Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

6 methodes van zindelijkheidstraining

Er zijn verschillende manieren om je kind zindelijk te laten worden. Het schijnt zelfs in drie dagen te kunnen. Welke methode past het beste bij jou en je kind?

In samenwerking met expert

Debby Mendelsohn

Zindelijkheids-deskundige

Wat zijn belangrijke regels bij zindelijkheidstraining?

Er zijn verschillende methodes om je kind te helpen zindelijk te worden. Welke je kiest, hangt af van het karakter van je kind, hoeveel of weinig tijd jij hebt voor de begeleiding, en wat er bij jullie past als gezin. Deze methoden worden hieronder afzonderlijk besproken:

Advertentie
 • baby zindelijkheid communicatie
 • luier weglaten
 • gezette tijden op het potje
 • 3-day potty training
 • werken met een beloningssysteem
 • wachten totdat je kind zelf aangeeft zindelijk te willen worden

1. Baby Zindelijkheids Communicatie

Met deze methode kun je al beginnen als je kind een paar maanden oud is, aangezien deze specifiek bedoeld is voor baby’s. Als je veel tijd doorbrengt met je kind, ken je zijn gedrag en behoeftes als geen ander. Zo zou je ook zijn poep- en plasritme kunnen kennen. Dat is precies waar de Baby Zindelijkheids Communicatie om draait. Zodra je weet dat je kind moet poepen of plassen zet je hem op het potje of hang je hem boven de wasbak.

Deze methode wordt veel gebruikt in Afrika, Zuid-Amerika en Azië op plekken waar geen luiers gebruikt worden en baby’s de hele dag bij hun moeder zijn, bijvoorbeeld in een draagzak. Maar ook in Nederland wordt deze methode gebruikt. Zo is er ook een Facebook-pagina ‘BZC Communicatie’ waar ouders informatie uitwisselen en elkaar tips geven.

Als je werkt en je kind naar de opvang gaat, is deze methode niet geschikt voor jou. Je bent dan niet genoeg samen om het ritme van je baby door en door te kennen. Ook als je meerdere kinderen hebt die aandacht vragen kan deze methode een uitdaging zijn. Maar ben je (heel) veel samen met je kind, kun je deze methode zeker proberen.

Tip! Maak de zindelijkheidstraining leuker met één van deze vrolijke potjes of toiletverkleiners

Advertentie

2. Luier weglaten

Je doet de luier af en laat je kind in alleen een onderbroek of blote billen rondlopen. Zodra je de luier hebt af gedaan leg je je kind kort uit wat hij moet doen als hij voelt dat hij moet plassen of poepen. Omdat hij geen luier meer omheeft, merkt hij direct wanneer hij gepoept of geplast heeft. Dit zorgt ervoor dat hij op het potje wil gaan.

Met deze methode zou je kind binnen een week zindelijk moeten zijn. In de praktijk is dit niet altijd zo. Ieder kind is anders: het ene kind heeft het meteen door, terwijl het andere er langer over doet. Het weglaten van de luier is vooral geschikt voor kinderen die al iets ouder zijn.

De ideale periode voor deze methode is de zomer; het is warm genoeg om je kind in zijn blote billen (buiten) te laten lopen en een ongelukje in de tuin is makkelijk op te ruimen. Toch kun je het ook binnen doen in de winter, zeker als je een paar dagen achter elkaar vrij bent. Zorg ervoor dat het binnen warm genoeg is en je een sopje bij de hand hebt mocht het misgaan.

3. Gezette tijden op het potje

De meeste kinderen moeten nadat ze iets hebben gegeten of gedronken, plassen of poepen. Op deze momenten zet je ze op het potje of op de wc zetten. En ook als het tijd is om de luier te verschonen: ’s morgens als je kind net uit bed is en ’s avonds voor het slapen gaan. Je kunt er ook voor kiezen je kind elk uur, of elke twee uur op het potje zetten.

Advertentie

Let goed op het gedrag van je kind. Dit kunnen signalen zijn van een kind dat moet plassen of poepen:

 • wiebelen op een stoel of van het ene, op het andere been
 • aan de luier trekken
 • in het kruis krabben
 • zich afzonderen

Het is de bedoeling dat je kind uiteindelijk zelf gaat aanvoelen en aangeven wanneer hij moet plassen of poepen. Heeft hij daar moeite mee, vraag hem dan af en toe of hij moet, en laat hem verder zelf komen.

4. Potjestraining: zindelijk in 3 dagen

De ‘3-day potty training’-methode zegt je kind binnen drie dagen zindelijk te hebben. Voor deze zindelijkheidstraining blijf je drie dagen non stop thuis met je kind. Dit is hoe je dat doet:

 • bij het opstaan verwijder je zijn natte luier. Je kind mag de luier weggooien terwijl jullie hem vaarwel zeggen
 • doe je kind een lang t-shirt aan (bijvoorbeeld een oude van jezelf) en leg uit dat er geen luier is om zijn plas en poep op te vangen en hij dat vanaf nu op het potje moet doen
 • geef je kind bij het ontbijt wat extra’s te drinken. Zet hem na het ontbijt op het potje
 • ga door met je dag: speel, lees voor, teken, etc.
 • houd constant wat te drinken in de buurt van je kindje. Elk kwartier loop je samen met je kind naar het potje, drie dagen lang
 • na het avondeten geef je hem niets meer te drinken of eten
 • maak je kind halverwege de nacht wakker om te plassen
 • herhaal dit nog twee dagen
 • maak je geen zorgen over ongelukjes, die horen er nu eenmaal bij

Zit je kind op de bank, leg dan een rubber badmatje onder hem, zodat de bank niet geraakt wordt mocht er een ongelukje gebeuren. Gaat het fout, maak er geen groot probleem van en moedig hem aan de volgende keer op het potje te gaan.

