Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
obsessie zwanger worden afgebeeld in hartjes vorm in brood tegen roze achtergrond

Als alles draait om zwanger worden

Als je heel graag zwanger wilt worden en daar al een tijd mee bezig bent, kan het soms voelen alsof niets anders er meer toe doet. Draait alles in je dagelijks leven (of in je gedachten) om je kinderwens, dan kan dit jou en je partner veel stress geven. Hoe kun je dit proberen te voorkomen?

In samenwerking met expert

Elke Struiwig

IVF-arts

Te veel bezig met zwanger worden

Zwanger worden kan je behoorlijk in beslag nemen. Dat is niet raar, maar juist heel logisch. Een kinderwens is een oerinstinct. Als je eenmaal hebt besloten dat je graag moeder wilt worden, kunnen je gevoel, gedachten en toekomstbeeld zich daar enorm op gaan richten. Dat zet je niet zomaar op commando uit, en dat hoeft ook niet. En wanneer ben je eigenlijk té veel bezig met zwanger worden? Dat kan een ander niet voor jou bepalen. Je kunt wel proberen te voorkomen dat je wens je zo in beslag neemt, dat het jou of je partner veel stress oplevert.

Advertentie

Tip: Kans op zwangerschap vergroten, deze tips helpen

Leef je leven

Al verandert je kijk op het leven (een beetje) zodra je besluit om voor een zwangerschap te gaan, je leven blijft nog grotendeels hetzelfde tot het zover is. Hoewel een gezonde levensstijl de kans op een zwangerschap vergroot, hoef je niet nu al bij alles wat je doet rekening te houden met een eventuele zwangerschap. Probeer nog te genieten van de vrijheid die straks, als je zwanger bent of een kind hebt, tijdelijk beperkter zal zijn. Maak ook gerust andere plannen, je kunt ze altijd weer afzeggen als ze niet bij je zwangerschap blijken te passen. Dat helpt je ook om te blijven focussen op andere doelen in je leven en alles waar je – naast moeder worden – gelukkig van wordt.

Houd het leuk in bed

Als je zwanger wilt worden, is het handig om in ieder geval regelmatig seks te hebben in de vruchtbare periode van je cyclus, dus de week voor en de dag van je eisprong. Maar probeer vooral ook een leuk seksleven te houden. Het kan je relatie onder druk zetten als je seksleven helemaal gaat draaien om een zwangerschap. Terwijl een gelukkige relatie altijd belangrijk is, hoe het ook precies gaat lopen met jullie kinderwens. Bemoedigend om te weten: de kans dat je zwanger raakt is het grootst bij goede, ontspannen seks, waarbij jullie allebei een orgasme hebben. Het standje maakt niet uit. Doen waar je zin in hebt, en wanneer je opgewonden bent, helpt dus!

Lees ook: 7 tips om de kwaliteit van sperma te verbeteren

Blijf geïnteresseerd in andere dingen

Ovulatietesten (Tip: Hier kun je ovulatietesten bestellen), hormoonspiegels, zaadkwaliteit: als je al een tijd probeert om zwanger te worden, ga je je waarschijnlijk verdiepen in alles wat te maken heeft met vruchtbaarheid. Het geeft misschien houvast om veel te snappen van de conceptie, maar realiseer je ook dat meer kennis niet meer kans geeft op een zwangerschap. Zit je elke avond te scrollen voor informatie en kun je het over bijna niks anders meer hebben, dan is het goed om je eens af te vragen of je leven en je relatie daar fijner van wordt. Wat vind je nog meer interessant, wat maakt je gelukkig zolang je nog niet zwanger bent?

Advertentie

Uit je emoties

Als je hart zo vol is van je kinderwens, kun je makkelijk geraakt worden door opmerkingen hierover. En mensen die weten dat je hier al lang mee bezig bent, kunnen met de beste bedoelingen de onhandigste dingen zeggen. ‘Ach, een kind adopteren is toch ook leuk?’ Of: ‘Je moet het gewoon loslaten. Ga lekker op vakantie, dan gebeurt het vanzelf.’ Ze willen je hiermee geruststellen of ongemakkelijke stiltes vullen. Niet iedereen is even goed in staat zich in jou te verplaatsen. Fijn als het lukt om je dit niet persoonlijk aan te trekken, maar als het wel hard aankomt, mag je daar gerust over praten. Zonder de ander ergens van te beschuldigen, kun je vertellen wat het met je doet. Vind je dat lastig, lucht je hart dan bij je partner of iemand anders die je begrijpt. Dat maakt je minder eenzaam in de situatie waar je nu eenmaal inzit.

Hart onder de riem

Wees lief voor jezelf en geef je teleurstelling de ruimte als je toch weer ongesteld bent. Daar mag je kwaad om zijn en om huilen. Het kan zo oneerlijk voelen en bezorgd maken. Bedenk ook dat deze menstruatie niets zegt over hoe het over een maand zal zijn. Terwijl je ongesteld bent, is er misschien wel een eitje aan het rijpen, dat over een paar weken jouw baby wordt. Hoe moeilijk het ook is om je geduld te bewaren als je heel graag zwanger wilt worden, weet dat het bij de meeste vrouwen een paar maanden duurt én dat de meeste vrouwen na een jaar zwanger zijn. Gun jezelf tot die tijd alles wat je troost, je weer vrolijk maakt en je frisse moed een boost geeft.

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.

Bronnen: Thuisarts, De Verloskundige

Advertentie

Elke Struiwig

IVF-arts

Elke Struiwig is IVF-arts en leefstijlcoach. Als arts begeleidt ze mensen met een onvervulde kinderwens tijdens hun medische traject. Daarnaast begeleidt ze ook voornamelijk vrouwen mentaal tijdens het doorlopen van het kinderwenstraject.

Haar missie is om vrouwen gelukkig en gebalanceerd het kinderwenstraject doorlopen. Dit doet ze in de community: vruchtbaar door het kinderwenstraject, maar ook via onlinetrainingen, die beschikbaar zijn op haar haar website en voor achtergrond:
LinkedIn
Artikel: 'Alles is mogelijk als het gaat om fertiliteit'
De gratis cursus: gelukkig en gebalanceerd het kinderwenstraject doorlopen

Ouders van Nu product – Negen maanden dagboek

Zwangerschapsdagboek - om de mooiste momenten vast te leggen

€15
Bestel nu