Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
hoeveelheid tandpasta kind truc
door

Met deze simpele truc gebruik je nooit meer te veel tandpasta

De hoeveelheid tandpasta die je op de tandenborstel van je kind spuit lijkt in eerste instantie niet het moeilijkst. Nee, zorg maar dat je bij de kiezen komt en hij ondertussen het borsteltje niet opeet. Toch blijkt uit onderzoek dat veel ouders niet weten hoeveel tandpasta ze moeten gebruiken. Goed nieuws: met deze truc weet je precies hoeveel je moet gebruiken.

Advertentie

Een toefje, en klaar. Veel ouders doen maar wat als het aankomt op de hoeveelheid tandpasta. Maar hier zijn wel degelijk richtlijnen voor. Veel ouders gebruiken te veel tandpasta, zo blijkt uit Amerikaans onderzoek. Maar liefst 40 procent van de onderzochte kinderen tussen 3 en 6 jaar oud gebruikten meer tandpasta dan door deskundigen wordt aanbevolen. Dat is niet alleen zonde van de inhoud van de tube, maar is ook niet echt goed voor de gezondheid van je kind.

Lees ook: Ontwikkeling melkgebit bij peuters en kleuters

Te veel tandpasta zorgt voor problemen

Te veel tandpasta inslikken, is voor niemand aan te raden. Maar bij kinderen tot ongeveer 5 jaar kan tandpasta voor een kwaal zorgen die fluorose heet. Door een te hoge dosis fluoride kunnen de tanden verkleuren. Er komen dan witte vlekjes op de tanden, die na langere tijd zelfs bruin kunnen worden.

Zoveel tandpasta heb je écht nodig

Als je dit wil voorkomen, is het handig om te weten hoeveel tandpasta je écht bij je kind moet gebruiken. Gelukkig is daar een heel simpele truc voor, met dank aan de makers van kindertandenborstels. Die gekleurde haartjes zijn er niet alleen omdat ze er zo vrolijk uitzien, ze hebben ook een functie. Ze geven namelijk aan hoeveel tandpasta je moet gebruiken: tot 3 jaar ongeveer een rijstkorrel, tot 6 jaar ongeveer een erwt. Super handig, zo gebruik je dus nooit meer te veel.


Advertentie

Tip: Kinderen en de tandarts: hoe voorkom je een nare ervaring?

Hoe maak je het tandenpoetsen ook leuk?

Een kind dat automatisch zijn mond opent als zijn kleurrijke tandenborstel op hem afkomt? Was het maar zo’n feest. Veel kinderen kunnen wel een leukere activiteit bedenken dan tandenpoetsen, of moeten er in elk geval een beetje aan wennen. Maak dit tweemaaldaagse taakje daarom zo leuk mogelijk met een van deze tips.

 1. Leid je kind af met een speeltje
  Bijt jouw kind op z’n tandenborstel? Probeer hem af te leiden met bijvoorbeeld een speeltje. Hij is daar dan drukker mee dan met de tandenborstel en het poetsen. En wees gerust: het bijten op de tandenborstel gaat meestal vanzelf over.
 2. Zet zijn favoriete liedje op
  Een kinderliedje duurt vaak rond de twee à drie minuten, perfect om de tanden op te poetsen. Je kunt ook een speciaal tandenpoetslied instellen, zo weet je kind precies wat er gaat gebeuren – vooral slim als hij het tandenpoetsen nog een beetje spannend vindt.
 3. Gebruik humor
  ‘Zie ik daar nog een worteltje?’ Een beetje humor helpt altijd. En dan kun jij weer bij die achterste kies.
 4. Maak er een spelletje van
  Heb je meerdere kinderen? Daag ze uit om zo goed mogelijk hun tanden te poetsen. Wie dit het beste heeft gedaan, mag het voorleesverhaaltje kiezen.

Lees hier meer tips om tandenpoetsen leuker te maken voor je kind.

 

Artikelen van Ouders van Nu ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Advertentie

Bron: famme.nl, eenvandaag – Beeld: Shutterstock

Redactioneel – Offer – Eindelijk een goede nachtrust

Numsy

Eindelijk een goede nachtrust

White Noise producten
Bekijk hier