
Wéér een peuter gestikt in Babybel-kaasje
Een peuter (2) uit het Belgische plaatsje Vilvoorde is vorige week overleden, nadat hij stikte in een Babybel-kaasje. Dit is niet de eerste keer dat zoiets afschuwelijks gebeurt. Het is al de derde keer in twee jaar tijd dat een kind stikt in een kaasje van Babybel en dit niet overleeft.
Het jongetje van twee jaar en acht maanden werd ter plekke gereanimeerd en later in het ziekenhuis aan zijn luchtpijp geopereerd, maar dit mocht niet baten. Na een aantal dagen in coma te hebben gelegen, overleed hij. Helaas was het niet de eerste keer dat er zo’n afschuwelijk ongeluk gebeurde. Eerder, in oktober 2016, overleed ook een tweejarig jongetje, nadat hij stikte in zo’n zelfde soort kaasje. En nog eerder, in mei 2015, gebeurde hetzelfde: een peuter van achttien maanden verslikte zich tijdens het eten van een Babybel-kaasje en overleefde dit niet.
Verslikken
Dat het nu al drie keer ongelofelijk mis is gegaan met deze kaasjes, heeft met het formaat en de structuur van het product te maken. En zo zijn er nog veel meer voedingsproducten, waarbij er een kans bestaat dat een kind zich erin verslikt, of nog erger stikt. Zo behandelde de Belgische kinderlongarts Elke De Wachter, deze zomer vier kinderen met een ‘vreemd voorwerp’ in de longen: een stukje wortel, rauwe bloemkool en een zonnebloempit.
De Wachter: ‘Kinderen moeten leren kauwen. Ze zijn als baby gewend om te zuigen en wanneer iets in hun mond te groot is, gaan ze er opnieuw op zuigen – op een druifje of een kerstomaat, bijvoorbeeld. En dan kan het gebeuren dat het in hun luchtwegen terechtkomt. Bovendien is hun slikreflex nog niet helemaal ontwikkeld. Wij hoesten als we ons verslikken en dan komt het brokje snel uit ons strottenhoofd. Maar kinderen kunnen dat dus nog niet.’
Kleine stukjes
Als gevaarlijkste voedsel voor kinderen noemt De Wachter pindanootjes. ‘Kinderen nemen op feestjes vaak een handje nootjes uit de kom, en gaan dan verder spelen. Dan eten ze ervan al lopend en springend, wat het risico op verslikken nog vergroot.’ Bij appels of kaasjes kan het helpen om er kleine stukjes van te maken, tipt De Wachter. Zo is de kans kleiner dat, wanneer het kind hierin stikt, de luchtpijp volledig wordt geblokkeerd.
Wetgeving
Waarom wordt er eigenlijk niet voor verstikkingsgevaar gewaarschuwd op voedselverpakkingen? Het blijkt onmogelijk om hier op landelijk niveau wetgeving over te maken. Dit moet namelijk op Europees niveau gebeuren. ‘Die wetten bestaan alleen in de speelgoedsector’, zegt Europarlementslid Bart Staes hierover. ‘Aparte wetgeving voor voeding lijkt me overdreven, al denk ik wel dat voorzichtigheid geboden is. Op de verpakking een waarschuwing plaatsen kan nuttig zijn, maar dan onder de verantwoordelijkheid van de producent.’
Bron: AD.nl – Auteur: Tara Stokdijk