Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
meer babys geboren volle maan
door

Feit of fabel: worden er meer baby’s geboren bij volle maan?

Ben je aan het eind van je zwangerschap en is het binnenkort volle maan? Zet de vluchtkoffer dan zéker neer, want met volle maan komen er meer baby's ter wereld. Althans, dat wordt gezegd. Maar eh, wat klopt daar nu echt van?

Advertentie

Er bestaan veel geruchten over de invloed van de maan op de mens, en dan vooral de volle maan. Veel mensen claimen slechter te slapen bij een volle maan en er zouden zelfs meer criminele activiteiten plaatsvinden. Als je bijna moet bevallen, zou de nacht met volle maan hét moment zijn dat jouw baby ter wereld komt. Maar wat klopt daar van: zit er iets van waarheid in of is het een bakerpraatje?

Vluchttas voor de bevalling: wat moet erin?

Feit of fabel?

We vallen maar meteen met de deur in huis: als je zwanger bent en je baby elk moment geboren kan worden, hoef je geen rekening te houden met de volle maan. Er zijn namelijk geen aanwijzingen dat er meer vrouwen bevallen met volle maan. De statistieken laten zien dat er elke dag ongeveer evenveel baby’s worden geboren, ongeacht de maanstand. Dat de maan invloed heeft op de geboortecijfers, klopt dus niet.

Grappig: 18x de grappigste dingen die jullie vergaten door zwangerschapsdementie

Advertentie

Geboortecijfers liegen er niet om

Dat blijkt ook uit onderzoek van sterrenkundige Theo Jurriens, verbonden aan de Universiteit Groningen. Hij vroeg van zo’n 60.000 studenten anoniem de geboortedata op. Uit zijn analyse blijkt dat er niet meer baby’s worden geboren bij volle maan. De geboortecijfers zijn elke dag ongeveer gelijk. Behalve op zondag: dan worden 10 procent minder kinderen geboren. Waarom dat is, weet hij niet, al vermoedt hij dat dit is omdat er in ziekenhuizen minder vrouwen worden opgenomen die dag. Al is een zondagskind dus echt bijzonder.

Lees en lach mee: 25x de raarste reacties die jullie hebben gehad op de naam van je baby

Volle maan valt op

Waarom zeggen sommige verloskundigen en kraamhulpen dan dat de maanstand wel invloed heeft op de geboorte? Sterrendeskundige Peter Barthel heeft hier tegenover het AD twee verklaringen voor: eigenlijk lijkt de maan wel een week lang vol te zijn en een (bijna) volle maan valt nog al op. Als een baby met ‘volle’ maan ter wereld komt, zal de verloskundige of kraamhulp dat waarschijnlijk opmerken, terwijl dit bij andere maanstanden niet het geval is.

Lees ook: Zo voorspel je de kleur ogen van je baby

Artikelen van Ouders van Nu ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Advertentie

Bron: Quest, AD, MaxvandaagBeeld: Getty Images

Boeken over zwangerschap en bevallen:

Redactioneel – Offer – Ontwikkeling baby

Educatief speelgoed voor je baby

Shop nu