
11 dingen die je je peuter vooral wél moet laten doen
Als je peuter een halfuur bezig is met z’n jas aantrekken, ben je misschien geneigd om te zeggen: ‘Kom maar, ik doe het wel.’ En als je peuter vies wordt van het plassen stampen, wil je waarschijnlijk dat-ie stopt. Goed bedoeld natuurlijk, maar soms is het beter om het te laten gaan. 11 dingen die je je peuter af en toe moet laten doen.
-
Proberen
Negen van de tien keer is het veel makkelijker en sneller om iets voor je peuter te doen dan hem het zelf te laten doen. Dat geldt eigenlijk voor euh… alles. Bovendien wil je niet dat je kind zich niet zal bezeren of er een zooitje van maakt. Heel begrijpelijk, maar als je altijd alles voor je kind blijft doen, zal hij het nooit leren. Want leren gaat nou eenmaal met vallen en opstaan (soms letterlijk). Doe dus af en toe een stap achteruit en laat je peuter het vooral ‘zelluf’ proberen.
-
Fouten laten maken
Je leert het meest van momenten waarop je op je snufferd gaat. Eens? Leren van je ‘fouten’ geldt net zo goed voor je peuter. Grijp dus niet in als hij iets op de verkeerde manier doet, maar laat het hem eerst zelf uitvogelen. Helpen kan altijd nog. Je kind zal zo niet alleen leren van zijn ‘fouten’, maar ook dat het oké is om fouten te maken.
-
Nee zeggen
Meestal zijn wij ouders degenen die eindeloos nee zeggen tegen onze kinderen. Maar het is belangrijk dat je kind ook ‘nee’ mag zeggen. Nu zal hij daar geen enkele moeite mee hebben – want ik ben twee dus ik zeg nee – maar probeer dit niet af te remmen maar te omarmen. Een koppige of driftige peuter is gek genoeg namelijk meestal een goed teken. Naast het feit dat hij een stap maakt in zijn zelfstandigheid, laat dit gedrag ook zien dat hij zich veilig en vertrouwd voelt bij jou. Hij durft dwars te zijn en weet dat jij, ondanks zijn driftige gedrag, toch van hem houdt.
Meer lezen over de ontwikkeling van peuters? Dat kan in ons boek ‘Van peuter tot kleuter’.
-
Kiezen
Het is vaak makkelijker om je peuter te zeggen wat-ie moet doen of aantrekken. Maar kiezen en begrijpen dat je recht hebt op een keuze is óók een belangrijke les die je kind moet leren om onafhankelijk en mondig wordt. Dat betekent niet dat je eindeloos hoeft te wachten tot hij een keuze heeft gemaakt. Je kunt je kind helpen door een overzichtelijk aantal opties te geven. Laat hem bijvoorbeeld ’s ochtends kiezen tussen twee kledingsetjes of geef hem twee opties als hij een tussendoortje mag.
-
Vies worden
Voor alle kinderen maar zeker ook voor meisjes, die toch vaak leren om netjes, mooi en schoon te blijven, is het júist belangrijk om af en toe ook gewoon lekker vies te mogen worden. Laat je kind dus lekker af en toe door de modder banjeren of door plassen stampen. Zo leert hij genieten van de natuur en geef je hem het gevoel van vrijheid. Met dit buitenspeelgoed bijvoorbeeld vermaakt je peuter zich kostelijk! Hetzelfde geldt voor eten. Laat hem vooral lekker rommelen met wat er op zijn bord ligt. Ook dit kan voor vieze shirts zorgen, maar zo geef je je kind de ruimte om te experimenteren met verschillende smaken en structuren.
Lees ook: Motorische ontwikkeling van je peuter
-
Herrie maken
Alles wat geldt voor vies worden, geldt ook voor herrie maken. Laat je kind af en toe – vreselijke en oorverdovende – ‘muziek’ maken met een speelgoedkeyboard, potten en pannen of een blokfluit. Wie weet schuilt er een kleine muzikant in je kind. Een paar oordoppen in dus en gáán.
-
Vallen en weer opstaan
Je hoeft je kind natuurlijk niet van bovenaan een klimrek naar beneden te laten vallen of iets dergelijks, alsjeblieft niet. Je moet ‘m uiteraard beschermen tegen gevaar, ernstige pijn en letselschade. Maar af en toe een beetje pijn als je kind iets onverstandigs doet, is een prima methode om hem te leren dat in het vervolg niet meer te doen.
-
De wereld verkennen
De wereld is af en toe gemeen, angstaanjagend, wreed en verschrikkelijk. Maar daarnaast is het vaak ook prachtig, liefdevol en één groot avontuur. Laat je kind op alle mogelijke manieren de wereld ontdekken. Laat ‘m de natuur ontdekken, de stad, laat ‘m in contact komen met verschillende culturen en laat ‘m zelf ontdekken waar hij zich prettig bij voelt.
-
Zijn lichaam laten verkennen
Het zal menig ouder overkomen: je komt de kamer binnen van je peuter en je ziet dat hij bezig is zijn eigen geslacht te ontdekken. Voor peuters zit hier geen seksuele associatie bij. Ze zijn gewoon nieuwsgierig en ervaren dat het fijn voelt. Laat je kind dus lekker z’n gang gaan, maar wijs hem er wel op dat dit iets is wat je alleen doet als je alleen bent, en niet met andere kinderen of volwassenen erbij. Het versterkt het idee dat ze controle krijgen over wat er met hun lichaam gebeurt, dat het lichaam plezierig is en dat sommige dingen over ons lichaam, hoewel volkomen normaal en oké, privé zijn. Meer lezen over de ontwikkeling van peuters doe je in ons boek ‘Van peuter tot kleuter’.
-
Mee laten doen met een volwassen gesprek
Je bent misschien geneigd om je kind weg te sturen van de keukentafel als je een volwassen gesprek aan het voeren bent met iemand van je eigen leeftijd. Maar het is waardevol om je kind bloot te stellen aan en te betrekken bij volwassen gesprekken (die geschikt zijn voor zijn leeftijd uiteraard) en te horen wat je kind erover te zeggen heeft. Soms is het verhelderend, meestal vooral hilarisch, maar hoe dan ook leerzaam.
-
De waarheid vertellen
Je hoeft voor je kind niet altijd sprookjes te vertellen als het gaat om moeilijke onderwerpen. Je hoeft bijvoorbeeld niet in details te treden over hoe baby’s worden gemaakt, maar je kunt wel iets zeggen in de trant van ‘ze komen uit het lichaam van hun ouders’. Dat is tenslotte de waarheid en voor nu zal je peuter daar tevreden mee zijn. Als je kind straks klaar is voor meer informatie, kun je bouwen vanuit een goede basis.
Lees én onthoud: de 10 geboden van peuters als het om eten gaat
Bron: Romper – beeld: Shutterstock