
'Designerbaby's over twee jaar realiteit': goede of slechte zaak?
Sleutelen aan een embryo: op dit moment moeten wetenschappers er nog niet aan denken. Toch lijkt een 'designerbaby', die genetisch gemodificeerd is, dichterbij te komen. Volgens een nieuw onderzoek kan het over twee jaar werkelijkheid worden.
Een jaar geleden maakte de Chinese geneticus He Jianku bekend dat hij het DNA van embryo’s had veranderd en dat daar tweeling Lulu en Nana uit is geboren. Hij zou met de ingrepen de kinderen resistent gemaakt hebben tegen hiv. Er is geen onafhankelijke bevestiging van zijn bewering, maar het nieuws deed wereldwijd veel stof opwaaien. Wetenschappers zijn het erover eens dat deze techniek nog niet rijp is voor de kliniek. Maar de vraag is hoe lang nog: ondertussen staat een miljardenindustrie te trappelen.
Lees ook: Hoe werkt erfelijkheid?
Bescherming tegen ziektes
Door genetische modificatie kunnen kinderen resistent worden tegen erfelijke ziektes. Met de modernste technieken wordt het DNA van het embryo aangepast. De risico’s van het bewerken van genen zijn volgens Kevin Smith van de Abertay Universiteit zo laag, dat de techniek op menselijke embryo’s kan worden toegepast. Dat moet binnen twee jaar mogelijk zijn, schrijft hij in zijn onlangs gepubliceerde analyse over designerbaby’s.
Mens van de toekomst
Genetische modificatie kan mensen in de toekomst beschermen tegen allerlei ziektes en kwalen. Volgens Smith heeft de evolutie de laatste honderden jaren een steekje laten vallen. ‘De evolutie heeft ons slechts minimaal voorzien van bescherming tegen ouderdomsziektes, zoals kanker, dementie en hart- en vaatziekten,’ schrijft hij. Door de genen aan te passen, kunnen deze kwalen worden voorkomen of vertraagd. Zo wordt de gemiddelde ziektevrije levensduur van de mens langer, aldus Smith.
‘Ethisch onverantwoord’
Maar Smith waarschuwt ook voor deze nieuwe techniek. Het ethische aspect is volgens hem het grootste bezwaar. Tegenstanders vinden dat het te veel de richting op gaat van klonen. Zo zou het duidelijk moeten zijn dat genetische modificatie er niet is om de mens te verbeteren, maar om ernstige ziektes te bestrijden.
Wat is jouw mening over genetische modificatie van embryo’s? Praat mee op onze Facebookpagina.
Lees ook: Onderzoek: ‘Opvoeden is nodig, maar de genen bepalen’
Bron: metronieuws.nl, trouw.nl – Beeld: Shutterstock