Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Een videoboodschap voor alle worstelende ouders: ‘Blijf vooral smeren!’

Verzet jouw peuter zich ook altijd uit alle macht als je hem wilt insmeren met zonnebrandcrème? Je bent niet de enige! Ondanks die worsteling is het wél belangrijk dat je blijft smeren.

Advertentie

Kinderen beschermen tegen de zon

Met de zomer op de stoep wil Stichting Melanoom ouders opnieuw aanmoedigen om vooral te blijven smeren, hoe lastig dat soms ook is. Uit onderzoek van de stichting bleek dat ruim 40 procent van de Nederlanders hun kinderen (t/m 16 jaar) niet altijd insmeert met zonnebrandcrème als ze de zon ingaan. En dat terwijl goede zonbescherming juist bij kinderen van levensbelang is.

Verdubbeling van kans op melanoom

Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker. En helaas stijgt het aantal melanoompatiënten ieder jaar. Dat is voor een deel te wijten aan zonverbranding in de kindertijd. Wat veel mensen zich niet realiseren is dat als je in je jonge jaren verbrandt door de zon, je een grotere kans hebt om op latere leeftijd huidkanker en ook melanoom te krijgen.

Astrid Nollen-De Heer, lid van de Raad van Advies: “Iedereen moet zich beseffen hoe gevaarlijk zonverbranding kan zijn. Vooral bij kinderen zijn de risico’s extra groot. De celdeling bij kinderen en ook jongeren die nog in de groei zijn, gaat veel sneller dan bij ouderen. Zo snel, dat bij zonverbranding de beschadigde huidcellen niet kunnen herstellen voordat ze zich weer gaan delen. Dit zorgt voor een verdubbeling van de kans op melanoom op latere leeftijd.”

Maak er een spelletje van!

Zet de zonnebrandcrème naast de tandpasta en maak van insmeren een ochtendritueel. Of doe een klodder zonnebrand op zijn neus, paar stippen op z’n wang en voorhoofd en laat het kind dat vervolgens ook bij jou doen. Lees hier 5 spelletjes om het insmeren voor kinderen leuker te maken.

Advertentie

Niet alleen smeren…

Niet alleen is het belangrijk om je kind in te smeren met een beschermingsfactor (SPF), ook is het dragen van beschermde kleding en het af en toe weren van de zon van groot belang. Zo bescherm je je kind het best tegen de zon.

Extra tips

  1. Smeer je kinderen al in voordat ze hun kleding aantrekken. Je vergeet dan geen randjes of plekken die half onder de kleding verdwijnen.
  2. Zoals eerder genoemd: zet de zonnebrand naast de tandpasta. Insmeren wordt zo een ochtendritueel.
  3. Denk niet: ‘wat voor weer wordt het vandaag?’. Je kan verrast worden door het zonnetje en soms is de zonkracht heel sterk zonder dat het warm is.
  4. Vergeet de verborgen plekken niet, zoals de hals en de oren en de oogleden. Een goed idee is om sunblock (dat je normaal op de lippen smeert) te gebruiken voor de oogleden. De crème is dikker en stugger en daardoor beter geschikt. En houd ook rekening met korte haren: smeer bij heel kort haar ook de hoofdhuid in.
  5. Smeer per beurt 7 theelepels zonnebrand en bedenk dat na zwemmen en afdrogen een deel weg is. Het is belangrijk dat je dan opnieuw smeert. Het liefst om de 2 à 3 uur. Smeer bijvoorbeeld in de ochtend, middag en later op de dag nog eens.
  6. Laat zien dat jij je ook goed insmeert. Het hoort erbij en goed voorbeeld doet volgen.
Video: Hoe bescherm ik mijn kind tegen de zon?
Affiliate – HEMA always on

De mooiste babykleding shop je bij HEMA!

bekijk hier