Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
veilig online ouders
door

6 gouden regels voor ouders om veilig online te gaan

Met één of meer kinderen in huis is het belangrijk om je online accounts en digitale familiefoto's goed te beveiligen. Bovendien wil je het goede voorbeeld geven aan je kinderen die opgroeien in een wereld waarin vrijwel alles online bewaard kan worden. Veilig internetten? Dat doe je met deze 6 gouden tips.

Advertentie
  1. Zorg voor wachtzinnen of gebruik een password manager

    Gebruik jij ook één wachtwoord voor al je accounts? Verleidelijk, maar niet veilig. Hoewel het begrijpelijk is dat je geen zin hebt om 373 wachtwoorden te onthouden voor al je social media-, webshop- en werkaccounts, is het het risico niet waard om slechts één wachtwoord te gebruiken. Gebruik in plaats daarvan een password manager. Die bewaart al je wachtwoorden in een digitale kluis. Dan hoef je nog maar één wachtwoord te onthouden om bij al je wachtwoorden te kunnen. Toch liever losse wachtwoorden? Maak er dan zinnen van: ‘soms wil ik maar 1 boterham’ is nog steeds makkelijk te onthouden en een stuk lastiger te kraken dan JantjePietje123!.

  2. Houd je software up-to-date

    Veel software-updates zijn bedoeld om leuke, nieuwe functies te lanceren of om je gebruikerservaring te verbeteren. Niet zo spannend dus. Maar updates met beveiligingsoplossingen zijn wél belangrijk. Controleer daarom je software regelmatig op updates, want zelfs de nieuwste versie van een simpel spelletje op je smartphone kan één of meerdere beveiligingslekken verhelpen. Doe jezelf daarom een plezier en schakel automatische updates voor software in, zodat je altijd de nieuwste versies van jouw apps op je smartphone hebt staan.

    Lees ook: Kinderen en online privacy

  3. Gebruik two-factor-authentication

    Ooit gehoord van two-factor-authentication? Dit is een simpele manier om extra veilig in te loggen op een (website)account. Je logt hierbij in op een site met je wachtwoord. Vervolgens moet je nog een extra code invoeren, bijvoorbeeld van een app als Authy, of je krijgt ‘m via een sms op je mobiele telefoon. Doordat je in twee stappen moet inloggen, via verschillende apparaten, verklein je de kans dat iemand in jouw account kan. Zorg ervoor dat je bij zoveel mogelijk van je accounts op deze manier te werk gaat.

    Meer tips voor het beveiligen van je accounts en telefoon vind je in deze toegankelijke handleiding.

    Advertentie
  4. Stel een hersteltelefoonnummer in

    Account toch gehackt? Dan ben je blij dat je je hersteltelefoonnummer hebt ingevuld! Als er namelijk rare dingen in je account gebeuren, neemt het bedrijf waar je dit account bij hebt aangemaakt, contact met je op via dit telefoonnummer. En als je uiteindelijk niet eens meer kunt inloggen, is je telefoonnummer een soort ‘noodingang’ om sneller weer toegang te krijgen tot je eigen account en gegevens.

    Lees ook: Een foto van je kind online zetten? Stel jezelf eerst deze vragen

  5. Praat met je kind over wat er online kan gebeuren

    Een ongepaste video, een rare pop-up, een onbekende die tegen je kind begint te praten via de chatroom van een spelletje: online gebeurt een hoop en niet alles is oké. Praat met je kind over wat hij moet doen in dit soort situaties. Stel een gezinsprotocol op voor wanneer dit soort dingen gebeuren en vertel je kind dat hij altijd naar je toe moet komen als hij ergens over twijfelt, iets raar vindt of niet weet wat hij moet doen.

  6. Doe de beveiligingscheck van Google

    Grote kans dat je al een Google-account hebt. Mooi, want nu kun je de gratis beveiligingscheck van Google in twee minuten uitvoeren. De check laat zien aan welke apps je toegang hebt verleend, de apparaten die je account gebruiken en alle recente gebeurtenissen die je veiligheid mogelijk in gevaar hebben gebracht. Het waarschuwt je zelfs als iets er vreemd uitziet, bijvoorbeeld als je account is gekoppeld aan een oude telefoon die al een tijdje geen toegang toe heeft gehad.

Meer over je kind veilig online:

Redactioneel – Offer – Vitamine D en K

Vitamine D en K

Voor voldoende voedingsstoffen
Bekijk nu