Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Onze redactie test producten onafhankelijk Lees meer
 
jongetje op potje met moeder om zindelijk te worden

6 tips om je peuter succesvol zindelijk te maken

Je kind begeleiden bij het zindelijk worden, is niet altijd even eenvoudig. Wat is bijvoorbeeld de handigste kleding tijdens deze periode? Welke hulpmiddelen zijn er? Hoe lang duurt het voordat een kind zindelijk is en wat doe je bij een terugval? Deze tips kunnen je helpen.

In samenwerking met expert

Debby Mendelsohn

Zindelijkheids-deskundige

Wanneer moet mijn kind zindelijk zijn?

De meeste kinderen zijn tussen twee en drie jaar overdag zindelijk. Pas als ze tussen de drie en vier jaar oud zijn, zijn de meeste kinderen ook ’s nachts zindelijk. Over het algemeen zijn jongens wat later zindelijk dan meisjes.

Advertentie

Het is in elk geval prettig als je kind overdag zindelijk is voor zijn vierde verjaardag. Volgens de onderwijsraad mogen basisscholen kinderen weigeren die nog niet zindelijk zijn. In Nederland ‘moet’ je kind dus, vóór hij naar de basisschool gaat, zindelijk zijn. Het verschonen van luiers zit niet namelijk in het takenpakket van leerkrachten. In Nederland is een kind is vanaf vijf jaar leerplichtig.

Benodigdheden

Er zijn een aantal zaken die je nodig hebt als je je kind begeleid bij het zindelijk worden. Weer andere dingen zijn handig of leuk om te hebben, maar niet per se noodzakelijk.

  • Potje: deze zijn er in verschillende kleuren, stijlen en maten, sommige spelen zelfs muziek als je kind erin plast of poept (noodzakelijk)
  • Wc-bril verkleiner: als je je kind wil leren zijn behoefte (uiteindelijk) op de wc te doen, kun je een wc-bril verkleiner gebruiken die je gemakkelijk op de gewone wc-bril zet (noodzakelijk)
  • Krukje: zo kan je kind op de wc klimmen als hij hier nog te klein voor is, en/of zijn voetjes op zetten als hij op de wc zit. Ook praktisch voor het wassen van de handjes (handig)

Op het potje

  • Kinderen moeten meestal na een maaltijd hun behoefte doen. Dit is een goed moment om je kind alvast op het potje te zetten.
  • Kinderen worden vaak eerst overdag zindelijk en dan pas ’s nachts. Probeer je kind na een paar nachten met een droge luier eens zonder luier te laten slapen.

Verschillende methoden

Er zijn verschillende manieren om je kind zindelijk te laten worden. Het schijnt zelfs in drie dagen te kunnen. Welke methode je kiest, hangt af van het karakter van je kind, hoeveel of weinig tijd jij hebt voor de begeleiding, en wat er bij jullie past als gezin.

  • Baby zindelijkheid communicatie: zodra je weet dat je baby moet poepen of plassen zet je hem op het potje of hang je hem boven de wasbak. Lees hier alles over deze methode.
  • Luier weglaten: je doet de luier af en legt je kind kort uit wat hij moet doen als hij voelt dat hij moet plassen of poepen.
  • Gezette tijden op het potje: de meeste kinderen moeten nadat ze iets hebben gegeten of gedronken, plassen of poepen. Op deze momenten zet je ze op het potje of op de wc.
  • 3-day potty training: deze methode zegt je kind binnen drie dagen zindelijk te hebben. Voor deze training blijf je drie dagen non stop thuis met je kind.
  • Werken met een beloningssysteem: soms werkt een complimentje al goed genoeg tijdens de zindelijkheidstraining. Mocht je kind wat extra motivatie nodig hebben, kun je verschillende beloningssystemen gebruiken
  • Wachten totdat je kind zelf aangeeft zindelijk te willen worden: in plaats van zelf een moment kiezen om met een zindelijkheidstraining te beginnen, kun je ook wachten tot je kind zelf aangeeft geen luier meer om te willen, of van de wc gebruik te willen.

Podcast: Ouders van Nu vraagt door over zindelijk worden

Advertentie

Lees ook: Zindelijkheidstraining: welke methodes zijn er?

