Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Bijzonder: Siamese tweeling voor het eerst naar school

Vier jaar geleden had Angela (35) nooit gedacht dat haar meisjes naar school zouden gaan. Haar twee dochters Rosie en Ruby werden namelijk als Siamese tweeling geboren. Toch was het afgelopen week zover: samen hun grote zus Lily huppelden de kleuters naar school.

Toen Angela 16 weken zwanger was, kreeg ze het nieuws dat haar dochters met hun buikjes aan elkaar waren gegroeid en dat ze een darm deelden. Artsen vertelden haar dat de kans klein was dat haar kinderen de zwangerschap zouden overleven. En mochten ze het wel overleven, dan was de kans groot dat ze bij de geboorte zouden sterven.

Advertentie

Zwangerschap vol angst

Gedurende de hele zwangerschap overheerste de angst bij de moeder uit het Engelse Bexleyheath. Toen ze uiteindelijk met 34 weken via een keizersnede beviel en haar dochtertjes direct geopereerd moesten worden, kon Angela zich niet voorstellen dat ze haar meisjes ooit mee naar huis zou kunnen nemen.

Succesvolle operatie

Binnen vijf uur werden Rosie en Ruby van elkaar gescheiden. Met succes, want drie weken later mochten ze mee naar huis. ‘Pas nadat ze geopereerd waren, is mijn man hun kamer gaan schilderen en heeft hij alles klaargemaakt voor hun thuiskomst.’

Emotioneel moment

Voor Angela is de eerste schooldag van haar dochtertjes dan ook een emotioneel moment. ‘Ik heb nooit ver vooruit gedacht. Het is zo bijzonder om te zien hoe sterk ze zijn en hoeveel doorzettingsvermogen ze hebben, ongelooflijk. Soms, als ze ruziemaken of ondeugend zijn, vergeet ik hoe bijzonder ze zijn. Maar dan kijk ik naar ze en herinner ik me wat ze hebben meegemaakt,’ zo vertelt Angela aan BBC.

Zorgeloze kindertijd

Over de toekomst wil Angela nog niet te veel nadenken. ‘Ik wil dat ze van hun kindertijd genieten en een normale jeugd hebben. Dat ze zich kunnen vermaken en dat ze zich geen zorgen hoeven te maken dat ze misschien ooit terug naar het ziekenhuis moeten. Dat zien we dan wel weer.’

Auteur: Richt Kooistra – Bron: HLN/BBC