4>Leuke en praktische boeken over zindelijk worden:

(tekst gaat hieronder verder)

5. Beloningssysteem

Soms werkt een complimentje al goed genoeg tijdens de zindelijkheidstraining. Mocht je kind wat extra motivatie nodig hebben, kun je verschillende beloningssystemen gebruiken:

 • beloningsplaatje: als je kind goed zijn best heeft gedaan om op het potje te gaan kun je een beloningsplaatje geven. Deze zijn te koop, maar je kunt ook zelf iets fabriceren aan plaatjes die hij leuk vindt
 • plaskaart: een soort bingokaart waarop elk plasje in het potje een sticker verdient. Heeft je kind gepoept, krijg hij een grote sticker, of twee stickers
 • zindelijkheidskalender: op een zindelijkheidskalender mag je kind elke zindelijke dag iets tekenen of plakken zoals een zonnetje, een smiley of een hartje. Deze kun je kant-en-klaar kopen maar natuurlijk ook zelf maken
 • zindelijkheidsdiploma: is het je kind gelukt zindelijk te worden? Dan kun je hem een zindelijkheidsdiploma (zoals deze, die je kant-en-klaar koopt) uitreiken
 • mijlpalen belonen: de eerste keer plassen of de eerste keer poepen op het potje. Daarna bij bijvoorbeeld 5x plassen. Als beloning kun je een klein cadeautje geven of een snoepje, een kleurplaat oid. Waar je kind maar blij van wordt.

Maak je gebruik van een beloningssysteem, wees dan consequent, en beloon je kind direct na het gewenste gedrag.

6. Wachten tot je kind het zelf aangeeft

In plaats van zelf een moment kiezen om met een zindelijkheidstraining te beginnen, kun je ook wachten tot je kind zelf aangeeft geen luier meer om te willen, of van de wc gebruik te willen maken. Dit werkt echter niet voor elk kind: sommigen moeten echt gestimuleerd worden. Help je kind dan een handje door een van de andere methoden te gebruiken.

Wat is de beste methode?

Welke methode voor jou en jouw kind geschikt is, is heel persoonlijk en hangt af van meerdere factoren zoals tijd, seizoen en het karakter van je kind. Weinig Nederlandse moeders brengen vierentwintig uur per dag met hun kindje door, waardoor de Baby Zindelijkheid Communicatie methode voor hen ongeschikt is.

Het uitdoen van de luier kan voor kinderen die in de zomer zindelijk worden heel handig zijn, en het gebruiken van beloningen kan eigenlijk bij elke methode worden geïntegreerd. Kijk dus goed naar je kind: wat past bij hem/haar? En wat past bij jullie als gezin?

Video: Zindelijk maken doe je zo:

Bron: Nederlands Centrum Jeugdgezondheid

Debby Mendelsohn

Zindelijkheids-deskundige

Debby Mendelsohn is psycholoog, schrijfster, moeder van zes kinderen en expert op het gebied van het zindelijk maken van kinderen.

Zij geeft trainingen aan pedagogisch medewerkers over zindelijkheid en organiseert samen met kinderdagverblijven en peuterspeelzalen ouderavonden voor ouders die hun kinderen willen helpen zindelijk te worden.

Voor ouders die advies of hulp nodig hebben is Debby beschikbaar voor consulten, die ook mogelijk zijn per FaceTime of Whatsapp video. De consulten leiden vrijwel altijd tot het gewenste resultaat.

Borstvoeding
Naast het werk rondom zindelijk worden geeft Debby voorbereidingscursussen over borstvoeding voor zwangeren. Ook bij problemen bij het geven van borstvoeding kun je contact opnemen met Debby voor advies.

Debby is auteur van de volgende boeken:

 1. Zindelijk maken is kinderspel (2012, Forte Uitgevers): In dit boek staat hoe ouders en professionals kinderen op een liefdevolle manier kunnen helpen bij het zindelijk worden. Als je wilt kunnen kinderen ook op jonge leeftijd, rond 1,5 jaar uit de luiers zijn.
 2. Borstvoeding doe je zo! (2016, Forte Uitgevers): In dit boek begeleidt ze moeders rondom alle aspecten van borstvoeding. Hoe leg je een kind goed aan, zorg je voldoende melk en kun je de borstvoeding combineren met een baan buitenshuis.
 3. Op dit moment werkt zij aan haar derde boek met als onderwerp: hoe help je je kind op een liefdevolle manier met school. Een boek voor elke ouder die onderwijs belangrijk vindt en 15 minuten per dag tijd heeft voor zijn kind.
Podcasts: Video’s: Social media en websites: Publicaties:

Commercieel – Hema – Offer – Autogarage hout

Autogarage hout

Stevige autogarage met helikopterplatform
Vind je hier