Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Zindelijkheidstraining tijdens de thuisisolatie: zo pak je het aan

Overweeg je om met de zindelijkheidstraining te beginnen van je dreumes of peuter nu jullie toch zo goed als de hele dag thuiszitten? Op zich een goed idee. Het is wel belangrijk dat je kind er ook écht klaar voor is en je het op de juiste manier aanpakt. Hier wat handige tips. Succes!

Advertentie
 1. Is je kind er klaar voor?

  Dit mag dan een ideaal moment lijken om te starten met zindelijkheidstraining: je kind moet er wel klaar voor zijn. Maar hoe weet je dat? Volgens experts is de ideale leeftijd om te starten met zindelijkheidstraining tussen de achttien en twintig maanden. Kinderen van deze leeftijd zijn heel ontvankelijk voor het leren van nieuwe dingen, hebben zin om te spelen en zitten nog niet in de nee-fase (vaak vanaf twee jaar). Aan de andere kant: een kind van twee kan zich langer concentreren. Een échte ideale leeftijd is er dus niet. Over het algemeen geldt: heeft je kind interesse in de wc of het potje, verstopt hij zich als hij in zijn luier poept of merk je op een andere manier dat hij zich er bewust van is dat hij plast of poept, dan is dat een goed moment om te beginnen met zindelijkheidstraining.

  Lees ook: 12x de meest gestelde vragen over zindelijk worden

 2. Op het potje of de wc

  Heb je de knoop doorgehakt en ga je de komende tijd gebruiken om je kind zindelijk te maken? Zet je kind na elk slaapje en voedingsmoment op het potje of de wc (eventueel met een wc-verkleiner). Op die momenten heb je de grootste kans dat hij nu moet plassen en/of poepen. Lees ondertussen een boekje voor of zing samen een liedje. Het is namelijk heel belangrijk om er vooral een gezellig moment van te maken. En dat je je kind nooit alleen op de wc of het potje laat zitten. Focus je niet op succes. In het begin zal je kind er nog niets van begrijpen en is het een kwestie van goede timing van jouw kant als het zo af en toe lukt. Doe je kind de rest van de dag nog gewoon een luier om.

  Lees ook: Gouden tips bij zindelijk worden

  Tip: De leukste wc-verkleiners vind je hier

 3. Oefening baart kunst

  Is je kind gewend om na elke maaltijd, tussendoortje en slaapje op de wc of het potje te gaan en vindt hij het nog leuk ook? Dan ben je op de goede weg! Je zult zien dat je kind nu uit zichzelf ook op andere momenten op het potje wil. En elk nadeel heeft zijn voordeel: nu je toch met zijn allen thuis zit is het een kleine moeite om hem dan ook direct op het potje of de wc te zetten. Laat je kind overdag voldoende drinken, zodat hij ook regelmatig moet plassen en de blaas goed leert voelen. Lukt het hem om daadwerkelijk wat te produceren als hij op het potje zit? Prijs hem de hemel in. Lukt het niet? Maak er geen punt van. Je zult zien dat het steeds vaker goed gaat.

  Advertentie

  Lees ook: Terugval in zindelijkheid, dit kun je doen

 4. Weg met die luier

  Heb je het idee dat je kind nu echt snapt hoe het werkt? En doet hij nauwelijks meer wat in zijn luier? Doe hem dan eens een dag geen luier om en kijk hoe het gaat. Ook hiervoor geldt: tijdens de thuisisolatie heb je alle tijd om hem goed in de gaten te houden en hem te verschonen als hij een ongelukje heeft. Gaat het heel vaak mis, doe je kind dan tussen de momenten op het potje of de wc weer een luier aan en probeer het een paar dagen later nog eens. Doe je kind ’s nachts sowieso een luier aan zolang hij overdag nog niet helemaal zindelijk is.

  Tip! Hoe reageren op een ongelukje?

 5. Ook ’s nachts

  Gaat het een aantal weken goed overdag, dan kun je gaan proberen om je kind ook ’s nachts zindelijk te maken. Laat je kind dan ’s avonds niet teveel drinken en vermijd dranken als cola of thee. Ze bevatten cafeïne en theïne die zowel de blaas als de nieren prikkelen. Ook ijskoude dranken kun je beter niet geven. Hier nog veel meer handige tips als je je kind ’s nachts zindelijk wilt maken.

  Tip: Zo maak je je kind zindelijk in 3 dagen

  Advertentie

Bron: Baby Gaga – Beeld: Shutterstock