Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Als zwanger worden een obsessie wordt

Als je bezig bent met zwanger worden, kan het soms voelen of niets anders op de wereld ertoe doet. Zorg dat je niet geobsedeerd raakt. Je kunt dan niet zo’n prettig persoon meer zijn, voor jezelf en je omgeving. Ben jij te veel bezig met zwanger worden?

Te veel bezig met zwanger worden

Zwanger worden kan je behoorlijk in beslag nemen. Logisch, want het gaat om een van de grootste beslissingen in je leven, waar veel emoties bij komen kijken. Die kun je niet op commando uit zetten. Maar zorg dat ze niet met je aan de haal gaan, probeer trouw te blijven aan jezelf.

Advertentie

Ga door met je leven

Het klinkt als een open deur, maar ga door met je leven te leiden zoals je dat altijd deed. Zeg niet nu al nee tegen uitnodigingen of plannen die over een tijdje spelen, omdat je denkt/hoopt dan zwanger te zijn. Afzeggen kan altijd nog. Geniet voorlopig nog van het vrij zijn. Straks als je zwanger bent of er is een kind, ben je wat beperkter.

Houd het leuk in bed

Makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk, want je hebt maar een paar dagen per maand kans om zwanger te worden. Die kans wil je niet mislopen omdat je partner toevallig moe is of geen zin heeft. Probeer het toch luchtig te houden en je partner niet te veel onder druk te zetten. Het gevoel van verplichte seks werkt voor veel mannen belemmerend. Het kan ook geen kwaad weer eens ouderwetse seks-voor-de-lol te hebben op een ander moment dan rond je ovulatie.

Blijf geïnteresseerd in andere dingen

Ovulatietesten, hormoonspiegels, zaadkwaliteit, handige standjes: voor iemand die zwanger wil worden, gaat er een wereld van fascinerende feiten en wetenswaardigheden open. Misschien wil je de hele dag over niets anders praten. Maar niet iedereen deelt jouw interesse even intens. Wissel af en toe eens van gespreksonderwerp.

Laat je niet raken

Mensen die weten dat je bezig bent zwanger te worden, zeggen soms vervelende dingen uit onhandigheid of gebrek aan tact. “Ach, anders adopteer je toch gewoon?” of “Je moet er niet mee bezig zijn, dan gebeurt het vanzelf”. Die opmerkingen kunnen hard aankomen, zeker als je je toch al zorgen maakt of het wel gaat lukken. Probeer ze van je af te laten glijden en bedenk dat de meeste mensen het goed bedoelen. Niet iedereen is even goed in staat zich in jou te verplaatsen.

Blijf positief

Last but not least: houd moed! Als je al een tijdje bezig bent en het wil nog niet lukken, kun je je van alles in het hoofd halen. Maar geen paniek als je niet meteen zwanger raakt. Bij weinig stellen is het in één keer raak. En er zijn genoeg vrouwen die bijvoorbeeld pas na een jaar zwanger worden, zonder dat daar een specifieke oorzaak achter zit.

Bron: Thuisarts, De Verloskundige