Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Schenken aan je (klein)kind: hoe zit dat?

Hoera, je bent opa of oma geworden! Sommige grootouders willen graag een financiële bijdrage leveren aan de toekomst van hun kleinkind, door te sparen of te schenken, andere kiezen er bewust voor dat juist niet te doen.

Advertentie

– Ouders van Nu samen met ABN AMRO –

Buffer achter de hand

Maria, de schoonmoeder van Jaleesa (bekend als vlogger bij Happy Healthy Mama), schenkt bijvoorbeeld juist niet aan haar kleinkinderen. Ze vertelt in bovenstaande video dat zij en haar man het sparen aan hun kinderen overlaten. ‘Wij vinden dat de ouders daar zelf voor verantwoordelijk zijn.’ Wel hebben ze een buffer achter de hand mocht het nodig zijn.

Waarom schenken?

Maar misschien wil jij wél graag schenken aan je kleinkind (of eigen kind); het heeft namelijk verschillende voordelen. Zo kun je door jaarlijks een bepaald bedrag te schenken je vermogensbelasting verlagen of ervoor zorgen dat je kinderen minder erfbelasting moeten betalen als jij overlijdt en hun je geld nalaat.

Ook kun je je kind met een schenking een financieel steuntje in de rug geven, want trouwen, kinderen krijgen en een huis kopen: het is allemaal behoorlijk duur. Zou het bovendien niet mooi zijn om te zien hoe het huis van je dochter wordt opgeknapt of hoe blij je kleinzoon is met zijn nieuwe fiets? Zo geniet je mee van je investering.

Advertentie

Belastingvrij schenken

Aan schenken zijn regels verbonden, je kunt niet zomaar uitzonderlijk hoge bedragen weggeven zonder dat daar financiële consequenties aan zitten.

Om te beginnen: schenken doe je uiteraard bij leven.

Je mag belastingvrij schenken tot € 2.192 per jaar per kleinkind. Daarnaast kun je ook een schenking doen aan je kind. Dan mag je tot € 5.230 per jaar overmaken, zonder dat je daar belasting over hoeft te betalen. Natuurlijk mag je ook altijd meer schenken aan je kleinkind (of eigen kind), maar dan betaal je wel belasting: schenkingsrecht genoemd.

Meer weten over schenken? Op de website van ABN Amro staat alle informatie die je moet weten als je wilt schenken aan je (klein)kind.

Spaarrekening openen

De makkelijkste manier om te schenken, is door geld over te maken naar een spaarrekening op naam van je kleinkind. Heeft je kleinkind nog geen spaarrekening, dan kun je die aanvragen. Om deze rekening te openen, heb je wel de handtekening nodig van de wettelijke vertegenwoordiger(s), veelal de ouders. Zij zijn immers tot de achttiende verjaardag wettelijk gezien verantwoordelijk voor hun kind.

Advertentie

KinderToekomst Spaarrekening

De KinderToekomst Spaarrekening van ABN AMRO is een spaarrekening waarop je als opa en/of oma, vader en moeder, maar ook als kind kunt sparen. De rekening en het geld staan op naam van je kind.

Meer informatie

Wil je meer informatie over sparen voor je kind? Ga naar abnamro.nl/voorjekind of naar sparen voor je kind.

Commercieel – Hema – Offer – Meegroei rompertje

Meegroei rompertje

Verkrijgbaar vanaf maat 44
Vind je hier