Snel zwanger worden, de beste tips

Snel zwanger worden, de beste tips

Ben je gestopt met anticonceptie, dan wil het liefst zo snel mogelijk zwanger worden. Natuurlijk moet je vooral geluk hebben, maar met deze tips kun je de kans op een zwangerschap vergroten.

De beste tips om snel zwanger te worden

Als je zwanger wil worden, wil je natuurlijk dat het zo snel mogelijk lukt. Je zou denken dat vaker seks hebben zou kunnen helpen, maar is dat wel echt zo? En hoe kun je je vruchtbaarheid verhogen? Met deze tips heb je een grotere kans om snel zwanger te worden.

1. Zorg dat je gezond bent

Allereerst is het belangrijk dat je gezond bent. Gezond eten doe je met de schijf van vijf in je achterhoofd: eet 3 hoofdmaaltijden per dag; wissel vis, vlees en vleesvervangers af en eet genoeg fruit en groente. Ook een gezond gewicht is zo’n randvoorwaarde. Bij een BMI tussen 18,5 en 25 heb je een normale kans op een zwangerschap, maar heb je veel onder- of overgewicht, dan kan het 2 keer zo lang duren voordat je zwanger raakt. Verpleegkundige Trees van Wijlen (Care for Women) begeleidt vrouwen met een kinderwens. Zij adviseert: ‘Probeer af te vallen als je BMI te hoog is, zeker als je boven de 30 komt. Vraag daarbij hulp van een diëtist of je huisarts.’

2. Ken je vruchtbare dagen

Vrij je met de bedoeling om zwanger te worden, dan is het handig om te weten wanneer je vruchtbaar bent. Maar hoe weet je dat? Een ovulatiekalender kan je helpen om de meest vruchtbare periode te berekenen. Bij een onregelmatige menstruatiecyclus is het lastiger om te weten wanneer je vruchtbare periode is.

Je kunt dan een ovulatietest gebruiken. Er zijn verschillende soorten en merken bij drogist en webwinkels verkrijgbaar. Deze testen meten de LH-piek (LH staat voor Luteïniserend Hormoon) in je urine. Onder invloed van een grote hoeveelheid LH (LH-piek) treedt de ovulatie op, in het midden van de cyclus. Dus als dit hormoon in ruime mate in je urine zit, weet je dat het moment van de eisprong er aan komt.

Helaas zijn de testen niet voor iedereen goed te gebruiken. Als je PCOS hebt bijvoorbeeld, een hormoonstoornis, zal de uitslag vaker ten onrechte positief zijn, omdat PCOS een constant verhoogde LH-spiegel geeft. Ook bij vrouwen boven de 40 en vrouwen die vervroegd in de overgang zijn, kan het testresultaat positief zijn zonder dat er sprake is van een eisprong. De samenstelling en helderheid van het baarmoederhalsslijm geven verder een goede indicatie voor de vruchtbare periode. In de periode voor de ovulatie is deze kristalhelder en heeft een hoge rekbaarheid (van 10 cm of meer).

3. Eet gezond en gevarieerd

Zorg ervoor dat je verschillende soorten voedsel uit elke belangrijke voedselgroep eet. Een gezond voedingspatroon bestaat uit:

 • 55% complexe koolhydraten
 • 30% gezonde vetten
 • 15% proteïnen
 • minstens 2 liter vocht (water) per dag

Koolhydraten

Koolhydraten van zetmeel, zoals brood, pasta en aardappelen, vormen een goede basis. Er zijn slechte (enkelvoudige) en goede (complexe) koolhydraten. Slechte koolhydraten worden gemakkelijk afgebroken en geven snel energie. Dit wordt snel gevolgd door een grote daling van je bloedsuiker, waardoor je lichaam weer vraagt naar suiker. Slechte koolhydraten vind je onder andere in: snoep, repen, frisdrank en bewerkt voedsel. Goede koolhydraten vind je onder andere in: bonen, fruit, bruine rijst en volkorenbrood.

Eiwitten

Als je zwanger wilt worden heb je als bouwstof ook eiwitten nodig. Eiwitten vind je in: vlees, sojaproducten, noten, ei en vis. Sommige soorten vis kun je beter niet eten vanwege de PCB’s. In gekweekte zalm zit vaak een hoge dosis antibiotica. Dit laatste geldt ook voor veel vleessoorten. Kies als het even kan voor biologisch vlees.

Vitaminen & mineralen

Vitaminen en mineralen zijn essentieel voor je vruchtbaarheid. Ze houden je hormonen in balans, zorgen voor energie, herstellen cellen en neutraliseren de schadelijke effecten van vrije radicalen. Vrije radicalen beschadigen de productie van eicellen en sperma.

De voornaamste vitaminen zijn vitamine A, B, C, D en E. Behalve vitamine D krijg je deze vitaminen alleen via voedsel (gezond en gevarieerd) binnen. Vrouwen hoeven geen extra vitamine C te slikken. Vitamine C kan het vaginale slijmvlies uitdrogen.

Voor de kwaliteit van het sperma is het juist goed om extra vitamine C te slikken. Het voorkomt het ‘samenplakken’ van het sperma en bevordert de beweeglijkheid. Een man heeft ongeveer 1000 mg vitamine C extra nodig.

