Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
speciaal bord groente kind
door

Geniaal: door dit speciaal ontworpen bord eet jouw kind ongemerkt meer groenten

Gillen, met eten gooien of achterstevoren op zijn stoel zitten: sommige kinderen trekken alles uit de kast om die boontjes niet te eten. Vaak mag je al blij zijn als een klein deel in zijn mond belandt. Wil je dat jouw kind meer groenten binnenkrijgt? Een nieuw en ‘intelligent’ groentebord verleidt hem om meer te eten, zonder dat hij het doorheeft.

Advertentie

Schotel een bord met aardappeltjes, (vegetarisch) vlees en groenten voor en je weet het al: de groenten laat je kind zorgvuldig links liggen. Kinderen en groenten zijn een lastige combinatie. Dat komt doordat een kind een aangeboren voorkeur heeft voor zoete smaken en een aangeboren afkeer van bittere smaken. Houd daarbij rekening met een kleine tong waar heel veel smaakpapillen opzitten en je snapt dat niet elk kind staat te trappelen om in een broccoli te happen.

Handig: 8 manieren om groente te verstoppen in het eten van je kind

Kinderen eten te weinig groenten

Veel ouders worstelen ermee om hun kind voldoende groenten te laten eten. Nederlandse kinderen blijken gemiddeld niet boven de 73 gram groenten per dag uit te komen. En dat terwijl de gezondheidsrichtlijnen in die leeftijdsgroep tussen de 100-150 gram groenten per dag adviseren. Veel te weinig dus.

Meer groenten, geen eettafelstrijd

Hoe kun je jouw kind meer groenten laten eten zónder eettafelstrijd? Eigenlijk is het heel simpel: niet eten van een plastic bord, maar van het Helpende Bord. Dit bord is ontworpen door Hak aan de hand van wetenschap om groenten zo aantrekkelijk mogelijk aan kinderen te presenteren en ze te verleiden om er (ongemerkt) meer van te eten. Dat werkt zo:

Advertentie
 1. Een bord als papa en mama
  Veel ouders serveren het eten op een klein plastic bordje aan hun kind. Maar omdat kinderen zich continu spiegelen aan hun ouders, is het helpende bord net zo groot als dat van volwassenen en niet van plastic, maar van keramiek. Zo volgt hij eerder jouw gezonde eetpatroon. Het is tenslotte veel leuker om met papa en mama mee te doen!
 2. Fop zijn brein
  Dat het bord groter is, heeft nog een voordeel. De portie groente lijkt een stuk kleiner op een groot bord. De maaltijd lijkt voor de hersenen veel beter behapbaar.
 3. Een kuiltje voor meer groenten
  In het bord zit een kuiltje, waardoor je meer groenten kunt opscheppen zonder dat het meer lijkt. En als er meer op je bord ligt, eet je er automatisch ook meer van.
 4. Witte ondergrond = lekkerder eten
  Ook de kleur van het bord is zorgvuldig gekozen. Een witte ondergrond zorgt ervoor dat onze hersenen de groente aantrekkelijker vinden, waardoor ze als smaakvoller worden ervaren. De plek waar de groenten liggen is de witste plek op het bord. Dit helpt om de groente nóg aantrekkelijker te maken ten opzichte van de rest van de maaltijd.
 5. Hoe dichterbij, hoe beter
  Eten dat dichter bij je ligt, belandt ook makkelijker in je buik. Dat kan door het bord te draaien met de groenten naar het kind toe.

Het bord is het meest geschikt voor een maaltijd waarbij de groenten zijn gescheiden, zoals bij een Hollands AVG’tje (aardappelen, vlees, groenten).

helpende bord hak

Lees ook: Zoveel groente en fruit heeft je kind per dag nodig

Artikelen van Ouders van Nu ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Beeld: Shutterstock & HAK


Advertentie
Redactioneel – Offer – Leuke slaaptrainers voor peuters

Leuke slaaptrainers voor peuters

Handig hulpmiddel bij het slapen
Bekijk ze hier