Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
zwanger na chemo

Silvia werd zwanger na kanker: ‘De kans was groot dat ik door de chemo onvruchtbaar was’

Zwanger kunnen worden is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Zoals voor Silvia (33), getrouwd met Tim (35), en overlever van kanker. Extra bijzonder is daarom haar verhaal: ze is zwanger van een twee-eiige tweeling.

Advertentie

Ongeloof

‘De zwangerschapstest deed er met twee dikke strepen geen twijfel over bestaan: ik was hartstikke zwanger. Toch staarde ik er tijdens onze huwelijksreis in Amerika vol ongeloof naar. Ik, zwanger? Dat kon toch helemaal niet?

In 2016 kreeg ik de diagnose lymfeklierkanker. Nog diezelfde dag zat ik bij de fertiliteitspoli van het ziekenhuis, omdat de kans groot was dat ik door de chemo’s onvruchtbaar zou worden. Ik was 27 jaar en nog niet bezig met een kinderwens. Toch liet ik eitjes invriezen, want ik wist dat ik ooit graag moeder wilde worden.

Helaas sloeg de eerste chemo niet goed aan. Er was een zwaarder traject nodig, met ook een stamceltransplantatie. De kans om daarna nog op een natuurlijke manier zwanger te worden, was nihil.

Lees ook: Zwanger worden na (borst)kanker, hoe zit dat?

In de overgang

Na een jaar werd ik schoon verklaard, maar mijn menstruatie kwam niet meer op gang. Het besef dat ik daadwerkelijk niet meer natuurlijk zwanger zou kunnen worden, maakte me enorm verdrietig. Onzeker ook. Zou mijn droom om moeder te worden ooit nog uitkomen? Met hulp van een psycholoog probeerde ik me er de jaren daarna op in te stellen dat ik misschien kinderloos zou blijven. Dankzij het ingevroren materiaal was er weliswaar een kans via ivf, maar daarop vertrouwen durfde ik niet – waarschijnlijk uit zelfbescherming.

Advertentie

Eind 2021 kreeg ik plotseling een bloeding. Na onderzoek bleek het om een eisprong te gaan. Puur toeval, want de voorraad eitjes in mijn overgebleven eierstok is zo klein, dat die niet meetbaar is. “Elk eitje kan je laatste zijn,” zeiden de artsen. Toen een halfjaar later nog een eisprong volgde, gaf dat een sprankje hoop: misschien kan mijn lichaam meer dan ik denk. Intussen was ik al een tijdje samen met Tim, die ook een kinderwens had.

Lees ook: Eisprong: zo verloopt dit moment in je cyclus

Jackpot

In Amerika waren alle zwangerschapssymptomen aanwezig: ik was moe, misselijk en had pijnlijke borsten. Maar zelfs na de positieve test kon ik niet geloven dat ik spontaan zwanger was geraakt. Na thuiskomst werd mijn ongeloof bij de eerste echo alleen maar groter. “Hier zit er een, maar hier nóg een!” zei de gynaecoloog. Twéé kinderen? In mijn buik? Na alles wat ik heb meegemaakt voelde het als een extra cadeautje. Onze familie werd emotioneel toen we het nieuws vertelden. Dat deden we met een vakantiefoto: een selfie bij een gokautomaat in Las Vegas, waar twee zwangerschapstesten uit rolden met daarboven de letters ‘Jackpot!’

Inmiddels ben ik twintig weken zwanger. Ik voel me goed en kan niet wachten om de kleintjes te ontmoeten. Of ik opzie tegen de drukte? Daar vinden we vast een weg in. Voorlopig geniet ik intens van mijn groeiende buik. Soms kijk ik in de spiegel en voelt het alsof ik mezelf moet knijpen: is het echt zo? We krijgen een jongen en een meisje, dus er zijn zelfs twee eitjes bevrucht. Een dubbel wonder.’

Lees ook: Babyuitzet tweeling: dit heb je nodig

Interview: Tessa Heselhaus – Fotografie: Kim Krijnen

Redactioneel – offer – Buggy’s

Op zoek naar Buggy's

Bekijk nu