Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
gescheiden ouder kerst
door

Zo overleef je de feestdagen als gescheiden ouder

Of je nu afgelopen jaar gescheiden bent, of dat het alweer een paar jaar geleden is. Of je kinderen nu wel of niet bij je zijn tijdens de feestdagen. De decembermaand kan er best inhakken als je een gescheiden of alleenstaande ouder bent, en je eenzaam laten voelen. Hoe kom je deze dagen door?

Advertentie

Sinterklaas, Kerstmis, Oud & Nieuw: allemaal feestdagen die je wellicht heerlijk vond om samen met je gezin te vieren. Maar als je gescheiden bent en er alleen voor staat, kunnen deze dagen een zwart randje krijgen. Het gemis van je ex of van een compleet gezin komt vaak extra hard binnen wanneer je op Facebook scrollt en allemaal gourmettende gezinnen op je timeline ziet verschijnen, terwijl jij in je uppie All You Need Is Love zit te kijken. Om te zorgen dat de feestdagen ook voor jou leuk zijn en goed verlopen, hebben wij een aantal tips.

 1. Maak ruim van tevoren afspraken bij wie de kinderen zijn

  Zorg dat jij en je ex-partner ruim op tijd weten wanneer de kinderen bij wie zijn. Het kan namelijk nogal een gedoe zijn als je allebei rekening moet houden met kerstdiners bij opa’s en oma’s, ‘waarbij het toch wel fijn zou zijn als de kleinkinderen er ook bij zijn’. Daarnaast is het voor jezelf prettiger om ruim op tijd te weten wanneer je alleen bent en wanneer niet.

 2. Zorg dat je plannen hebt op de dagen dat je kinderen niet bij je zijn

  Als je op tijd weet wanneer je kinderen bij je ex zijn, heb je genoeg tijd om andere leuke afspraken voor jezelf te plannen. Dit is vooral belangrijk als je verwacht dat je je eenzaam gaat voelen als je alleen thuiszit. Misschien kun je aanschuiven bij vrienden, of kun je zelf een leuk single parent-diner organiseren. Misschien is er een gezellig singlefeestje in de buurt of kun je een Netflix-kerstfilm-marathon met je beste vriend(in) plannen.

  Lees ook: Co-ouderschap: 12 tips voor gescheiden ouders

 3. Kijk niet op social media

  Haal Facebook en Instagram van je telefoon en verbied jezelf om op social media te kijken. Op social media zul je alleen maar ‘perfecte plaatjes’ van gezinnen zien die het Heel Erg Leuk hebben met elkaar. (Wat overigens lang niet altijd zo is, maar je weet hoe het werkt op social media…) Grote kans dat je je hier alleen maar verdrietig door gaat voelen. Iemand die met Kerstmis ook alleen thuiszit in z’n pyjama zal dit tenslotte niet zo snel op Facebook posten.

  Advertentie
 4. Ga op reis

  Heeft jouw partner de kinderen tijdens de kerstvakantie de ene week en heb jij de kinderen de andere week? Wat let je om op (single)reis te gaan? Je kunt natuurlijk een week met je kinderen op vakantie gaan, maar je kunt ook – in de week dat je alleen bent – alleen of met een vriend(in) weg gaan. Ga je naar het koude Noorden of kies je voor de winterzon? Alles is mogelijk!

 5. Overleg met je ex over de cadeaus

  Hoeveel cadeaus geef je je kinderen? Wat is het budget? Om scheve gezichten en irritaties te voorkomen tussen jou en je ex-partner, is het belangrijk om hier afspraken over te maken. Het is tenslotte niet prettig als je kinderen bij je ex voor honderden euro’s aan cadeaus krijgen tijdens Kerstmis en jij met een klein LEGO-setje aan komt zetten. Ook wil je waarschijnlijk niet dat je kinderen opeens twee keer zoveel cadeaus krijgen als toen jullie nog bij elkaar waren. Afspraken maken dus!

  Lees ook: Scheiden: dit zeg je tegen je kind

 6. Laat je kinderen niet merken dat je verdrietig bent

  Het kan erg emotioneel voor je zijn als je kinderen tijdens Kerstmis opgehaald worden om naar je ex-partner te gaan. Belangrijk is dat je je kinderen niet (onbewust) verdrietig maakt en geen schuldgevoel aanpraat. Voor hen moet het een leuke tijd zijn. Houd je tranen en opmerkingen daarom maar even voor je, totdat ze weg zijn.

 7. Als het lukt: spendeer een kerstdag met je ex en kinderen samen

  Wat misschien wel het allerleukste cadeau voor je kinderen is – zonder valse verwachtingen te scheppen natuurlijk – is als ze Sinterklaas of Kerstmis met allebei hun ouders tegelijk kunnen vieren. Zorg er dan wel voor dat er geen spanning in huis heerst, anders bereik je juist het tegenovergestelde. Dus kunnen jij en je ex nog prima met elkaar overweg? Kijk dan eens of dit een reële optie is voor jullie beiden.

  Advertentie

Lees ook: 28x wat je kind je wil zeggen als je gescheiden bent

Redactioneel – Offer – Gezondheid baby

Digitale thermometer

Shop nu