Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Babykleding bewaren: zo doe je dat

Pasgeboren baby’s groeien als kool en voor je het weet past dat allereerste, superschattige pakje al niet meer. Die kun je natuurlijk weggeven of doneren, maar misschien wil je ze liever bewaren voor baby nummer twee (of drie of vier...).

Advertentie

Afscheid nemen van babykleding is lastig. Het liefst stop je natuurlijk alles weg en bewaar je het de rest van je leven. Willen jullie het bij een kindje laten? Stop dan de mooiste babykleding in een speciale herinneringsdoos (ter inspiratie: hier kun je kiezen uit meer dan veertig gepersonaliseerde memoryboxen). Ga je wel voor een broertje of zusje? Dan kun je de volgende stappen volgen.

Lees ook: Dol op wol: waarom wollen babykleding zo fijn is

 1. Babykleding wassen

  Voordat je de kleding wegstopt, was je eerst alle kleding. Zorg ervoor dat alles goed droog is, want je wilt geen schimmel veroorzaken. Zitten er gaatjes of vlekken in de kleding? Controleer dan even of je deze niet op een simpele manier op kunt lossen. Zonde om kledingstukken weg te doen die eigenlijk nog goed zijn. Lees meer: Babykleding wassen: zo doe je dat veilig

 2. Babykleding selecteren

  We zeiden het net al: afscheid nemen van die kleine kleertjes is niet gemakkelijk. Maar blijf eerlijk: ga je dat ene pakje wat zo lastig was om aan te trekken de tweede (of derde) keer wel gebruiken? En dat pakje waarvan de rits telkens vast bleef hangen? De kans zit er dik in van niet. Die spullen kun je beter doneren.

 3. Babykleding sorteren

  Handig om alvast te doen is het sorteren van de kleding op maat. Zoals je waarschijnlijk wel weet zijn niet alle maten van alle winkels hetzelfde. Aan jou om te kiezen of je de babypakjes op maat of daadwerkelijke grootte wil sorteren. En wil je nog iets verder gaan? Dan kun je ook sorteren per soort: boxpakjes, truien, broekje, leggings, rokjes… you name it.

  Advertentie
 4. Babykleding opbergen

  Bedenk waar je de kleding wil bewaren en kies de juiste opbergers. Je kunt kiezen uit afsluitbare zakken of dozen van verschillend materiaal. Heb je weinig ruimte? Kies dan voor zakken die je vacuüm kunt zuigen (zoals deze, van HEMA). Hierdoor worden het kleine(re) pakketjes die gemakkelijker op te bergen zijn.

Lees meer: Baby uitzetlijst, de complete checklist

Originele dingen om te doen met het geboortepakje

Hoef je niet alle kleding van je kind te bewaren? Dan kun je er ook deze leuke dingen mee doen:

 1. Knuffelbeest van maken

  Tover het geboortepakje van je baby om tot een knuffelbeer of -olifant. Ben je zelf niet handig? Vraag dan aan je moeder, oma of een ander of zij het kan doen. Een knuffel laten maken is inmiddels razend populair bij moeders en dat snappen we: zo’n leuke knuffel belandt niet in een doos, maar herinnert je elke dag aan de bijzondere eerste weken met je kind.

  Advertentie
 2. Upcyclen

  Naast een knuffelbeest kun je er ook voor kiezen om het pakje op een andere manier te upcyclen. Maak er bijvoorbeeld een leuk haarbandje van, een paar sokken, slofjes of een slabbetje. Zo krijgt het pakje een tweede leven.

 3. Inlijsten

  Dit idee is simpel: lijst het geboortepakje van je baby in en hang ‘m aan de muur. Leuk voor in de babykamer.

Meer lezen? 6 leuke alternatieven voor beschuit met muisjes

Beeld: GettyImages

Zwangerbox partnerpagina Center Parcs 2022

Center Parcs

Bekijk de website