Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Video: INTEGRIS Children’s Uses Remote Control Cars to Take Kids to Surgery

Zien: dappere kinderen rijden zichzelf de operatiezaal binnen

We kennen allemaal de CliniClowns, maar ziekenhuizen doen veel meer om jonge patiënten op hun gemak te stellen. Zo zijn er verschillende kinderziekenhuizen, ook in Nederland, waar kinderen in een mini-auto de operatiezaal in kunnen rijden.

‘Er zijn maar een paar kinderen die echt enthousiast zijn om hier te zijn’, vertelt Michelle Barksdale, kinderarts in het Amerikaanse Huntsville Hospital for Women and Children. ‘Sommige kinderen zijn echt heel bang en willen niet eens binnenkomen of zelfs maar een bandje om hun pols laten doen.’ Volgens de kinderarts gaan kinderen anders om met emoties dan volwassenen en moeten daarom ook anders behandeld worden.

Advertentie

Lees ook: Angst bij kinderen

Gameroom

In het ziekenhuis waar Barksdale werkt is de wachtkamer daarom ingericht als gameroom met interactieve activiteiten voor kinderen van alle leeftijden. Ook is er bijzonder vervoer naar de operatiekamer. Kinderen worden niet op brancards door de hal gereden, maar mogen zichzelf rijden in een elektrische speelgoedauto. Ze krijgen zelfs hun eigen rijbewijs.

Positievere ervaring

De auto’s maken de ervaring niet alleen positiever voor de kinderen, maar ook voor de ouders. ‘Soms maken ouders zich meer zorgen dan hun kinderen’, zegt arts Paul Digoy. ‘Om te zien hoe hun kind huilend en zichtbaar van streek richting de operatiekamer vertrekt, kan hartverscheurend voor ouders zijn.’ Dat gaat met de auto wel anders, zo laat de video zien.

Bekijk ook: Prachtig initiatief: video laat zien hoe sterk moeders van zieke kinderen zijn

Bron: Little Things Video: You Tube