Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
babytaal goed voor relatie
door

Onderzoek: met een babystemmetje praten tegen je partner is goed voor de relatie

Betrap je jezelf er soms op dat je op dezelfde manier tegen je partner praat als tegen je baby? Dan ben je in goed gezelschap, want uit onderzoek blijkt dat veel meer stellen dat doen. En daar is bovendien niets mis mee. Sterker nog, met zo'n hoog 'babystemmetje' tegen je partner praten is juist hartstikke goed voor jullie relatie. En voor je seksleven!

Advertentie

Babytaal goed voor je relatie

Twee derde van de stellen slaat namelijk weleens een babystemmetje tegen elkaar aan, zo blijkt uit onderzoek van KU Leuven. Een tikje gênant misschien als je jezelf erop betrapt, maar erg is het niet. Babytaal versterkt de emotionele band tussen partners juist, vertelt seksuoloog Audrey Aerens.

‘Ik praat zelf ook wel zo met mijn partner en vroeg me af wat dat over onze relatie zegt.’ Uit ander onderzoek blijkt dat babytaal goed is voor de band tussen ouder en kind, maar wat de effecten op de partnerrelatie is, was tot voor kort onbekend. Tot mijn verrassing wezen echt alle resultaten in een positieve richting: wie af en toe in babytaal met zijn (want mannen doen het ook) of haar partner praat, scoort hoger op relatiegeluk en een veilige hechting, dan wie die dat nooit doet. Ook kussen en knuffelen deze koppels meer én hebben ze vaker seks.’

Hoe vaker je op deze manier met elkaar praat, hoe hoger je scoort. Zo zie je maar, zo gek is het dus eigenlijk niet als deze gewoonte er spontaan is ingeslopen.

Twee vliegen in één klap! Vaders die de afwas doen, zijn gelukkiger én hebben vaker seks

Advertentie

Beter seksleven

Je relatie en ook zeker je seksleven verandert behoorlijk zodra je een kind krijgt. Na een dag zorgen, luiers verschonen en hapjes maken heb je vaak maar behoefte aan één ding: je hoofd snel op het kussen leggen en in slaap vallen. Maar juist die babytaal kan de lijm zijn die jullie met elkaar verbindt volgens de seksuologe. ‘Omdat het buiten de slaapkamer vooral gezien wordt als uiting van liefde en het de verbinding tussen een stel versterkt, is het wel bevorderend voor je seksleven.’ Dat wil wel zeggen: voor en/of na de seks, want babytaal tijdens de daad is voor de meeste stellen allesbehalve opwindend, benadrukt Aerens.

Lees ook: Zo overleeft je relatie het eerste jaar met een baby

Conclusie

Je hoeft de gewoonte een hoog babystemmetje tegen je partner op te zetten echt niet af te leren. Het is juist goed voor je relatie. Zolang je het tenminste niet expres doet, want dan werkt het volgens Aerens juist averecht.
Bewezen: Ouders zijn écht te moe voor seks

Bron: Psychologie Magazine – Beeld: Shutterstock

Redactioneel – Offer – Ga voor comfort met Stokke

Prénatal

Ga voor comfort met Stokke

Bekijk alle kinderstoelen