Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

8x dit kun je eten om je hormonen in balans te krijgen

Wist je dat de gemiddelde vrouw zo’n 400 tot 500 keer in haar leven een eisprong krijgt? Op de dag van deze eisprong en de dagen ervoor ben je het meest vruchtbaar. Wil je zwanger worden, dan is het dus wel zo handig als je een regelmatige cyclus hebt en fit bent. En dat heeft dan weer alles te maken met je hormoonhuishouding.

Advertentie

Stress, slaaptekort of ongezond eten: het kan allemaal invloed hebben op je hormonen. Niet alleen kun je er dikker van worden en flink chagrijnig, maar het heeft ook invloed op je menstruatiecyclus en dus op de kans om zwanger te raken. Wat je vooral wel of juist niet moet eten? De schrijver van The Hormone Balance Diet geeft de volgende tips:

1. Voldoende eiwitten

Eiwitten zijn belangrijk voor allerlei processen in je lichaam. Je hebt ze bijvoorbeeld nodig voor het regelen van de neurotransmitters serotonine en dopamine. Als je lichaam hier te weinig van heeft, ga je je gestrest voelen en kun je slaapproblemen krijgen. En dat heeft weer invloed op je vrouwelijke hormonen. Zorg er daarom voor dat je regelmatig peulvruchten, noten en zeewier eet.

2. Gezonde vetten

Advertentie

Wist je dat hormonen worden geproduceerd door cholesterol? Zorg er daarom voor dat je lichaam voldoende vetten binnenkrijgt, maar let er op dat het wel de juiste vetten zijn. Haal bijvoorbeeld omega-3 vetten uit vis en eet lekker veel ongezoute, rauwe noten en avocado’s.

3. Magnesium

Magnesium wordt ook wel het ‘anti-stress mineraal’ genoemd en dat is niet voor niks: magnesium zorgt namelijk voor een kalmering van je zenuwen en spieren en meer slaap, en juist dat is heel belangrijk voor een regelmatige eisprong. Zorg er daarom voor dat je genoeg magnesium binnenkrijgt in de vorm van bladgroenten, bonen en zaden.

4. Vitamine B

Advertentie

Wist je dat vitamine B niet kan worden opgeslagen in je lichaam? Zorg er daarom voor dat je er elke dag iets van binnenkrijgt, vooral als je stress hebt. Als je genoeg vitamine B eet dan profiteert je brein ervan; als je niet genoeg binnenkrijgt heb je meer kans op angsten en depressies. Stress kan je hormoonbalans in de war schoppen, dus hou je vitamine-B inname in de gaten. Vitamine B zit vooral in dierlijke producten (vlees, eieren en zuivel). Ben je veganistisch? Dan kun je het beste B12-supplementen gaan slikken.

 

5. Gefermenteerd eten

De bacteriën die in gefermenteerd eten zitten, zijn hartstikke goed voor je spijsvertering. Daarnaast hebben ze ook een direct effect op de regulering van oestrogeen, hét belangrijkste geslachtshormoon van vrouwen. De komende tijd dus op het menu: zuurkool en – hoe toepasselijk – augurken.

6. Vitamine D

Het zonnetje laat zich hier niet al te vaak zien, waardoor een vitamine D-gebrek op de loer ligt. Gelukkig kun je je dagelijkse dosis vitamine D ook uit je eten halen: het zit bijvoorbeeld in vlees, vette vis, en zuivel en paddenstoelen.

7. Gezonde keuzes

Als je gezond eet, is dat niet alleen goed voor je hormoonbalans, maar het zorgt ook voor een goede weerstand. En om zwanger te raken moet je fit en gezond zijn. Het is daarom belangrijk om zo gezond mogelijk te eten en suiker en bewerkt voedsel zoveel mogelijk te vermijden. Wel doen: ontstekingsremmend voedsel zoals knoflook, gember gember en kurkuma aan je eten toevoegen en dagelijks groente en fruit.

8. Bloedsuikerbalans

Wil je je fit en energiek voelen? Er is een verschil tussen snelle en langzame koolhydraten. Je lichaam heeft bijvoorbeeld op de lange termijn niet zoveel aan suiker en wit brood, maar des te meer aan havermout en groenten waar veel ijzer in zit (zoals spinazie).

Auteur: Erandi Godinez – Bron: Bedrock.nl – Beeld: Shutterstock

Redactioneel – Offer – Gezondheid baby

Digitale thermometer

Shop nu