Stoelgang kind: wat is normaal?

Stoelgang kind: wat is normaal?

Poepen is misschien geen populair onderwerp, maar het kan je soms best bezighouden. Zeker als het niet helemaal lekker gaat daar beneden. Hier de meest gestelde vragen over ‘stoelgang kind’: alles over billen afvegen, verstopping en diarree.

1. Hoe breng ik mijn kind goede hygiëne bij?

Billen vegen, handen wassen na het plassen: hygiëne is belangrijk. Maar hoe breng je het je kleuter bij? Begin met oefenen zodra je kind goed zelf op de wc kan poepen, en in ieder geval ruim voor zijn vierde verjaardag. Leer hem hoeveel papier hij nodig heeft en hoe je het beste kunt vegen. Oefen hier veel mee, maar leg er geen druk op. Check na iedere veegbeurt zijn billen. Hou het leuk en deel veel complimenten uit. Hierbij kan een beloningssysteem een duwtje in de rug geven. Geef bijvoorbeeld een sticker als hij het goed probeert. Let erop dat hij goed zijn handen wast na het poepen. Leg uit dat dit belangrijk is vanwege allerlei bacteriën waar je ziek van kunt worden.

2. Wat als mijn kind zijn billen op school niet goed afveegt?

Veel kinderen die net naar school gaan vinden het heel spannend om op school te poepen. Je kind zal de eerste niet zijn die met een poepbroek thuiskomt of absoluut niet wil poepen op school. Overleg met de juf of meester: sommigen willen namelijk wél de billen van je kind afvegen of even checken of dit grondig genoeg is gedaan. Dat kan je kind een steuntje in de rug geven om gewoon naar de wc te gaan. Toch een ongelukje? Hang een tasje met reservekleding aan de kapstok en laat hem ongelukjes melden bij de juf. Het stinkt namelijk niet alleen, maar leidt ook tot pijnlijke rode billen.

Tip: dit werkt misschien niet op elke school, maar je kunt proberen je kind vochtige doekjes mee te geven. Dit veegt makkelijker en hij voelt beter waar hij al geweest is. Het moeten wel biologisch afbreekbare doekjes zijn, want de kans is groot dat je kind vergeet dat ze in de prullenbak moeten.

3. Mijn kind houdt zijn poep op. Hoe erg is dat?

Zindelijke kinderen kunnen poepen uitstellen omdat ze net zo fijn aan het spelen zijn. Help je kind op tijd naar de wc te gaan, want te lang wachten kan voor verstopping zorgen. Daardoor kan hij bang worden dat poepen pijn doet, waardoor hij het nog meer gaat ophouden en dan wordt het alleen maar erger.

4. Mijn kind heeft dunne poep, soms wel een paar keer per dag. Hoe komt dat?

Veel kinderen tussen de één en vier jaar hebben hier last van, daarom wordt het wel peuterdiarree genoemd. Als je kind dit heeft voelt hij zich vaak niet ziek en eet en groeit hij goed. De diarree komt dan ook niet door een virus of bacterie, maar door verkeerde eetgewoontes. Een grote boosdoener is vruchtensap. Zo zit er in appelsap veel fructose en dat kunnen de darmen van je kind niet goed opnemen. Af en toe een glas is geen probleem, maar kies liever voor water of thee.

5. Hoe voorkom ik verstopping?

Een keer flink moeten persen is niet zo erg. Als je kind vaker moeilijk poept en er duidelijk last van heeft, is het tijd om in actie te komen. Bij een verstopping poept je kind minder vaak (minder dan drie keer per week) en heeft hij waarschijnlijk buikpijn. Soms is de boel zo ernstig geblokkeerd dat er langs de verstopping waterige poep lekt. Ga dan naar de dokter, die kan een poeder of drankje voorschrijven om de ontlasting zachter te maken.

Genoeg drinken en vezels eten

Laat je kind genoeg drinken en zorg dat hij veel vezels eet. Bruine boterhammen en genoeg fruit met schil dus. Ook voldoende gezonde vetten zijn belangrijk. Die zitten onder andere in volle melk en boter.

tip

6. Waarom verandert de poep van mijn baby als er een tandje doorkomt?

Het is niet wetenschappelijk bewezen dat doorkomende tandjes voor andere poep zorgen, maar toch zien veel ouders de luierinhoud veranderen. De poep van je kind is dunner en ruikt zurig. Vaak heeft hij ook luieruitslag als er een tand op komst is. Als het tandje eenmaal is doorgekomen wordt de ontlasting weer normaal. Is dat niet zo, dan kan het zijn dat je kind ziek is.

7. Hoe voorkom ik poepproblemen op vakantie?

Was voor het eten altijd je handen. Eet buiten Europa geen ongekookt voedsel. Koop fruit dat nog niet is geschild en check of je het kraanwater kunt drinken. Pas op met ijsblokjes en ook met rauwkost, dit wordt vaak onder de kraan gewassen. Warmte of ander eten dan je gewend bent kan diarree veroorzaken. In dat geval zijn zakjes kinder-ORS, om suiker- en zouttekorten aan te vullen, heel handig; voor kinderen mag je namelijk geen diarreestoppers gebruiken. Ga naar een dokter als de diarree na een paar dagen nog niet over is. Vreemd eten op vakantie kan trouwens ook voor verstopping zorgen. Let dan extra op of je kind genoeg vezels en vocht binnenkrijgt