echt weinig eet, schrijf dan eens alles op wat hij op een dag binnenkrijgt. Misschien eet hij veel brood en heeft hij ’s avonds nog maar weinig nodig. Drinkt hij kort voor de avondmaaltijd nog? Dan kan het zijn dat zijn buik al te vol zit. Zoete drankjes (ook vruchtensap) vullen behoorlijk. Kies je ervoor om je kind een tijdje vlak voor het avondeten niet te laten drinken, houd dat dan een paar weken vol. Je kind moet wennen aan de verandering.

Geen strijd van maken

José Sagasser: “Het kan ook zijn dat er inmiddels een machtsstrijd is ontstaan over wat je kind wel en niet in zijn mond stopt. Zit je lang met hem aan tafel en onderhandel je over hapjes? Praat dan eens een tijdje helemaal niet meer over eten. Schep een kleine hoeveelheid op, bespreek de dag en haal zijn bord na een kwartier weer weg. Zo luchtig mogelijk, zonder commentaar. Toetjes mogen gewoon, als jullie gewend zijn die na de maaltijd te eten.” Stefan Kleintjes: “Als je kind niet wil eten, is het wijsheid om er vooral geen strijd van te maken. Daarmee maak je haar weerzin tegen eten alleen maar groter. Ik kan het niet vaak genoeg benadrukken, laat een kind in het eigen tempo eten ontdekken.Een voorkeur voor bepaald eten hebben is ook niet erg. Belangrijk is dat het gezellig is aan tafel en dat je er geen strijd van maakt. Gezellig zien eten, doet uiteindelijk eten, maar dan wel zonder druk.”

Strijd aan tafel is voor veel ouders herkenbaar. Peuters en kleuters zijn hun eigen wil aan het uitproberen en het woordje ‘nee’ hoort daarbij.

Zo blijft het gezellig aan tafel

  • laat de maaltijd niet langer dan 20 minuten duren
  • praat gezellig over alles behalve over éten (dus niet: ‘Goh vind je ook niet dat de wortels zo lekker smaken, papa?’)
  • laat je peuter lekker knoeien en smakken, tafelmanieren komen later wel
  • dwing je kind niet zijn bord leeg te eten (doen volwassenen ook niet)
  • geef je kind gewoon zijn toetje, al at hij slecht. Voor straf geen toetje heeft geen effect op een peuter. Bovendien krijgt hij met een toetje voedingsstoffen binnen. Haal het bord weg als de tijd om is.