Problemen bij zindelijk worden

Tijdens de zindelijkheidstraining kun je tegen een heleboel uitdagingen aanlopen. Dit zijn er een aantal:

  1. Als je kind niet op de wc durft
    Zoek uit of er iets is voorgevallen waarvan hij is geschrokken, en ga vervolgens weer mee naar de wc om hem een veilig gevoel je te geven.
  2. Terugval
    Heeft je kind een terugval, blijf dan vooral lief voor je kind. Zoek uit wat de oorzaak is, en pak de zindelijkheidstraining geduldig weer op.
  3. Reageren op ongelukjes
    Als je bezig bent met de zindelijkheidstraining is het onontkoombaar dat je kind eens in zijn broek plast of poept. Niet erg natuurlijk, maar het is wel belangrijk dat je op de goede manier.
  4. Bedplassen
    Als je kind van 6 of 7 jaar overdag droog is, maar ’s nachts nog in bed plast, raadpleeg dan de dokter. Tot en met 5 jaar hoeft er niets afwijkends aan de hand te zijn.
  5. Obstipatie
    Er bestaat medicatie voor obstipatie bij kinderen, maar het zou mooi zijn om de stoelgang op een natuurlijke manier te stimuleren door middel van voeding.
  6. Vertrouw het proces
    Zindelijk worden is een kwestie van vallen en opstaan. Schrik niet als het goed lijkt te gaan en hij daarna toch weer een paar keer in zijn broek plast, vertrouw erop dat hij het op een dag wil en doet.

Lees hier meer over veel voorkomende zindelijkheidsproblemen (en oplossingen).

Kleding

Welke kleding is handig in de periode dat je kind zindelijk probeert te worden, en wat draagt hij in overgang naar gewoon ondergoed?

  • Een romper is nu onhandig met al die drukkertjes. Schaf meisjes- of jongensondergoed aan, dat vindt je kind maar wat stoer, en het gaat makkelijker aan en uit.
  • Trek je kind overdag zo’n onderbroek onder zijn luier aan. Zo voelt je kind wel wanneer hij een boodschap heeft gedaan, zonder dat jij er veel gedoe van hebt. Wel snel verschonen om geïrriteerde billen te voorkomen.
  • Je kunt ook kiezen voor trainingsbroekjes. Ze zijn makkelijker door je kind zelf uit te trekken en hij voelt een ongelukje daarmee beter dan in een ultra-absorberende wegwerpluier. Thuis kun je je kind ook alleen in een maillot of legging laten lopen. Gaat het mis dan wordt vocht goed opgevangen en is poep makkelijk op te ruimen.
  • Je kunt je kind vanaf tweeënhalf jaar leren zelf een schoon trainingsbroekje aan te trekken als hij erin geplast heeft. Prijs hem als dat lukt. Vertel ook op de crèche wat hij al kan.
  • Zorg dat je altijd extra (droge) kleding meeneemt als je de deur uit gaat of geef het mee als je kind naar de opvang gaat.

Opruimen en schoonmaken

Als je kind zindelijk aan het worden is, is het handig altijd een sopje bij de hand te hebben voor eventuele ongelukjes. Gebruik tijdelijk een matrasbeschermer om vlekken en geurtjes in bed te voorkomen als het ’s nachts misgaat. Zorg ook dat je altijd schoon beddengoed bij de hand hebt, zodat je ook midden in de nacht het bed zo verschoont hebt.

Advertentie

Video: Zindelijk maken doe je zo:

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.

Bronnen: Centrum Jeugd en GezinSlingeland Ziekenhuis

Debby Mendelsohn

Zindelijkheids-deskundige

Debby Mendelsohn is psycholoog, schrijfster, moeder van zes kinderen en expert op het gebied van het zindelijk maken van kinderen.

Zij geeft trainingen aan pedagogisch medewerkers over zindelijkheid en organiseert samen met kinderdagverblijven en peuterspeelzalen ouderavonden voor ouders die hun kinderen willen helpen zindelijk te worden.

Voor ouders die advies of hulp nodig hebben is Debby beschikbaar voor consulten, die ook mogelijk zijn per FaceTime of Whatsapp video. De consulten leiden vrijwel altijd tot het gewenste resultaat.

Borstvoeding
Naast het werk rondom zindelijk worden geeft Debby voorbereidingscursussen over borstvoeding voor zwangeren. Ook bij problemen bij het geven van borstvoeding kun je contact opnemen met Debby voor advies.

Debby is auteur van de volgende boeken:

  1. Zindelijk maken is kinderspel (2012, Forte Uitgevers): In dit boek staat hoe ouders en professionals kinderen op een liefdevolle manier kunnen helpen bij het zindelijk worden. Als je wilt kunnen kinderen ook op jonge leeftijd, rond 1,5 jaar uit de luiers zijn.
  2. Borstvoeding doe je zo! (2016, Forte Uitgevers): In dit boek begeleidt ze moeders rondom alle aspecten van borstvoeding. Hoe leg je een kind goed aan, zorg je voldoende melk en kun je de borstvoeding combineren met een baan buitenshuis.
  3. Op dit moment werkt zij aan haar derde boek met als onderwerp: hoe help je je kind op een liefdevolle manier met school. Een boek voor elke ouder die onderwijs belangrijk vindt en 15 minuten per dag tijd heeft voor zijn kind.
Podcasts: Video’s: Social media en websites: Publicaties:

Ouders van Nu product – Negen maanden dagboek

Zwangerschapsdagboek - om de mooiste momenten vast te leggen

€15
Bestel nu