Vermijd de volgende producten:

 • te veel cafeïne
 • aspartaam (zit in veel lightproducten)
 • voedsel zonder vitaminen en mineralen
 • vet vlees
 • zwarte thee en koffie
 • kant- en klaarmaaltijden

4. Niet roken en drinken

Slechte gewoontes, zoals roken en alcohol drinken, verminderen de vruchtbaarheid. Vrouwen die roken zijn 33% minder vruchtbaar dan niet-rokende vrouwen. Bij ziekenhuisbehandelingen zoals IVF is de slagingskans zelfs 50% kleiner bij (mee)rokende vrouwen. Hetzelfde geldt voor het drinken van alcohol: je wordt er minder vruchtbaar van en hebt bovendien meer kans op een miskraam als je regelmatig drinkt. Let op: ook bij mannen verminderen roken en drinken de vruchtbaarheid. Alcoholgebruik remt de aanmaak van zaadcellen en zorgt voor een toename van afwijkende zaadcellen. Bovendien vergroot het de kans op een miskraam.

5. Seks en zwanger worden

Om zwanger te worden is het natuurlijk het beste om regelmatig te vrijen. Maar probeer het te beperken tot 2 á 3 keer per week. Je partner hoeft geen sperma te ‘sparen’, maar hij moet ook niet te vaak een zaadlozing hebben. Dat is niet goed voor de zaadkwaliteit. Timing, regelmaat en opwinding vergroten de kans op een zwangerschap.

Do’s

 • Je partner zorgt dat zijn penis tijdens het klaarkomen zo diep mogelijk in je vagina zit.
 • Als je partner zijn penis heeft teruggetrokken na het klaarkomen, kan je je vagina dichthouden om zo veel mogelijk zaad binnen te houden.
 • Om het sperma extra veel kans te geven, kan je nog een tijdje op je rug blijven liggen, liefst met een kussentje onder je billen, om de zwaartekracht te helpen.
 • Zorg dat jullie allebei blijven genieten van seks. Lekkere seks voor beide partners vergroot de kans op bevruchting.

Don’ts

 • Er druppelt altijd sperma uit de vagina na seks. Maak je dus niet druk over het verlies van wat zaad. Er is tenslotte maar één zaadje nodig om een eitje te bevruchten.
 • Blijf niet langer dan 20 minuten na de seks liggen. Als de zaadcellen het eitje dan nog niet hebben bereikt, gaat dit niet meer gebeuren.
 • Al is je kinderwens nog zo groot, zorg dat seks geen verplichting wordt. Ga dus niet alleen planmatig te werk, maar zorg dat het prettig blijft om te vrijen.

6. Goede timing

Je hoeft niet extreem vaak te vrijen. Te veel seks kan juist het aantal zaadcellen verminderen, maar een goede timing kan wel helpen. Om de vruchtbare periode zo goed mogelijk te benutten is het belangrijk om te weten dat je eisprong ongeveer 14 dagen voor de eerste dag van de volgende te verwachten menstruatie plaatsvindt. Bij een regelmatige cyclus van 28 dagen is dat dus ongeveer op dag 14 na de eerste dag van de voorafgaande menstruatie.

Vrijwel alle zwangerschappen ontstaan door gemeenschap op dag 8 tot 14 van de normale cyclus (de 6 dagen voorafgaand aan de eisprong). Voor een goede zwangerschapskans is 2 tot 3 keer vrijen verspreid over deze periode voldoende. De zaadcellen overleven namelijk gemiddeld twee tot drie dagen en soms wel tot vijf dagen.

7. De beste standjes om zwanger te worden

De positie waarin je seks hebt, kan de kans op bevruchting verhogen. De beste standjes om zwanger te worden, oftewel voor een bevruchting, zijn die waarbij het zaad van de man na de ejaculatie beter in de baarmoeder terecht komt. De vrouw bovenop is daarom een standje dat je door de zwaartekracht beter even kunt laten als je zwanger wilt worden. Bij dit standje stroomt immers een groot deel van de zaadcellen uit de vagina op het moment van zaadlozing.

Missionarishouding

Van de beste standjes om zwanger te worden geeft de missionarishouding de grootste kans op bevruchting. Bij een normale missionarishouding lig je op je rug met je benen wijd, gebogen knieën en je voeten op het bed en ligt je partner bovenop je met zijn gezicht naar dat van jou.

Deze houding is gunstig voor de bevruchting omdat de vagina op deze manier naar beneden gericht is. Hierdoor kan het zaad makkelijker de baarmoederhals ingaan. Ook is de penetratie bij dit standje dieper waardoor sperma ook beter in je baarmoeder terechtkomt.

‘Op z’n hondjes’

Bij dit standje zit de vrouw gebukt op haar knieën of ligt op haar buik. De man penetreert dan van achteren. Dit is een zeer gunstige houding voor een bevruchting. Dit standje laat namelijk een diepe penetratie toe en het sperma kan hierdoor goed in je baarmoeder terechtkomen.

8. Genieten van seks

Probeer ook te genieten van de seks. Als je een orgasme krijgt nadat je partner is klaargekomen, gaan de zaadcellen makkelijker door de baarmoedermond heen. Trees van Wijlen: ‘Door het orgasme trekt je baarmoeder samen en worden de zaadcellen er als het ware in gezogen. Het is trouwens een fabeltje dat je na de seks met je benen omhoog moet blijven liggen. Het maakt de kans op een zwangerschap niet groter, en om een blaasontsteking te voorkomen kun je het best direct na het vrijen plassen.’

Snel zwanger worden? Relax..

Een laatste tip: vermijd stress. Ben je gespannen, dan maak je het hormoon cortisol aan en dat zorgt ervoor dat je moeilijker zwanger raakt. Denk je dat je misschien zwanger bent? Lees het artikel Ben ik zwanger? en doe een zwangerschapstest.