Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Een week zonder schermen: Tanja Jess en haar gezin deden het

1 op de 10 jongens tussen de 12 en 15 jaar is gameverslaafd, zo blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Utrecht. Actrice en presentatrice Tanja Jess vroeg zich af wat het effect van al die schermen is op haar eigen gezin en besloot een week lang een digitale detox te doen.

In de herfstvakantie gingen alle schermen van het gezin de deur uit. In haar vlogs laat Tanja zien hoe zo’n week zonder tablets, laptops en smartphones eruit ziet. Op haar eigen Facebookpagina is gister haar allereerste vlog online gekomen.

Advertentie

Uitdaging

‘Met het hele gezin een week lang zonder beeldschermen was op z’n zachtst gezegd een uitdaging. Niet alleen de kinderen maar ook wij volwassenen zitten een behoorlijk groot gedeelte van de dag vastgeplakt aan onze smartphones en laptops. Welk voorbeeld geef je dan? Heb je dan nog wel recht van spreken? Hoe voorkom je dat je kind game-verslaafd wordt? En wat zijn de voordelen van dit digitale tijdperk?’ Tijdens haar detoxweek hoopt Tanja antwoord te krijgen op al deze vragen.

Aantrekkingskracht

Als moeder van twee zoons voert ook Tanja Jess een strijd tegen de aantrekkingskracht van computergames en chatgroepen. ‘Ook mijn zoon betrapte ik midden in de nacht met zijn smartphone. Die games en allerlei aanverwante appgroepen blijken kinderen enorm op te slokken. Als ouder zit je dan regelmatig met je handen in het haar want hoe ga je daar nou het beste mee om?’

‘Raad ik andere gezinnen een schermloze week aan? Don’t do this at home, zou ik bijna willen zeggen, haha! Maar ondanks de nodige kleerscheuren leverde het wel een boel inzichten op. Heftig, confronterend, maar absoluut leerzaam!’

Auteur: Erandi Godinez – Bron: Facebook