
Kinderartsen slaan alarm: knoopcelbatterij levensgevaarlijk voor kinderen
Jonge kinderen hebben er een handje van om alles wat ze tegenkomen in hun mond te stoppen. Soms met levensgevaarlijke gevolgen. Wist je bijvoorbeeld dat er in Nederland ieder jaar enkele kinderen in het ziekenhuis belanden -en soms zelfs overlijden- na het inslikken van een knoopcelbatterij?
Batterijen: we gebruiken ze vaker dan we denken. Ook van die kleine, ronde platte knoopcelbatterijen. Wat dacht je van die leuke muziekkaart die je dreumes van oma krijgt met z’n verjaardag? Of het Thomas de Trein-boek met echte treingeluiden waar je kind iedere dag meespeelt? Maar je vindt ze ook in horloges, camera’s, led-theelichtjes, rekenmachines en autosleutels. Meestal zitten knoopcelbatterijen verstopt achter een klepje dat goed dichtgeschroefd is, maar lang niet altijd. En als je kind zo’n knoopcelbatterij in z’n mond stopt, kan dat levensgevaarlijk zijn…
Bijtend zuur
Deze batterijen lekken een bijtend zuur dat al binnen een uur een gat in de slokdarm kan branden. Vorig jaar werden er in één week tijd bij het Erasmusziekenhuis in Rotterdam drie kinderen binnengebracht die batterijen hadden ingeslikt en sinds 2008 zijn al zeker zestien kinderen in Nederland ernstig gehandicapt geraakt na het inslikken van knoopcelbatterijen. Twee kinderen overleden zelfs aan de gevolgen hiervan.
‘Laat niks slingeren’
Kinderarts Lissy de Ridder van het Erasmus MC waarschuwt ouders voor de gevaren van de batterij. ‘Ouders laat niks slingeren. Nieuwe, volle batterijen zijn het gevaarlijkst. Het zuur van de batterij vreet zich binnen een mum van tijd door de slokdarm en kan zo in de halsslagader, luchtpijp of in de aorta terechtkomen.’
Direct ziekenhuis
Wanneer huisartsen of ouders vermoeden dat een kind een batterij heeft ingeslikt, moeten zij direct naar het ziekenhuis voor een röntgenfoto, zegt De Ridder. ‘Het eerste teken is dat een kind niet wil eten. Wanneer het kind bloed begint te spugen, is de schade al heel groot.’
Aantrekkelijk voor kinderen
Volgens kinderarts Angelika Kindermann zijn de batterijen voor kinderen heel aantrekkelijk omdat ze door hun vorm en uiterlijk op snoepjes lijken. ‘Ze glimmen heel mooi en als je ze op je tong legt, beginnen ze ook nog te prikkelen, dus echt heel erg aantrekkelijk voor kleine kinderen,’ zegt ze in het NOS Radio 1 Journaal.
Heb je kinderen? Zorg dat je weet in welke producten batterijen zitten en controleer bij speelgoed regelmatig of ze er niet uitgehaald kunnen worden. Houdt andere producten zoveel mogelijk buiten bereik van kinderen: laat fietslampjes niet slingeren en zet geen LED-waxinelichtje op grijphoogte.
Lees ook: ‘Dit populaire kindervoedsel vormt grootste stikgevaar’
Auteur: Erandi Godinez – Bron: AD/NOS / Legebatterijen.nl- Beeld: Shutterstock